Foto: creatief-met-kerststerren.jpg

Decoratie-ideeën met de Kerstster

De aanloop naar Kerstmis is dé tijd dat Nederlanders extra aandacht aan hun interieur en huisdecoraties besteden, waarbij de Kerstster niet mag ontbreken.

Deze plant is vooral bekend in de klassieke kerstkleur rood, maar straalt tegenwoordig in veel meer kleuren, zoals zalmroze, crèmekleurig, wit, geel en felroze. Maak een vrolijke en kleurrijke combinatie met bijvoorbeeld geel en rood, of creëer een rustig en sfeervol geheel met verschillende tinten roze. Stars for Europe, een initiatief van Europese Kerststerrenkwekers, deelt de mooiste en meest verrassende tips & tricks om het huis te doen stralen!

Een plantenspel op tafel

Terwijl de kerstcadeaus pronken onder de kerstboom, schitteren op de eettafel de plantenstukken. Dit hoeven helemaal geen klassieke kransen te zijn, maar kunnen ook prachtige winterse boeketten of losse planten en bloemen zijn. Gebruik bijvoorbeeld Kerststerren in klein en normaal formaat in het rood en geel als snijbloem: snijd het steeltje schuin af en dompel het gedurende vijf seconden in heet water om het melkachtige sap te stollen. Zet ze daarna in lauw water in veel verschillende glazen in een speelse opstelling op tafel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stevige wijnglazen en sierlijke kommetjes, maar plaats ook grote witte kaarsen, waxinelichtjes en decoraties als zilveren Kerstballen tussen en in de glazen. Het resultaat is een sierlijke en speelse eettafel, waar alle gasten steeds weer nieuwe verrassingen ontdekken in het moderne plantenspel! Herhaal deze feestelijke en luchtige decoratie ook op een bijzettafel of ruimtedeler, door in een doorzichtige pot een snoer kerstlampjes op de rollen. Snijd rode en gele Kerststerren af en doe ze in een reageerbuisje met water dat niet lekt. Zet ze bovenop de lampjes in de plantenpot en zie de Kerststerren stralen als nooit tevoren!

Een waar sprookjesbos

Voor de mensen die meer van rustige decoraties houden, bieden verschillende tinten roze uitkomst. De combinatie van zalmroze, felroze en zelfs abrikooskleurige Kerststerren zorgt voor een kalme en warme uitstraling. Plaats de verschillende tinten Kerststerren als snijbloemen samen met dunne witte decoratietakken in kleine, witte vazen. De witte kleuren zorgen voor een winters gevoel, terwijl de grote gekleurde bladeren van de Kerststerren de show stelen! Op de eettafel, de salontafel en in de vensterbank, dit sprookjesbos past overal in huis. Voor een speels en zacht effect, kunnen gele Kerststerren perfect gecombineerd worden met verschillende tinten roze. Zet Kerststerren in hetzelfde formaat met voldoende potgrond in een witte, gipsen schaal voor een natuurlijke look of schilder de schaal zelf in een kleur die bij de Kerststerren past. Om het huis extra mooi te maken, kunnen ook verschillende schalen naast elkaar geplaatst worden: een grote schaal met grote Kerststerren en een kleine schaal met mini’s. Extra decoraties als matte Kerstballen op stevig ijzerdraad en prikkandelaars metelegante, witte kaarsen, toveren dit plantenstuk om tot een waar pronkstuk.


Kerst in een klassiek jasje

De meest bekende Kerstster, de rode variant, past uitstekend bij een klassiek interieur. De warme kleur gaat goed samen met herfstaccessoires die in de wilde natuur te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke materialen als dennenappels, mos, eikeltjes en wilde takjes, maar ook decoratieve materialen als stoffen sterren, paddenstoelen en grote rode kaarsen dragen bij aan een Kerststerrenstuk dat het hele najaar straalt. Door de bruin-, groen- en roodtinten gaat dit plantenstuk ook goed samen met andere planten en bloemen om het herfstgevoel in huis te halen. Combineer dit plantenstuk bijvoorbeeld met een elegante, lage schaal gevuld met rode mini-Kerststerren en een stijlvol windlicht ombonden met een dun touw. Door de rode kleur te vervangen door gele of perzikkleurige Kerststerren ontstaat er een speelser geheel, dat ook absoluut niet misstaat in een klassiek interieur. Door de vele kleuren en formaten van de Kerstster zijn er oneindig veel mogelijkheden om creatieve en originele plantenstukken te maken voor ieder interieur. Als snijbloem én als plant staan de grote, gekleurde bladeren van de Kerstster garant voor een mooie decoratie tijdens Kerstmis en de rest van het winterseizoen.

Publicatiedatum: 21 december 2014

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties