Foto: Onderzoek-wijst-uit-mensen-die-vroeg-kerstversiering-ophangen-zijn-gelukkiger

Onderzoek wijst uit: mensen die vroeg kerstversiering ophangen zijn gelukkiger

Kan de kerstperiode voor jou niet vroeg genoeg beginnen en ben je de dagen tot kerst stiekem al wekenlang aan het aftellen?

Guido van Loon

En wacht je tot het juiste moment om de kerstversiering van zolder te halen, terwijl je dat het liefst gisteren al had gedaan? Grote kans dat jij dan een gelukkig persoon bent, als we de Britse psychoanalist Steve McKeown en psychotherapeut Amy Morin mogen geloven tenminste.

McKeown en Morin deden namelijk onderzoek naar mensen die vroeg hun kerstversiering tevoorschijn halen. Hieruit blijkt dat de mensen die hier vroeger dan gemiddeld mee beginnen een stuk gelukkiger zijn.

Verklaring

Volgens McKeown is dit simpelweg te verklaren omdat kerstversiering bepaalde herinneringen uit je jeugd naar boven haalt. Bij het ophangen van de kerstversieringen breng je deze herinneringen terug naar boven en denk je – waarschijnlijk met een fijn gevoel – terug aan de tijd dat je nog in de kerstman geloofde. Je haalt dus de gelukkige momenten van vroeger naar boven door extra vroeg in de kerststemming te komen.

Hoeveelheid kerstversiering

Daarnaast zegt de hoeveelheid kerstversiering die je tevoorschijn tovert ook nog wat over jouw persoonlijkheid. Of eigenlijk eerder over hoe de omgeving over jou denkt. In het onderzoek werd namelijk ook geconstateerd dat mensen die hun huis meer versieren dan anderen een stuk aardiger worden gevonden. Da’s dan toch leuk meegenomen, toch?!

Houd je niet in!

Al met al genoeg redenen om je niet langer in te houden omdat dat zogenaamd zou horen. Als je nu al zin in die gezellige kerstsferen hebt kun je dus gerust al je kerstversiering opzoeken en je huis in de feeststemming brengen. Die ongeschreven regel dat je dit pas ‘mag’ doen nadat Sinterklaas is vertrokken, of (zoals ze in Amerika vinden) nadat Halloween voorbij is kun je gerust aan je laars lappen.

En of dat nu subtiel wat kerstverlichting hier en daar is, of juist all the way inclusief hysterische kerstboom vol met mooie kerstballen is, dat is geheel aan jou.

Kleine sidenote

Overigens wil dit onderzoek natuurlijk niet zeggen dat dit andersom ook zo werkt. Dus als je na het lezen van dit artikel met opzet je huis en tuin vroeg in de kerstsferen bent om dit geluk ‘af te dwingen’ werkt dit helaas niet. Het onderzoek laat puur zien hoe gelukkig mensen zijn die (uit zichzelf) vroeger dan gemiddeld hun kerstversiering ophangen.

Reacties