Iittala lanceert nieuwe collectie Kuru

Home display items brengen harmonie in huis

06 Februari 2020

Iittala introduceert Kuru, ontworpen door Philippe Malouin. De nieuwe home display collectie brengt harmonie in elk interieur door de mogelijkheid te creëren om persoonlijke, waardevolle spullen te organiseren en te tonen. De collectie bestaat uit keramische schalen, een kleine glazen schaal en een glazen vaas. Alle items zijn ontworpen om samen een harmonieus evenwicht te vormen, maar ze hebben ook voldoende karakter om op zichzelf te staan.

De lente betekent langere dagen, warme avonden en een nieuw begin. Het moment van vernieuwing is aangebroken: open de ramen na een lange, koude winter en laat de aangename lentelucht je huis opfrissen. Donkere plekken lichten op door de eerste zonnestralen en het is tijd om dingen op te ruimen en te organiseren. De dikke wollen dekens worden opgeborgen en het bed wordt opgemaakt met frisgewassen lakens in wit linnen. We laten al het overbodige los en focussen ons op de essentie. Met de Kuru collectie van Iittala krijgen belangrijke spullen een vaste plek voor een harmonieus interieur.

Betekenisvolle items organiseren

In 2020 introduceert Iittala een nieuwe collectie om persoonlijke, waardevolle items te organiseren en te presenteren. Deze collectie, genaamd Kuru, is ontworpen door de gerenommeerde, in Londen gevestigde, Brits-Canadese designer Philippe Malouin. Kuru betekent kloof in het Fins en verwijst naar een smalle vallei tussen de steile poolheuvels. Hier kun je wandelen, kajakken of skiën in een rustige omgeving. De zorgvuldig samengestelde Kuru collectie bestaat uit een met de hand gegoten keramische schaal in drie verschillende afmetingen, een kleinere glazen schaal en een met de mond geblazen glazen vaas. Het kleurenpalet varieert van mosgroen en sevilla-oranje tot beige en (licht)grijs. De ingetogen en tegelijkertijd krachtige kleuren zorgen ervoor dat de spullen die erin worden neergelegd of -gezet mooi tot hun recht komen. De vaas is beschikbaar in mat-helder en mat-mosgroen glas en de vorm is perfect voor één bloem of tak. De schalen brengen items samen en zorgen ervoor dat deze loskomen van het oppervlak. Hierdoor krijgt het huis een frisse uitstraling met een harmonieuze look.

"Het Franse woord 'vide-poche' refereert aan een schaal die je vlakbij de voordeur zet, om je zakken leeg te maken bij thuiskomst. De Kuru schalen zijn erg geschikt om persoonlijke bezittingen, zoals zonnebrillen, sleutels, koptelefoons of sieraden, in te bewaren terwijl ze op een interessante manier worden tentoongesteld. Door het naar voren brengen van de items uit het oppervlak, krijgen ze de waardering die ze verdienen. Ik wilde een collectie ontwerpen die mensen helpt om accenten aan te brengen in hun huis en om waardevolle spullen en herinneringen een plek te geven, ongeacht de omvang van hun leefruimte", legt Philippe Malouin uit.

Rustgevend design

Elk Kuru item is gemaakt om te combineren met andere items, maar heeft tegelijkertijd genoeg karakter om sterk op zichzelf te staan. De geometrische vormen, zoals de rechte wanden van de schalen, waren een uitdaging om te maken en vereisten maanden van nauwe samenwerking met de meestervaklieden van Iittala.

"De geometrische vormen van Kuru brengen rust. Mensen voelen zich van kinds af aan aangetrokken tot eenvoudige geometrische vormen en ervaren begrijpelijk design als rustgevend. Als designer vind ik dat je een ontwerp moet blijven verfijnen en beperken tot het object een sterke, geraffineerde designidentiteit krijgt waar mensen een natuurlijke affiniteit mee hebben. De tijdloze identiteit van Kuru staat los van elke trend", aldus Malouin.

Wallpaper* Design Award

Kuru is bekroond met een Wallpaper* Design Award 2020. De vaas uit de Kuru collectie won de Best Tinted Love Award. Wallpaper* is een wereldwijd toonaangevend magazine op het gebied van design, architectuur, mode, kunst en lifestyle.

Designer Philippe Malouin

De Brits-Canadese ontwerper Philippe Malouin staat bekend om zijn interesse in het maken van kwalitatieve producten voor het dagelijks leven. Malouin is van mening dat objecten zo ontworpen moeten worden dat ze lang meegaan en een praktisch doel dienen. Zijn ontwerpen spreken een simpele geometrische taal die iedereen kan begrijpen. Hij gelooft dat mensen al vanaf jonge leeftijd een begrip hebben van simpele geometrische vormen en dat begrijpelijk design als rustgevend wordt ervaren. Nadat Malouin voor de Engelse ontwerper Tom Dixon had gewerkt, startte hij in 2008 zijn eigen studio. Zijn gevarieerde portfolio omvat tafels, vloerkleden, stoelen, verlichting, kunstvoorwerpen en installaties. In 2018 won hij de 'Designer of the Year' award van Wallpaper* Magazine.

Meer informatie: www.iittala.com 

Reacties