Foto: 2022/4-tips-voor-het-inrichten-van-een-huis-voor-senioren.jpg

4 tips voor het inrichten van een huis voor senioren

Er komt veel kijken bij het inrichten van een huis voor ouderen.

Guido van Loon 14 Juli 2022

Je moet bij zo’n woning namelijk met diverse zaken rekening houden zodat de senioren veilig thuis kunnen blijven wonen. Daarom moeten er bijvoorbeeld diverse aanpassingen gedaan worden om valpartijen te voorkomen. Het gevoel van een veilig thuis moet bovendien verbeterd worden bij veel ouderen. Om dit te kunnen doen, kun je de volgende tips opvolgen.

Persoonlijk alarmsysteem

Veel senioren voelen zich thuis niet meer veilig, ze zijn dan ook een populair doelwit onder inbrekers en dieven. Het kan in dat geval slim zijn om een persoonlijk alarmsysteem aan te schaffen voor de oudere. Vaak bestaat dit uit een basisstation gecombineerd met een paniek- of alarmknop die gedragen kan worden om de pols of hals. Deze knop kan de senior indrukken wanneer er sprake van nood is. Ingestelde contactpersonen zullen hierdoor gealarmeerd worden en de oudere helpen. Met een alarmsysteem ouderen zullen ze zich dus veiliger voelen!

Aanpassingen

Alhoewel een alarmsysteem kan helpen als de oudere gevallen is, is het nog beter om dit te voorkomen. Daarom moet het huis aangepast worden. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om het aanrecht van de keuken te verlagen. Daarnaast moeten kabels die losliggen aan de kant geschoven of, nog beter, vastgezet worden. Probeer ook alle drempels te verwijderen aangezien ouderen hier gemakkelijk over kunnen struikelen.

Ruimte

Bovendien is het van belang om in huis ruimte te creëren. De senioren moeten gemakkelijk door de woning kunnen lopen, dus zet het meubilair niet te dicht tegen elkaar aan. Probeer ook alle losse items op te bergen, al moet hiervoor in sommige gevallen wel voor meer opbergruimte gezorgd worden. Door te zorgen voor een open en lege ruimte is de kans kleiner dat de oudere valt en zich bezeert.

Hulpmiddelen

Met alleen wat aanpassingen is een huis nog niet optimaal ingericht voor een oudere, er zullen namelijk ook nog hulpmiddelen gekocht moeten worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om in het toilet en de badkamer beugels of handgrepen te installeren. Zodoende zullen de senioren extra steun hebben om op te staan na een toiletbezoek, terwijl de hulpmiddelen uitglijden in de douche ook kan voorkomen. Het is bovendien belangrijk om te zorgen voor veel en goed licht in de woning. Hierdoor zal alles in huis zichtbaar zijn, wat bijvoorbeeld van belang is als de oudere ’s avonds of ’s nachts naar de wc moet.

Reacties