Foto: DSC_2877

DIY: gehaakte vilten mand met leren handvaten

Zelf aan de slag met wol en vilt. Want deze supermooie mand maak je natuurlijk lekker zelf. Leuk als kleine opberger, bloempot of plantenhouder!

Sandra van Koningshoven

Woonaccessoires maak je natuurlijk zelf

Hou je van mooie woonaccessoires en van lekker knutselen? Lees dan vooral verder. Want met dit superleuke DIY project van Hobbii – wie anders? – combineer je het beste van die twee werelden.

Hobbii verkoopt namelijk niet alleen de allerfijnste hobbymaterialen, maar snapt ook wat mooi en hip is. Niet gek dus dat ik dit DIY project op hun website vond: een hippe gevilte mand met leren handvaten. En die wil je natuurlijk ook in huis. Want vilten manden zijn niet alleen handig om losse spulletjes in op te bergen, maar geven je interieur ook een zachte uitstraling.

Mooi en makkelijk!

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten


Voor deze mand moet je dus wel zelf even aan de slag, maar dat is gelukkig hartstikke makkelijk!

Deze materialen heb je nodig

– Haaknaald 7 mm
– Happy sheep Woolpower; Kleine mand ca. 100 gram p.st en grote mand ca. 200 gram p.st. – 2x 18 cm leer, 18 mm breed 
– 2x 21 cm leer, 25 mm breed 
– 8 klinknagels 4-6 mm 
– eventueel een gaatjestang

Haakvastheid
12,5 steken x 7 toeren = 10 x 10 cm voor het vilten.

Maat na het vervilten
Klein: bodem 14 cm doorsnee, hoogte 10 cm.
Groot: bodem 22 cm, hoogte 13 cm.

Afkortingen
L: losse V: vaste Hv: halve vaste Stk: stokje

Tips
De 3 L aan het begin van elke toer vervangen 1 Stk. Elke toer wordt gesloten met een Hv in de 3e losse waarmee je bent begonnen.

En dan nu het patroon

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

Zo maak je de bodem
 

1. Maak een magische ring; en haak 3 L (vervangen 1 Stk) en 11 Stk. Trek de ring strak aan en sluit met 1 Hv (12 steken).

2. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 2 Stk in elke steek. Sluit af met 1 Hv (24).

3. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende steek. Haak *2 Stk in de volgende steek, 1 Stk in de daarna volgende*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (36).

4. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 2 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, 1 Stk in de volgende 2 steken*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (48).

5. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 3 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, 1 Stk in de volgende 3 steken*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (60).

6. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 4 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, haak 1 Stk in de volgende 4 steken*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (72). Voor de kleine mand stopt de bodem hier, en ga je de zijkant haken. 

7. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 5 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, haak 1 Stk in de volgende 5 steken*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (84).

8. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 6 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, haak 1 Stk in de volgende 6 steken*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (96).

9. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 7 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, haak 1 Stk in de volgende 7 steken*. herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (108).

10. Haak 3 L. Haak 1 Stk in dezelfde steek. Haak 1 Stk in de volgende 8 steken. Haak *2 Stk in de volgende steek, haak 1 Stk in de volgende 8 steken*. Herhaal *tot* tot het eind van de toer en sluit met 1 Hv (120).

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

Zo maak je de zijkanten

Klein
Haak 3 L, haak 1 Stk in elke steek en sluit met 1 Hv (72). Herhaal dit in totaal 12x. Knip het garen af en hecht de draad af.

Groot
Haak 3 L, haak 1 Stk in elke steek en sluit met 1 Hv (120). Herhaal dit in totaal 15x. Knip de draad af en hecht de draad af.

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

Het vervilten
Het vervilten verschilt van wasmachine tot wasmachine.

Was de mand op een algemeen programma op 60 graden in de wasmachine. (Geen kort programma of verkorte was.) Is de mand niet genoeg vervilt, herhaal het wassen dan een keer. Deze zijn gewassen op een gemiddeld wasprogramma op 60 graden (60 minuten en 1400 toeren). Vorm de manden zoals je ze wilt hebben, terwijl ze nat zijn. Laat ze drogen.

Voor het vilten

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

Na het vilten

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

Het aanzetten van de leren handvaten
Knip het leer zoals je het wilt hebben en maak een gaatje in beide uiteinden. Maak ze nu vast met klinknagels, dat gaat gemakkelijk met een hamer.

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

1. Vorm de mand terwijl hij nat is. Laat drogen.

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

2. Knip het leer zoals je het wilt hebben en maak gaatjes in beide uiteinden, eventueel met een gaatjestang.

Hobbii-mand-vilt-gevilt-haken-DIY-leren-handvaten

3. Maak de handvaten vast met klinknagels.

Heel veel haakplezier :-)

Hier kun je de prinbare versie van deze DIY downloaden en alles kopen wat je nodig hebt.  

Dit vind je vast ook leuk!

Deze katten- en hondenmand van Bungee XL maak je gewoon zelf! 

Reacties