Foto: 2017-09/Messing schaal-Alessi.jpg

EXTRA ORDINARY METAL: Alessi creëert collectie met messing

Voor deze buitengewone collectie gebruikte Alessi een heel bijzondere metaalvariant, namelijk messing.

Dankzij een granulatieproces kreeg de reeks een stralende afwerking met een fijne textuur.

Metaalbewerking was altijd al het hart van Alessi. In de beginperiode werkte het merk vooral met tin en nikkel, daarna met koper en messing, om dan over te gaan op z’n huidige focus: staal. Toch kriebelde het bij Alessi om een oude bekende van onder het stof te halen.

Schitterende schalen, schotels en kommen


Alessi koos messing, een smeedbaar metaal, als basis om er een oude smeedtechniek op toe te passen: Etruskische granulatie. Granulatie is een techniek waarbij kleine gouden of zilveren bolletjes op metaalfolie worden gelast. Door de eeuwen heen was het een populaire manier om mooie juwelen mee te produceren. Die techniek werd in het ‘Extra Ordinary Metal project’ toegepast op verschillende - bestaande - voorwerpen met messing. Zo ontstond een schitterende reeks schalen, schotels en kommen, hoe complex of eenvoudig de vormen ook waren. De granulatie gebeurt bovendien niet willekeurig: het patroon is gebaseerd op de rij van Fibonacci, vernoemd naar de gelijknamige Italiaanse wiskundige die de gulden snede ontdekte.

Schalen, kommen en schotels uit het 'Extra Ordinary Metal project', ontworpen door designers als Alessandro Mendini, Lluis Clotet, Emma Silvestris en Jasper Morrison voor Alessi.

Vanaf 40 euro. 

Reacties
Anderen bekeken ook