Foto: 260085

Iittala lanceert Claritas collectie – eerbetoon aan glaswerk

Littala presenteert een speciale Claritas collectie, bestaande uit 8 schitterende glasobjecten.

Littala presenteert een speciale Claritas collectie, bestaande uit 8 schitterende glasobjecten.

Claritas is een ontwerp van Timo Sarpaneva. Hij is naast Kaj Franck, Tapio Wirkkala en Oiva Toikka één van Finland’s meest gerespecteerde ontwerpers met wereldwijde erkenning. Hij is een belangrijke designer geweest in de geschiedenis van Iittala, in 1956 ontwierp hij zelfs het Iittala logo. Daarom wordt het 130-jarig jubileum van Iittala gevierd met Sarpaneva’s prachtige Claritas collectie.

Het ontstaan van Claritas

Timo ontwierp de eerste Claritas objecten in 1983: een indrukwekkende collectie van 63 unieke, met de mondgeblazen, glasobjecten, waarbij het uiterste van de glasblazers werd gevraagd. Hij werkte 7 weken lang intensief met de glasblazers in de Iittala glasfabriek. In drie glasblaassessies per dag, en met 15 minuten slaap tussendoor op de werkvloer, ontstond de unieke Claritas collectie. Elk object is een uniek resultaat van het artistieke oog van de kunstenaar en de bekwame handen van de glasblazers. Vanaf het najaar 1984 tot en met 1985 reisde de collectie naar verschillende tentoonstellingen over de hele wereld, van Stockholm, Kopenhagen, Parijs, München naar New York en Wenen.

Claritas in 2011

De Claritas collectie 2011 weerspiegelt de essentie van Iittala: expertise in glaswerk en perfectie van vakmanschap. Daarmee vormt de collectie de perfecte jubileum-serie voor het 130-jarig bestaan van Iittala. De 2011 collectie is ontstaan in samenwerking met familieleden van Sarpaneva en gebaseerd op orginele designs. Glasblazers die in de jaren
’80 aan de originele collectie met Sarpaneva werkten zijn ook betrokken bij de nieuwe
collectie. Het resultaat is een prachtige serie van glasobjecten, een ode aan de kunst van het glasblazen.

Timo Sarpaneva

Timo Sarpaneva (1926-2006), geboren in Helsinki, was één van de grootste designers en verantwoordelijk voor de wereldwijde reputatie van Fins design sinds de jaren vijftig. Hij was een vakman op het gebied van materialen als glas, porselein, gietijzer en textiel alsook op het gebied van grafische kunst. Hij is onderscheiden met ontelbare prijzen en zijn werk is te zien in kunst- en designmusea over de hele wereld.

Meer informatie: www.iittala.com.

Publicatiedatum: 27 januari 2011

Reacties