Foto: christmas-bauble-3867669_1920.jpg

5 kerststijlen voor een coole kerst! 

Yes! De tijd van sfeer, cadeautjes en gezelligheid is weer aangebroken. 

Dat is ook meteen de tijd van lage temperaturen buiten. En dat betekent natuurlijk: gezelligheid binnenshuis! ‘Kerst’ kan een thema op zich zijn, maar onder ‘Kerst’ kun je ook nog heel veel stoere, schattige of misschien zelfs ouderwetse stijlen plaatsen. Hoe vier jij kerst? We hebben een paar gave stijlen op een rijtje gezet die zich stuk voor stuk perfect lenen voor jouw favoriete kerstinrichting.

1. Let’s get traditional

Om je helemaal thuis te voelen zoals je dat vroeger deed, kun je natuurlijk alle traditionele kersttierelantijntjes tevoorschijn toveren of opnieuw aanschaffen. Een grote sok bij de haard, mooie klassieke kaarsjes en natuurlijk de oude vertrouwde kerstkoekjes op een bordje. Zoals oma die maakte of zoals je ze in de klassieke kerstfilms ziet. Waarschijnlijk hebben je ouders of opa en oma nog wel het een en ander op zolder liggen. Geen kerstfanaten in de omgeving? Dan zijn er in de stad zeker weten winkels die de kassiekers voor in huis verkopen, want die blijven altijd in trek. Welke kleuren moet je nu echt hebben voor deze traditionele kerstachtige uitstraling? Rood, wit, zilver, goud en een vleugje groen! Tip: voor een heerlijke ouderwetse kerstgeur in huis kun je sinaasappels met kruidnagel neerleggen.

2. The Christmas queen!

Een echte Christmas queen die wel van een beetje luxe houdt? Dan wordt de traditionele uitstraling misschien een beetje saai. En dat is ook oké! Weg met de kerstkoekjes en de warme chocolademelk. Jij gaat gewoon voor de classy gedekte tafel met een koele fles champagne! Kerst is immers wel een feest. En bij feest horen natuurlijk bubbels! Jouw kerstversieringen hebben luxueuze en ietwat aparte vormen en de kleuren aubergine en dieppaars hebben de overhand. Met en hoop glitters, niet te vergeten. Goud, daar doet de kerstdiva (gek genoeg) niet zoveel aan, maar zilver is het helemaal! Wel fan van goud? Lekker doen, natuurlijk! Wat je stijl ook is, hoe je je huis ook inricht, blijf lekker dicht bij jezelf.

3. Scandinavisch for the win

Ook buiten de kerst om is Scandinavisch een populaire stijl om je huis mee in te richten. En dat is logisch. Deze stijl is ontzettend sfeervol en heerlijk warm. Dat komt natuurlijk doordat de winters in Scandinavië streng zijn en de inwoners maar al te goed weten hoe ze met die kou en, niet te vergeten, de grote pakken sneeuw om moeten gaan. Scandinavisch staat vooral bekend om de breiseltjes met sneeuwvlok-achtige vormpjes. Maar er is meer. Een echte must bij deze stijl is, jawel, hout! Niet alleen voor in de kachel, maar ook als decoratie. Hangertjes, (dennen)takjes en alle andere houttonen die je maar kunt verzinnen. Veel ervan kun je ook zelf maken of vinden in het bos. Niet zo avontuurlijk aangelegd? De woonwinkels barsten van deze gezellige houten of gebreide decoratie voor in huis!

4. Retro voor de rocker!

Kruip thuis of bij je ouders eens de vliering op en pak alles wat je tegenkomt! Een vaste kleur of materiaal is er bij de retro stijl niet echt. Alles kan! Laat je creativiteit de vrije loop en combineer tot je een ons weegt. Pak wat moderne dingetjes uit je eigen kast en combineer ze gerust met oude kersttierelantijntjes uit de jaren ’70. Ook planten passen perfect bij de stoere retro stijl. Cactussen doen het hier ontzettend goed, om een voorbeeld te geven. Kleuren die eigenlijk wel onmisbaar zijn in deze stijl zijn oker geel, roze, brons en als materiaal een vleugje hout.

5.  Got the blues in you?

Blauw is van velen de lievelingskleur. Ondanks dat het eigenlijk een ‘koude’ kleur is, is blauw zeker het overwegen waard, ook bij de kerst. Hiermee kun je perfect een industriële stijl creëren, erg populair tegenwoordig. Omdat industrieel helemaal hot is, is hier meer dan genoeg van te vinden. Een kerstboom kan natuurlijk (dat kan altijd), maar ook een combinatie van bijvoorbeeld kersttakken is ontzettend gaaf én scheelt ruimte. Welke kleuren gebruik je bij deze stijl? Denimblauw is de basis, gecombineerd met bruine accenten en betongrijs. Combineer deze kleuren met elkaar en voilà: een ontzettend hippe industrieel-achtige kerstsfeer. Dan maakt het eigenlijk ook niet uit wát je voor decoratie hebt, als de kleuren maar matchen.

The final touch

Om het bij welke stijl dan ook helemaal af te maken, stem je natuurlijk ook je servies, borden en ander drinkgerei op de sfeer af. Koffie en warme chocolademelk zijn een must om te drinken bij het koude weer. Het is daarom ook ideaal om die cadeau te doen, mét een leuke boodschap. Ondernemer? Waarom niet je relaties verwennen en een leuke koffiebeker bedrukken? Voor de frisjes en biertjes later op de avond is glazen bedrukken bijvoorbeeld ook een goed idee, voor een onvergetelijk feest. 

Reacties