HUIS, AMERSFOORT zwevend boven de tuin

Op het hoogste punt van Amersfoort in de glooiende groene wijk Lichtenberg wordt een huis naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects gerealiseerd.

12 Juli 2022

Landschap en geborgenheid staan centraal in het ontwerp. Door een open plint ontstaat een optimale verbinding met de tuin en de omgeving. Daarboven – als tegenhanger – zweeft een gesloten volume dat de slaapvertrekken en een werkruimte herbergt. Het huis is ontworpen voor een familie die veel ruimte vroeg maar een bescheiden huis wilde.

Architect en Partner Saartje van der Made: “Het is altijd een eer om een woning te mogen ontwerpen en iemands persoonlijke dromen te realiseren. Deze opgave had een bijzonder vertrekpunt: het huis staat op een mooie plek, in een groene omgeving, op het hoogste punt met uitzicht over de stad. Deze kwaliteit hebben we als basis van het concept genomen; een zwevend huis in het groen. In het ontwerp zijn alle wensen meegenomen: het huis is bescheiden en toch ruimtelijk, vernieuwend en functioneel, eigenzinnig en past toch goed in de omgeving. De uitdaging was om in een stedelijke gebied als deze toch een sterke relatie met de natuur te realiseren. Door de begane grond geheel transparant te ontwerpen, vloeien de leefruimtes als het ware over in de tuin eromheen en lijken de twee gesloten woonlagen erboven te zweven.”

Krachtige vorm

Het huis is opgeknipt in een transparante begane grondlaag en daarop een contrasterend volume van twee woonlagen. Groen is het verbindende element. De vorm van het huis is ontworpen naar de ligging in de omgeving; door het rechthoekige volume op logische plekken af te schuinen en bij te snijden, ontstaat een eigentijdse en bescheiden vorm, waarmee ook gerefereerd wordt naar de traditionele zadeldaken in de omgeving. Architect Femke Tophoven: “De ramen en het balkon zijn als het ware uit het volume gesneden, zodanig dat het uitzicht optimaal is en de privacy gewaarborgd blijft. Vanuit de gangen en speelhoek kun je het historische centrum van Amersfoort zien. De slaapkamers zijn gericht op de tuin en vanaf het balkon is een panoramisch zicht over de groene heuvel richting de kerken van Amersfoort.” Het zwevende volume met twee woonlagen kraagt uit ten opzichte van de glazen onderbouw en zorgt voor natuurlijke schaduwwerking en een overdekt buitengedeelte aan de zuidzijde van het huis.

De bovenbouw wordt geheel afgewerkt met aluminium lamellen in de kleur van de oranje dakpannen die veelal voorkomen in de wijk. Het grafische lijnenspel van de lamellen strekt zich uit over het gehele volume en vouwt zich aan de onderzijde om tot aan de glazen plint van het huis. Hiermee wordt het tweeledige ontwerp van een transparante plint en een gesloten bovenlaag maximaal versterkt.

Binnen is buiten

Het huis heeft vier bouwlagen en toch een overzichtelijke indeling. Op de begane grond bevinden zich de woonkamer, de eetkamer en de open keuken. Deze functies zijn om een centrale constructieve kern gesitueerd. De kern scheidt op een logische manier de vertrekken van elkaar en integreert tegelijkertijd de toegang vanuit de kelder, de entree, het spiraalvormige trappenhuis, een toilet, een grote kastenwand en de garderobe.

De indeling van de woning is functioneel, licht en gericht op de omringende tuin. De grote glazen puien van de begane grond versterken de relatie met de buitenruimte. De volle groene tuin is een cruciaal onderdeel van het geheel. Binnen en buiten lopen geleidelijk in elkaar over.

Open en toch privé

De begane grond is aan de voorzijde verhoogd ten opzichte van de straat en loopt af naar de tuinzijde, dit minimaliseert eventuele inkijk van buitenaf. Ook is de lamellengevel van de bovenbouw op strategische plekken voor de ramen langs doorgetrokken, waardoor er met optimale lichtinval toch privacy wordt geboden.

De bouw van het zwevende huis is inmiddels gestart en het zal naar verwachting eind 2022 opgeleverd worden.

Meer informatie: www.benthemcrouwel.com

Reacties