Happy Towels wee(f)t het zelf 

Nieuwe collectie hamamdoeken met zelf ontworpen weefpatroon

10 Mei 2019

Happy Towels, de hamamdoeken met een goed verhaal, zijn nu nog eigenzinniger geworden. Behalve eigenzinnige kleuren, on-traditionele materialen en een on-traditionele lengte (2.10 m, lekker lang!), hebben de hamamdoeken nu ook een zelf-ontworpen, on-traditioneel weefpatroon. De nieuwste collectie is nu van de weefmachine gerold, klaar voor de zomer.

Doe het zelf!

Cor Sandburg, de man achter Happy Towels, had al jaren een wens voor zijn hamamdoeken: een nieuw weefpatroon. Die wens bleek moeilijker te verwezenlijken dan verwacht. Hoewel weven een eeuwenoud ambacht is en de textielsoorten die we dagelijks dragen voor het grootste deel geweven zijn, lijkt veel traditionele kennis over patronen en technieken langzaam te verdwijnen. Ook in het Turkse dorp waar de hamamdoeken geweven worden, was maar een beperkt aantal patronen bekend. Er leek maar één goede oplossing: zelf leren weven. Dus dat deed hij.

Op weefles

Met behulp van boeken over weven, en zelfs de hulp van een weefdocente leerde Cor weven op een speciaal voor de gelegenheid aangeschaft weefgetouw. Hij leerde alles over schering, inslag en verschillende patronen. Uiteindelijk was hij zo ver dat hij zijn eigen patronen kon ontwerpen. En begreep meteen dat er een probleem voor zijn Turkse wever zou ontstaan; het lastigste en meest tijdrovende aan weven is het inrijgen van het getouw of de weefmachine. De wever heeft 2 machines staan, met daarin scheringdraden ingeregen voor de patronen die hij het meest gebruikt. Het steeds opnieuw inrijgen en daarna testen van een machine voor andere patronen kost geen uren, maar dagen, en die zijn niet zomaar beschikbaar in een drukke weverij.

Een eigen weefmachine

Maar: waar een wil is, is een weg. En die weg vond hij. In overleg met de wever schafte Cor een weefmachine aan. Een traditioneel model, waar de mensen in de weverij al goed bekend mee zijn. Bediend door de Turkse wever, maar eigendom van Happy Towels, kan deze machine ingeregen worden voor elk patroon wat Cor vanaf nu verzint, zonder onnodig oponthoud voor het overige werk in de weverij. Het resultaat mag er zijn: De nieuwste collectie hamamdoeken van Happy Towels, mét eigen weefpatroon, is vanaf nu verkrijgbaar.

Meer weten? Ga naar: www.happytowels.nl

Reacties