Foto: 2015/checklist-.jpg

Voor het eerst op jezelf: checklist

Misschien ben je er helemaal aan toe. Lekker op jezelf. Geen bemoeienis meer van familieleden en net zo lang in je bed blijven liggen als jij dat wilt.

Op jezelf wonen biedt tal van voordelen en bevordert je zelfstandigheid. Woon je eenmaal op jezelf, dan ben je er al snel achter of je genoeg discipline kunt opbrengen om goed voor jezelf te zorgen. Zelf de was doen, gezond eten en je woning schoonhouden.

Verhuizen

Rondom de verhuizing is er meestal hulp genoeg. Een klein team van familieleden en vrienden helpen wellicht om je huisje of kamer bewoonbaar te maken. Een likje verf en een emmertje sop kunnen wat dat betreft wonderen verrichten. Maar als iedereen naar huis is sta je er toch echt alleen voor. Heb je dan alles in huis wat je nodig hebt, of moet je in de weken die volgen toch nog flink gaan shoppen?

Belangrijke grote investeringen

Natuurlijk zijn de meningen over wat nu precies belangrijk is verdeeld. Kiest de één voor een comfortabel bed, dan wil de ander per sé een breedbeeldtelevisie. Een fijne tafel, een koelkast en een zitbank zijn over het algemeen items die je niet kunt missen. Ga je een wasmachine kopen, bedenk dan of er nog meer huishoudelijke artikelen zijn die je nodig hebt zodat je een korting kunt bedingen.

Checklist huishoudelijke artikelen

Koffiezetten zonder koffiezetapparaat gaat een beetje lastig, net als het bakken van een ei in een kookpannetje. Denk dus even goed na zodat je de juiste artikelen aanschaft. Serviesgoed, glazen, bestek, een hapjespan en een waterkoker zijn in de meeste huishoudens onmisbaar. Grotere artikelen zoals een stofzuiger, een strijkijzer en een wasrek heb je gewoon nodig.

Checklist supermarktartikelen

Neem als voorbeeld een gemiddelde dag en je weet wat je in huis moet halen voor je ontbijt, lunch en avondeten. Met koffie, thee, suiker en brood met beleg kom je al een heel eind. Eet je graag van een schoon bord dan heb je ook een afwasborstel nodig, een fles afwasmiddel en een theedoek. Maar in een supermarkt is nog veel meer te koop. Laat je echter niet verleiden om artikelen te kopen die je niet nodig hebt, maak daarom vooraf een lijstje.

Checklist woonartikelen

Er zijn veel praktische artikelen en accessoires die je nodig hebt en tegelijkertijd je woning opfleuren. Denk hierbij aan douchelakens, handdoeken en kussens. Een mooi dekbedovertrek, een groene plant en een dienblad zijn spullen die altijd goed van pas komen. Een prullenbak, wasmand en klerenhangers zijn vaak items die worden vergeten. Wil je je nieuwe woning graag netjes houden, zorg dan ook voor een emmer, een fles allesreiniger en een dweil.

Tot slot

Het maken van je eigen checklist helpt je om gericht spullen te kopen. Toch zal je merken dat je in de eerstkomende weken regelmatig iets tekort komt. Wel een wasmachine gekocht, maar geen waspoeder. Genoeg koffie in huis, maar de koekjes vergeten en wat fijn dat het bezoek bloemen mee heeft genomen, maar waar zet je die in? Met een beetje geluk maakt de visite je blij met een praktisch cadeautje zoals een vliegenmepper, een snijplank of een broodmes.

Reacties