Foto: 001-advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Wat is voor jou de beste stofzuiger: een Philips, Bosch of toch een Dyson?

Kies je voor een stofzuiger zonder zak, een snoerloze of een robotstofzuiger? En wat als je een allergie hebt? Welkom in de wondere wereld van stofzuigers!

Sandra van Koningshoven

Vorige week ging mijn stofzuiger stuk en omdat ik allergisch ben voor mijn huisdieren, moest ik snel op zoek naar een nieuwe. Ik stortte me daarom een avondje op het internet en speurde zoveel mogelijk websites en recensies af: welke stofzuiger past het beste bij mijn situatie?

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Keuzestress!

Maar wat bleek? De keuze is echt reuze en op een gegeven moment wist ik het echt niet meer. Wil ik een stofzuiger met zak, zonder zak of snoerloos? Met of zonder HEPA-filter. En hoeveel decibel is normaal?

Na lang zoeken kwam ik terecht op een Miele. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook de beste stofzuiger voor jou is.

Om jouw zoektocht wat minder ingewikkeld te maken, vertel ik je hier alles wat je moet weten over stofzuigers. Dan koop jij straks een stofzuiger die perfect bij je past. Want leuker kan ik stofzuigen niet maken, wel een beetje makkelijker. Laten we met het makkelijkste beginnen:

WELKE SOORTEN STOFZUIGERS BESTAAN ER?

Traditionele sledestofzuiger

Hiermee bedoel ik de ‘gewone’ stofzuiger die achter je aan rolt tijdens het stofzuigen. Deze stofzuiger is bedoeld voor droog huishoudelijk gebruik. Voor natte oppervlakken en grove stukjes vuil is deze stofzuiger niet geschikt. Sledestofzuigers hebben altijd een snoer en kun je kopen met of zonder stofzak.

Als je dit soort stofzuiger kiest, moet je dus eerst beslissen je wel of geen stofzak wilt. Behalve Dyson - deze modellen zijn altijd zonder zak - hebben alle merken beide opties in hun assortiment.

Stofzuiger met zak

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

De zakjes voor dit type stofzuiger koop je telkens los en zijn bedoeld om het stof en de stofdeeltjes zo goed mogelijk op te vangen. Bij dit soort stofzuiger geldt de stofzak dan ook als belangrijkste (en meestal beste) filter.

De voordelen van een stofzuiger met zak
- goede zuigkracht
- de zak verwisselen is makkelijk en stofvrij
- de zak kan veel stof opvangen
- stil in gebruik
- geschikt voor elke vloer

De nadelen van een stofzuiger met zak
- stofzakken kosten geld
- je moet altijd stofzakken op voorraad hebben

Stofzuiger zonder zak

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Deze stofzuiger heeft een stofreservoir waar het vuil in wordt opgevangen. In dit type zitten speciale filters die de uitstoot van vuil stof tegenhouden. Handig hieraan is natuurlijk, dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen.

De voordelen van een stofzuiger zonder zak
- de stofbak legen is makkelijk
- je hoeft nooit meer stofzakken te kopen
- de betere modellen hebben uitstekende zuigkracht
- geschikt voor elke vloer

De nadelen van een stofzuiger zonder zak
- het stofreservoir is kleiner en moet dus vaker geleegd worden
- de filters vragen om periodiek onderhoud en vervanging
- de voordeligere modellen maken meer lawaai

Steelstofzuiger

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Dit type stofzuiger beweegt makkelijk met je mee, is snoerloos en handig als je even snel iets wilt opzuigen. Hij staat op een steel die je voor je uit beweegt. Je hebt dus geen apparaat dat achter je aan rolt. Een steelstofzuiger werkt op een accu. Je moet hem dus opladen en dat duurt telkens ongeveer drie tot vier uur. Op de maximale stand kun je gemiddeld tien minuten tot een dik half uur stofzuigen. Vaak net niet genoeg om het hele huis te doen, zeker als je tapijt in huis hebt.

De voordelen van een steelstofzuiger
- je hebt geen stofzak nodig
- handig bij snel gebruik
- wendbaar
- grote actieradius door geen snoer
- geschikt voor harde vloeren

De nadelen van een steelstofzuiger
- het stofreservoir is klein en moet dus vaak geleegd worden
- de accu gaat snel leeg bij de maximale (optimale) zuigkracht
- minder geschikt voor tapijt

Robotstofzuiger

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Dit is de droom: een stofzuiger die al het werk voor je doet. Want de robotstofzuigers worden steeds slimmer gemaakt en kunnen echt heel veel. Hij is bevestigd aan een oplaadstation en gaat op de door jou ingestelde tijd zelf aan de slag. Met borsteltjes aan de onder- en zijkant veegt hij het vuil in een reservoir.

Hoef je dan nooit meer te stofzuigen?
Helaas, dat blijft wel nodig. Een robotstofzuiger kan heel veel, maar voor zaken zoals meubels, plinten, gekke hoekjes in huis en de trap heb je echt nog een gewone stofzuiger nodig. Een robotstofzuiger moet je dus zien als een aanvulling.

De voordelen van een robotstofzuiger
- je hoeft zelf veel minder vaak te stofzuigen
- past onder lage meubels
- is tegenwoordig slim en kan ook over drempels en vloerkleden
- presteert prima op harde vloeren

De nadelen van een robotstofzuiger
- je moet zelf plinten, trappen en meubels stofzuigen
- duur in aanschaf
- het stofbakje is heel klein en moet bijna dagelijks geleegd worden
- zuigt groter vuil niet goed op
- minder geschikt voor tapijt

Eén van onze thuistesters heeft een robotstofzuiger getest en schreef daar een mooie review over

Waar moet je op letten bij allergie?

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Als je allergisch bent voor huisstofmijt of huisdieren - zoals honden, katten of knaagdieren - is een stofvrij huis extra belangrijk. Een goede stofzuiger is dan onmisbaar. Dit zijn de zaken waar ik zelf altijd goed op let:

Een goed HEPA-filter
HEPA is een speciaal filter dat de allerkleinste stofdeeltjes uit de uit te blazen lucht haalt. Het getal dat achter een HEPA-filter staat, geeft de kwaliteit aan: hoe hoger het getal, hoe meer stof er in het filter achterblijft en hoe schoner de uit te blazen lucht is.

Dit overzichtje geeft aan hoeveel % van de stofdeeltjes de verschillende typen filters uit de lucht halen:

HEPA 10: 85%
HEPA 11: 95%
HEPA 12: 99.5%
HEPA 13: 99.95%
HEPA 14: 99.995%
HEPA 15: 99,9995%

Heb je een allergie? Kies dan altijd voor een zo hoog mogelijk HEPA-filter. Mijn persoonlijke advies: minstens een HEPA 13.

Stofzak of zonder zak?
Als je allergisch bent wil je zo min mogelijk in aanraking komen met stof. Een stofzuiger met zak is dan praktisch, want die kun je gemakkelijk in de vuilnisbak gooien zonder dat er stof opstuift. Met een stofzuiger zonder zak en standaard reservoir gaat dat minder makkelijk, maar de nieuwste soorten hebben vaak een speciaal reservoir: dan valt het stof uit de onderkant zonder te stuiven.

Zuigkracht
Een stofzuiger met goede zuigkracht is essentieel. De stofzuiger die je uitkiest moet niet alleen de harde vloeren goed kunnen reinigen, maar moet ook tapijt, kleden en meubels kunnen ontdoen van haren en de allerkleinste stofdeeltjes.

Waar moet je nog meer op letten?

Voor welke vloer geschikt

advies-tips-beste-stofzuiger-Philips-Bosch-Dyson

Kijk altijd na voor welke soort vloer de stofzuiger geschikt is: voor harde vloeren, tapijt of - het liefst - allebei.

Geluidsniveau
Zoek uit of de stofzuiger veel of weinig geluid maakt. Dit wordt aangegeven met decibellen (afkorting dB). Even in een tabelletje:

Stil t/m 60 dB
Normaal 61 t/m 70 dB
Luid 71 t/m 75 dB
Zeer luid vanaf 76 dB

Energiezuinig stofzuigen
Als je waarde hecht aan duurzaamheid - en dat zou eigenlijk iedereen moeten - kun je ook kijken naar het energieverbruik van een stofzuiger. Want de één is aanzienlijk zuiniger dan de andere. De energiezuinigheid wordt aangegeven met energieklassen van F tot en met A++, waarvan de laatste het zuinigst is.

Het gewicht
Als het vaak voorkomt dat je de stofzuiger moet verplaatsen naar een andere verdieping, raad ik je zeker aan om op het gewicht van de stofzuiger te letten. Hoe lichter, hoe beter!

Je werkruimte
De actieradius van een stofzuiger geeft aan hoe ver verwijderd van het stopcontact je kunt stofzuigen. Dus: snoer + slang + telescoopbuis. Bij een snoerloze stofzuiger heb je dat probleem natuurlijk nooit.

Accessoires bij de hand
Bijna elke stofzuiger wordt geleverd met handige accessoires zoals een plumeau, harenborstel en spleetmondstuk. Het is heel fijn als je die kwijt kunt in of aan de stofzuiger zelf. Dan heb je ze namelijk altijd bij de hand.

Ik hoop dat ik je met dit blog een beetje heb kunnen helpen. Ik ben zelf in ieder geval ook nóg een stukje wijzer. Succes!

 

Reacties