Impregneren van vloerkleden

Is goed impregneren echt mogelijk?

Vuilwerend impregneren

Regelmatig krijgen wij van onze klanten het verzoek om een vloerkleed te impregneren tegen vuil en vocht. Maar kan dat eigenlijk wel?

Kort gezegd, nee. Hoewel veel collega-tapijtreinigers deze optie in hun pakket opnemen, is het zeer lastig om een kleed, met name een hoogpolig kleed, goed te impregneren. Wanneer wij uw kleed moeten impregneren, zal het kleed moeten worden verzadigd met impregneermiddel. Dat geeft zeer nadelige effecten. Het kleed ruikt niet lekker, wordt zeer stug en men kan niet voorspellen hoe de vezel zal reageren op het chemische middel. Daarbij is het impregneermiddel in deze hoeveelheden vrij kostbaar, iets dat u als klant direct in de portemonnee raakt. Als laatste kan het zeer nadelige gevolgen hebben wanneer uw kind of huisdier over uw geïmpregneerde vloerkleed kruipt/loopt, en daardoor iets van het middel binnenkrijgt. Wij durven niet voor deze gevolgen in te staan.

Wanneer er slechts een lichte nevel impregneermiddel over een kleed wordt gespoten, heeft het impregneren nauwelijks effect. Een glas drinken zal immers direct in het kleed worden gezogen, daar waar het impregneermiddel niet is geraakt. 

Dit is de reden waarom wij vuil- en vochtwerend impregneren niet in ons pakket aanbieden. Wij geven de voorkeur aan een periodieke reiniging, één keer per 2 tot 4 jaar, afhankelijk van uw persoonlijke woonsituatie. Verder adviseren wij om het kleed regelmatig te stofzuigen en één keer per half jaar te draaien. Zo heeft uw kleed minder kans op eenzijdige slijtage of verkleuring door vaste looproutes en de invloed van zonlicht.

Wanneer wel impregneren?

Jassen, tentdoek en vergelijkbare gladde materialen zijn niet voor eeuwig waterafstotend. Deze items kunnen wel degelijk baat hebben bij impregneren, u verlengt immers de levensduur van het textiel. Ook grote items als tenten, markiezen en dergelijke kunnen wij voor u vuil- en vochtwerend impregneren.

Brandvertragend impregneren

Brandvertragend impregneren kan soms verplicht worden gesteld door de verzekering. Tapijtreiniging NH biedt deze optie daarom gewoon aan. Omdat wij alleen werken met door de EU goedgekeurde middelen, mogen wij ook een certificaat afgeven, welke van belang kan zijn bij uw verzekering.

Dit brandwerende impregneermiddel is uiteraard een totaal ander middel dan een vuilwerend impregneermiddel. Wel dient u rekening te houden met de wat onprettige geur van het brandwerende impregneermiddel.