Kunstkerstboom populairder dan echte boom

Onderzoek Hornbach: bijna 90% Nederlanders koopt kerstboom

15 December 2019

Maar liefst 45% van de Nederlanders plaatst dit jaar een kunstkerstboom in huis. Daarmee wint de kunstboom het van de traditionele naaldboom die bij 39% van de Nederlanders in de woonkamer staat. Dat blijkt uit onderzoek van bouwmarktketen Hornbach. En of hij nu echt of nep is, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders een kerstboom plaatst. Slechts 11,7% van onze landgenoten viert kerst zonder boom.

“De kunstkerstboom is dit jaar populairder dan de klassieke naaldboom”, licht Maarten Post toe, Marketing Manager van Hornbach Bouwmarkt Nederland. “Uit ons onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders een kunstboom plaatst. 39% gaat voor een echte kerstboom. Geklust wordt er ook: bijna 5% van de Nederlanders bouwt zijn boom helemaal zelf. Van houten latjes bijvoorbeeld.” Het onderzoek laat bovendien zien dat de kerstboom bij ruim 60% van de Nederlanders tot 6 januari, met Driekoningen, blijft staan.

Stijlvol en gemakkelijk

Gemakkelijk en stijlvol. Dat zijn de redenen waarom we massaal voor de kunstkerstboom kiezen. “Een kunstboom laat geen naalden los, wat een hoop stofzuigen voorkomt”, vervolgt Maarten Post. “Bovendien zijn kunstbomen bijna niet meer te onderscheiden van echte bomen.” Vorig jaar was de echte kerstboom nog favoriet onder de meeste Nederlanders. Uit verkoopcijfers van Hornbach blijkt dat de authentieke naaldboom in 2018, zowel on- als offline, meer werd verkocht. De online verkoopcijfers van de bouwmarkt laten zien dat de verkoop van kunstkerstbomen bij HORNBACH nu in week 47 al, met dubbele cijfers gegroeid is vergeleken met vorig jaar.

Duurzame keuze

Het lijkt erop dat we er goed aan doen om een kunstboom in de woonkamer te plaatsen. De productie van een kunstboom is weliswaar belastend voor het milieu, maar een goede kunstboom gaat vaak meer dan tien jaar mee. Door deze langere levensduur compenseert de kunstboom de milieubelasting die de boom tijdens de productie heeft opgelopen, zo laat MilieuCentraal weten. Bovendien ben je met een kunstboom op lange termijn voordeliger uit. Kosten voor een kunstboom bedragen eenmalig 50 tot 150 euro, in plaats van 20 tot 40 euro per jaar voor een echte naaldboom.

Uitgaven & favoriete kerstdecoratie

Het onderzoek laat tevens zien dat Nederlanders online gemiddeld 35 euro uitgeven aan kerstdecoratie. De meesten gaan voor groene en rode aankopen, want 48,3% geeft aan het liefst de boom met klassieke kleuren te versieren. Tot slot wordt de opblaasbare kerstman in de tuin als meest afschuwelijke kerstdecoratie ervaren.

Reacties