Foto: 2021/3d-printen-vaas-1.jpg

Style je interieur met 3D geprinte items!

Het zijn de kleine details waarmee je je huis onderscheidt van anderen. Wat is er gaver om dit te combineren met de techniek van de toekomst: 3D printen.

Met de juiste materialen en kleuren gaat het een speels gemak worden om je huis er bovenuit te laten stijgen.

Wat is 3D printen precies?

3D printen is niets anders dan een kunststof versmelten naar een object naar keuze. Door het vertalen van een 3D model naar codes weet een 3D printer precies waar hij zijn materiaal moet neerleggen om een tastbaar model te maken, dat ook nog eens functioneel kan zijn. 3D geprinte objecten worden opgebouwd in lagen, waar deze ook altijd deels zichtbaar blijven zonder nabehandeling. 3D printen kan in vele materialen en kleuren voorkomen, maar het meest gebruikte 3D filament voor interieur objecten is wel PLA filament. Dit is een recyclebaar filament dat zich prima staande houdt in een interieur. Het is verkrijgbaar in veel kleuren en makkelijk te 3D printen.

Mogelijke producten om 3D te printen

Nu kan het lastig te bepalen zijn wat je nou precies moet 3D printen en waar je de inspiratie vandaan moet halen. Een veel gebruikt 3D geprint object is wel een vaas voor in huis. Deze kan prima functioneel worden gebruikt met bloemen en planten maar ook decoratieve vazen komen veel voor. Met 3D printers zijn hier speciale objecten mee te maken, waaronder semi doorzichtige vazen of één die bestaat uit meerdere kleuren. Met 3D printers is het ook prima mogelijk om vazen waterdicht te maken. Door het instellen van de juiste parameters is dit een fluitje van een cent.

Met welke materialen kan ik interieurobjecten 3D printen?

Dit is een veelgestelde vraag bij het 3D printen in een huiselijke omgeving. Dit is zeer afhankelijk waar de objecten voor gebruikt worden en wat het plan met de objecten is. Allereerst is het altijd aan te raden om hier professioneel advies voor in te winnen, om zeker te weten dat alles bij het uitvoeren goed gaat en het niet gaat lekken of breken. De 3D printer moet geschikt zijn voor het filament dat gebruikt gaat worden en het materiaal moet aan een bepaalde eis voldoen, dat nauwkeurig genoeg is om de perfecte resultaten mee te behalen. Zoals eerder genoemd is PLA filament een goede basis. Moet het tegen wat meer weerstand kunnen zijn ABS en PETG filament goede opties. Wil je 3D geprinte objecten buiten gebruiken? Kijk dan eens naar ASA filament, dat goed tegen UV straling kan en jarenlang zonder moeite buiten kan liggen.

Welke interieur-items zijn niet te 3D printen?

Buiten het inwinnen van advies is het daarentegen ook belangrijk om met het gezonde verstand te blijven nadenken. Het is af te raden om 3D geprinte interieur items te gebruiken in de keuken, waar het contact met voedsel kan hebben en ook hoge temperaturen kan tegenkomen. Omdat 3D printen werkt met opgebouwde lagen kunnen daar ook vervelende bacteriën in blijven zitten, wat niet aan te raden is. Verder zal PLA filament smelten boven de 60 graden, waardoor het gebruik in een vaatwasser vaak ook niet goed gaat, of er moet gekozen worden voor ABS of ASA filament. Let ook op dat 3D geprinte items soms bros kunnen worden, wat breuken kan opleveren. Zodra het met een mens in contact kan komen is het daarom altijd af te raden om 3D te printen in huis.

Reacties