Foto: press_2013/happy-new-year.jpg

Knallend het nieuwe jaar in!

Tover in een handomdraai je huis om van kerstpaleis naar de ideale ruimte voor een spetterend nieuwjaarsfeest.

Sandra van Koningshoven

De kerstdagen zijn voorbij, maar Oud & Nieuw hebben we nog tegoed! Verzorg jij dit jaar een gezellig nieuwjaarsfeest? We hebben nog wat tips voor je!

Versiering

Hartstikke gezellig natuurlijk, die kerstversiering, maar een Oud & Nieuw-feest vereist toch wat andere decoratie. Haal kleine kerstversiering alvast uit de kamer, zoals die kerstster en het kerststalletje en vervang deze door bijvoorbeeld een mooie bos bloemen. Leg een luchtig kleed op tafel, kies voor goud, zilver of wit of natuurlijk een kleed dat geïnspireerd is op het thema dat je voor je feest hebt gekozen. Was de tafelkleden die je wilt gebruiken vooraf met een waterafstotend middel. Gaat er op de avond een glas wijn om, dan kun je het zo opdeppen en blijft de schade beperkt.

Bron: Luxury Home Design.

Met spuitsneeuw kun je op een simpele manier details aanbrengen in je huis. Plak de cijfers van het nieuwe jaar op ramen en spiegels en spuit deze rondom met sneeuw. Verwijder vervolgens de plakcijfers en je hebt een gezellige versiering aangebracht. Dit kun je natuurlijk ook doen met een lieve nieuwjaarswens!

Natuurlijk kun je ook een boel doen met de 'normale' feestversiering, zoals ballonnen en slingers. Zorg ervoor dat je gasten weten dat er een feest plaatsvindt, wanneer ze je huis binnen komen!

Bron: Party Goodtime.

Kerstboom

Let op: niet alle kerstversiering hoeft meteen de deur uit! De kerstboom blijft natuurlijk staan, maar maak van de kerstboom eens een nieuwjaarsboom! Hang feestelijke slingers (of serpentines) in de boom en ook de kerstballen kun je aanpakken: plak met kleine cijfers het nieuwe jaartal op de ballen! Kies een mooi glanzend papier en maak hiermee versieringen voor in de boom.

Verlichting

Verlichting is van groot belang bij het geven van een party. Deze moet prettig zijn: niet te donker, maar ook niet te licht. Kerstverlichting geeft altijd een gezellig sfeertje in huis, dus deze kun je laten hangen. Deze verlichting zorgt voor een aangename lichtval, waarbij je kamer niet te donker is, maar ook zeker niet te fel verlicht. Kijk uit met kaarsen: erg gezellig, maar zeker in grote gezelschappen niet altijd even veilig.

Bron: Mintlife.

Tafel

Je kunt je tafel prima gebruiken als ondergrond voor de hapjes en drankjes. Zet de tafel met de lange zijde tegen de muur en bedek het met een mooi tafelkleed. Hier bovenop kun je alles kwijt aan eten en drinken, zo hoef je zelf niet de hele avond rond te gaan! Het is natuurlijk prettig dat je ook zelf van je party kunt genieten, zonder dat je de hele avond met eten en drinken hoeft te slepen. Creëer hoogteverschil op de tafel met bijvoorbeeld een etagère, zodat je gasten al het lekkers goed kunnen zien. Zet hiertussen her en der wat versiering, zoals bloemen of kleine kaarsjes, maar zorg dat dit niet in de weg staat. Denk ook aan de bordjes, bestek en glazen, zodat je gasten overal zelf makkelijk bij kunnen.

Bron: Mumu Design.

Cadeautje

Je kunt natuurlijk een persoonlijk cadeautje meegeven aan je gasten, wanneer ze weer naar huis gaan. Zo hebben ze allemaal een klein aandenken aan de leuke avond die ze bij je gehad hebben. Bevestig aan het cadeautje een gelukkig-nieuwjaarskaartje met jouw eigen gelukswens.

Praktische tips

Tot slot nog wat korte, praktische tips voor een geslaagd nieuwjaarsfeest:

- Overleg met vrienden en familie: zorg dat je weet wat de algemene gedachte van je gasten is over een geslaagd feest. Je kunt zelf graag feesten met schmink en verkleedkleren, maar hier is niet iedereen van gediend. Zorg dat je een thema kiest waar iedereen zich prettig bij kan voelen. Denk ook aan kinderen: deze moeten zich ook een hele avond kunnen vermaken!

- Laat op tijd weten dat je een nieuwjaarsfeest plant: veel mensen maken ver van tevoren plannen voor Oud & Nieuw, dus kom niet te laat aan met een uitnodiging.

- Bepaal je budget: een goed feest geven is leuk, maar kan in de papieren gaan lopen. Bedenk van tevoren wat je aan dit feest wilt uitgeven en houd je er ook aan! Een optie om de kosten beperkt te houden is een zogenaamd BYOB-feest: 'Bring Your Own Booze', waarbij iedere gast zelf wat te drinken meeneemt. Een nadeel hiervan is wel dat je niet weet wat iedereen meeneemt.

- Schakel hulp in: je kunt proberen alles zelf te doen, maar het is net zo lekker om ook wat taken uit handen te geven. Laat bijvoorbeeld iemand anders het vuurwerk verzorgen. Zorg wel dat iedereen duidelijk weet wat zijn of haar taak is, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

- Zoek van te voren geschikte muziek bij elkaar, voor ieder wat wils. Het geheim is hierin afwisseling: kies dus niet alleen jouw favoriete muziek. Zet er ook wat muziek tussen die je eigenlijk zelf niet zo mooi vindt: een ander vindt dat misschien wel erg leuk!

- Oh jee: de bekende rode wijn-vlek! Gooi een dikke laag zout over de vlek heen of neutraliseer de rode wijn met een flinke hoeveelheid witte wijn.

- Niet onbelangrijk: informeer je buren. Met Oud & Nieuw gaat iedereen later naar bed, maar voorkom dat je buren last van jouw feest hebben. Je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen voor je feest.

Bron: Lisa Storms.

Bron: Beeboats.

Bron: Luxury Home Design.

Bron: Lisa Storms.

Bron: Style Me Pretty.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties