Foto: 2017/Fotoopcanvas.jpg

Foto op canvas als blikvanger

In alle voorbeeldinterieurs, op foto's van interieursites en Pinterest, zien we dat er altijd een wand uitspringt met een opvallende muurdecoratie.

Welke wand maakt niet zoveel uit, de muur boven de eettafel is net zo goed als de wand boven de bank of de schoorsteenmantel. De grote vraag is echter: wat hangen we in hemelsnaam op die zo prominente plaats? Die oude schoolposter die je eens op de rommelmarkt hebt gekocht, koop je een leuke muursticker, maak je zelf een schildering of compilatie van de verzameling oude nummerborden die je hebt of laat je een foto op canvas printen?

Foto op canvas, wat is dat eigenlijk?

Wanneer je googled op 'foto op canvas' valt je foto op canvas bij wijze van spreken al door de bus. Maar wanneer je eens wat verder rondkijkt zal je zien dat er behoorlijk verschil in zit. Niet alleen in prijs, maar ook in materiaal. Niet alle zogenoemde canvasdoek is namelijk wat je onder canvas, doek uit hennepvezel, verstaat. Voordat je dus een muurdecoratie bij Fotoopcanvas uitkiest waarvan het de bedoeling is dat het een echte eyecatcher wordt, is het wel zo fijn dat je weet wat je koopt. Canvas en linnen zijn twee materialen die nogal eens door elkaar gehaald worden. Waarschijnlijk komt dat doordat we het ook nogal eens over 'schilderslinnen' en 'foto op doek' hebben. Linnen is echter tot textiel verwerkt vlas. Linnen doeken zijn grover geweven, waardoor er vaak kleine gaatjes te zien zijn. Canvas is steviger, dikker van weefsel en genieten daarom voor prints de voorkeur. Voor een mooier kleurverloop en zachtere uitstraling wordt het canvas gemengd met katoen. Het meest goedkope canvasdoek heeft helemaal niets met echte canvas te maken en is een mengsel van polyester en katoen.

Mogelijkheden met fotos op canvas

Doordat je hier te maken hebt met een muurdecoratie die je zelf laat maken, kan je er elke gewenste variatie aan geven die je wilt. Je hoeft natuurlijk niet één doek op te hangen.
Wat je ook kan doen is:
- fotocollage van canvassen, de 'layout app' kan je hierbij helpen;
- een drie-, vier- of vijfluik naast elkaar.

Daarnaast is er ook verschil in ophangsystemen. Standaard wordt voor binnenshuis het fotodoek over een houten frame gespannen, net als bij een schilderij. Je kan in het canvas echter ook, net als een spandoek, ringen laten stansen en de doek in een aluminium frame spannen. Een ander mogelijkheid is er een zoom in laten leggen en de doek op te hangen met, afbeelding gerelateerde, stalen pijpen of (bamboe) stokken. Reken maar dat wanneer je op die manier je muur decoreert je een echte blikvanger hebt.

Reacties