Foto: 2015/strijkkralen-lobbes-speelgoed.jpg

Zo maak je opruimen leuk voor je kids

Ben jij het ook beu om overal in huis speelgoed tegen te komen?

Blijven bij jou de strijkkralen ook op tafel liggen en wordt de Playmobil Brandweer gewoon in de hoek gegooid?

Wij hebben de oplossing voor je! Met deze tips maak je het opruimen leuk voor je kids. Zodat jij voortaan niet meer struikelt over die Playmobil Brandweer en niet meer overal die strijkkralen tegenkomt.

Tip 1: Maak het makkelijk voor ze

Wil jij het opruimen voor je kids leuk maken? Maak het dan gemakkelijk voor ze. Zorg voor voldoende speelgoedbakken of kasten en geef al het speelgoed een vaste plek. Vinden je kleintje het nog moeilijk om het speelgoed in de juiste bak terug te leggen? Plak er dan herkenbare stickers op.

Tip 2: Opruimen is een wedstrijdje!

Kinderen houden van competitie, dus laten we daar gebruik van maken. Maak van het opruimen een wedstrijdje. Geef ze bijvoorbeeld vijf minuten de tijd om zoveel mogelijk op te ruimen. Gebruik een timer of kookwekkertje om het spannender te maken. Je zal zien dat het opruimen ineens veel sneller gaat dan wanneer je het gewoon vraagt.

Tip 3: Wat levert het hen op?

Wil je een kind (of een volwassene) motiveren? Laat hen inzien wat het voordeel voor henzelf is. Dat jij een hekel hebt aan rommel, zal je kind waarschijnlijk niet zo’n boodschap aan hebben. Leg je kids uit dat ze veel meer ruimte hebben om te spelen als de vloer niet vol ligt met speelgoed en vertel dat ze hun favoriete speelgoed binnen no time teruggevonden hebben als ze hun speelgoed netjes gesorteerd hebben in de bakken.

Tip 4: Kinderen doen wat jij doet

Iedere ouder kan het beamen: kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat jij doet. Geef daarom zelf het goede voorbeeld, door je spullen meteen op te ruimen als je er mee klaar bent. En help je jouw kids mee met hun speelgoed opruimen? Zorg dan dat je zelf een goed humeur hebt, dan zullen je kids dit vanzelf overnemen.

Reacties