string(1) "a"

Hoe ontwerp je een gender neutrale kinderkamer?

Als het op creativiteit aankomt, is er geen plekje in je huis waar je zoveel energie in kwijt kunt dan in de kinderkamer.

Guido van Loon 19 Januari 2022

Er kunnen echter omstandigheden zijn, waardoor je die kinderkamer genderneutraal wilt inrichten. 

Je hebt bijvoorbeeld twee kindjes, een jongen en een meisje, maar slechts één kamer beschikbaar. Of het wordt de allereerste babykamer en je wil het geslacht van de baby niet weten voor de geboorte. Het kan ook je persoonlijke overtuiging zijn om je kind niet meteen in een rollenpatroon te stoppen, en dat je het daarom bewust genderneutraal wil houden.

Enkele tips om je op weg te helpen

Een genderneutrale kinderkamer is een onderwerp waar je wel aan dacht, maar nooit helemaal dieper op bent ingegaan. Daarom reiken we je enkele ideetjes aan waarmee jij dan verder je verbeelding de vrije loop kan laten.

Leuke en aangepaste kleuren kunnen wonderen doen

Wil je weg blijven van de cliché-kinderkamer, vermijdt dan zeker roze en hemelsblauw. Maar gebruik als alternatief tinten zoals geel, oranje, bruin, groen en zelfs wit.

Decoratie kleedt de kamer

Extra attributen om de kamer persoonlijk te maken vind je onder andere bij House of Kids, maar vermijdt de stoere jongensachtige of suikerzoete roze meisjesspulletjes. Accessoires met dierenfiguren vinden alle kinderen leuk.. 

Een schap met voorleesboeken is niet alleen decoratief. Wanneer je de boeken samen met je kind ontdekt, schept het niet alleen voor hen, maar ook voor jou, levenslange top herinneringen.

Vermijd thema’s die typisch zijn

Het Wilde Westen of Disney Cars zullen de kamer die echte typische jongens-look geven. Barbie of Hello Kitty maken het dan weer helemaal een meisjeskamer. Er zijn echter voldoende thema’s die naar geen enkel gender verwijzen.

We denken hier dan aan de boerderij, een safari, alles over muziek, of een speeltuin om er maar enkelen te noemen. Werk met kussens, een hangmat of een tentje. Durf wat slagzinnen op de muren te schrijven. Of nog beter, voorzie de kamer van een ‘kunstenaarshoekje’, waar je kind zelf zijn of haar creativiteit kan ontplooien.

Denk eraan dat kinderen groter worden

Hou er rekening mee dat de kids niet altijd kleuters zullen blijven. Wanneer je meubilair aankoopt zoals een bed, denk dan aan een model dat nog jaren dienst kan doen in de jeugdkamer. En wil je het genderneutraal houden, koop dan geen ledikant voor een prinses, of een bed in de vorm van een Formule 1 bolide.

 

Reacties