Goede verzorging van je kamerplanten

De meeste mensen houden van planten en bloemen. Dat is niet zo vreemd, want onze liefde voor natuur lijkt in onze genen te zitten.

Kamerplanten verzorgen

Levend groen is goed voor de mens. Daarom zijn kamerplanten in huis ook een bijna essentieel onderdeel voor een aangenaam leven Sommige mensen houden van bloeiende platen en anderen van verschillende tinten groen. Belangrijk voor een mooie en lange levensduur van kamerplanten is de juiste verzorging.
De basisverzorging komt simpelweg neer op:
- Voldoende licht
- De juist hoeveelheid water
- Een constante temperatuur
- Zo nu en wat extra voeding 

Houd het simpel
Bij sommige mensen zien alle planten er florissant en bloeiend uit, terwijl anderen soms de grootste moeite hebben om hun kamerplanten in leven te houden. Heb je geen echte groene vingers? Houd het dan simpel. Focus je met name op makkelijk te onderhouden zoals cactussen en vetplanten. Je zult zien hoe dankbaar dat is en hoe mooi ze kunnen worden.
Als het toch niet goed gaat met je kamerplant, kun je onderstaande tips proberen:
- Kamerplant verpotten
- Extra voeding geven
- Kamerplant verplaatsen (meer schaduw/zon)
- Verwijder bladluis of ander ongedierte

Verpotten en voeding
Een plant maakt sowieso al veel van zijn voeding zelf. De zogenaamde bladgroenkorrels zetten CO2 en zonlicht om in glucose en geven vervolgens zuurstof af. Dit maakt leven op onze planeet mogelijk en is een miljarden jaren oud proces. Maar toch heeft een plant ook voedingsstoffen nodig uit de bodem. Iedere plant heeft een andere behoefte aan voeding. Lees je goed in en volg de voedingsinstructies die gegeven worden voor jouw kamerplanten. Extra voeding kun je regelmatig maar zorg ervoor dat je niet overdrijft, daar gedijt een plant niet goed bij. De kamerplant regelmatig verpotten in een grotere pot doet ook wonderen. De plantengrond raakt uitgeput en een pot kan ook snel te krap worden.

Water en licht
Er zijn kamerplanten die uit tropische regenwouden komen, zij hebben meer behoefte aan water dan platen uit bijvoorbeeld een savanneklimaat. Eenmaal per week watergeven is meestal al voldoende. De hoeveelheid licht is per plant verschillend. Er zijn planten die genieten van heel veel zon terwijl andere kamerplanten beter gedijen in schaduwrijke omgevingen. Zet deze dus niet op de vensterbank in de volle zon.

Temperatuur
De meeste kamerplanten komen veelal uit warmere streken. Dan is het natuurlijk heel logisch dat ze in je huiskamer, bij een temperatuur rond 19/20 graden goed gedijen. Houd wel rekening met tocht en je kamerplanten zullen een bloeiend leven hebben.

Profielfoto van Plantje.nl
Plantje.nl
Sierteeltstraat 25, 1431 GM Aalsmeer