Een upgrade voor je interieur

Je zit op de bank en kijkt eens rustig om je heen. Kan jouw woonkamer wel een opfrisbeurt gebruiken? Ben jij toe aan wat anders in je huis?

28 Augustus 2020

Dan is het hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken en hier mee aan de slag te gaan! Wist je dat het aanpakken van je huis helemaal niet duur hoeft te zijn? In dit blog geven wij je een aantal tips, zodat jouw huis weer als nieuw aanvoelt.

Kleur op muur

Loop een gemiddeld huis in Nederland binnen en je zult zien dat de meeste muren wit geschilderd zijn. Als er al een kleurtje op de muren zit, is het een lichte tint grijs of bruin. Wil jij écht een statement maken, ga dan eens voor een echte kleur op muur. Gewaagd, maar het geeft een totaal ander beeld aan je kamer. Om te voorkomen dat de kleur te heftig wordt, kun je het beste in eerste instantie voor één muur kiezen. De rest van de muren kun je dan in een rustige kleur houden. Kies bijvoorbeeld om één muur geel te maken en houd de rest rustig met kleuren als wit of (licht)grijs. Zo haal je direct de zomer in huis!

Het is hierbij aan te raden kwalitatief goede verf te gebruiken, waar je vaak wel net even wat extra voor betaald.. Het lijkt in eerste instantie aantrekkelijk om enkel op het prijskaartje af te gaan en voor de goedkoopste verf te gaan. Maar vaak dekt deze goedkope verf een stuk minder goed dan de duurdere en kwalitatief betere verf. Uiteindelijk zul je dus en een mooier eindresultaat krijgen en er minder tijd aan kwijt zijn. Dat is het beetje extra geld meer dan waard.

Let er op dat als je met kleuren op de muur werkt, je goed moet nadenken over de inrichting. Als je je bestaande meubelen wilt houden, is dit zeker iets om rekening mee te houden. Zeker als je met een sprekende en opvallende kleur werkt, zullen niet alle kleuren even goed bij elkaar matchen. Via websites als bijvoorbeeld Pinterest vind je ontelbaar veel foto’s van interieurs met kleurencombinaties die goed bij elkaar passen. Leuk om eens doorheen te scrollen en zo inspiratie op te doen voor bij jezelf.

Een iets minder definitieve oplossing waar je voor kunt kiezen is behang. Relatief goedkoop, eenvoudig te plaatsen en verkrijgbaar in een ontzettend veel verschillende designs. Je kunt zelfs fotobehang met jouw favoriete foto of afbeelding krijgen! Voordeel van behang is dat je het vrij eenvoudig kunt verwijderen, over kunt verven of een nieuw behang er overheen kunt aanbrengen. Risico nemen wordt dan toch iets gemakkelijker.

Nieuwe meubels

Een optie die vrij kostbaar kan zijn, is het aanschaffen van nieuwe meubels. Maar je kunt er, net als in heel veel andere gevallen, zoveel geld aan kwijt als je zelf wilt en het hoeft dus niet heel duur te zijn. Ook voor een kleiner budget kun je hiervoor zeker slagen. De kringloopwinkels schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond en hier is echt heel erg veel moois te vinden. Sommige items kunnen dan misschien niet helemaal jouw smaak zijn qua kleur of sowieso wel een likje verf gebruiken, maar dat houd je toch niet tegen? Even met de kwast erover en je hebt voor weinig geld weer een tafel of kast die als nieuw is! En wat is er nou leuker dan je eigen meubels voor een prikkie op te knappen?

Heb je wel een groter budget en wil je nieuwe meubels, dan kun je je hart ophalen bij één van de vele meubelboulevards en -winkels. Het voordeel van compleet nieuwe meubels is dat je eigenlijk alles kunt vinden wat jij wilt en vaak precies naar jouw smaak is samen te stellen. Veel meubels worden op maat gemaakt of worden besteld in de kleur of het materiaal dat jij mooi vindt.

Accessoires

De minst ingrijpende manier, en ook direct de eenvoudigste, is de aanschaf van accessoires. Met accessoires kun je werkelijk alle kanten op en dus uitermate geschikt om een statement maken. Zo kun je met planten bijvoorbeeld al een heel verschil maken in je huis. En verschillende onderzoeken wijzen ook nog eens uit dat planten een positief effect hebben op je woonomgeving. Geen groene vingers? Geen probleem: er zijn ook planten die je bijna niet dood kunt krijgen. Vetplanten en cactussen hebben bijvoorbeeld maar weinig aandacht nodig.

Voor andere accessoires, van klein tot groot, kun je eigenlijk overal terecht: tuincentra, warenhuizen, meubelwinkels, maar ook bij bijvoorbeeld kringloopwinkels. Eigenlijk kun je overal wel slagen voor verschillende soorten accessoires om je huis een upgrade te geven.

Ben jij meer van de rust en vind je het fijner om een statement te maken in een kamer door bijvoorbeeld een bijzonder schilderij aan de muur te hangen? Je kunt een schilderij in de de winkel kopen, maar dan ben je weer niet echt origineel. Ben je zelf een beetje creatief, dan kun je ook gaan voor een eigen schilderij aan de muur. Uniek en ook nog eens persoonlijk. Zelf aan de slag met kwasten is leuk, maar niet voor iedereen weggelegd. Je kunt ook een eigen foto of ontwerp laten drukken op verschillende materialen. Wat vooral de laatste jaren erg populair is geworden, is een foto op glas. Een uniek materiaal met een chique uitstraling dat in vrijwel ieder interieur past.

Reacties