Foto: 201708/Bold wandverlichting.jpg

Bold – optische illusie als wandverlichting

Een armatuur met een uitgesproken, maar tegelijk ongrijpbare belijning.

Een armatuur waarnaar je uren kunt kijken zonder begin en einde te ontdekken. Dat is Bold, de nieuwste armatuur van het Belgische Modular Lighting Instruments, gespecialiseerd in architecturale verlichting. Een lichtgevende paradox die nooit gaat vervelen.

Modular Lighting Instruments ontwierp Bold in nauwe samenwerking met het Nederlandse StudioKees. “Voor Bold hebben we de proporties, lijnen en oppervlakken zo ontworpen dat je naar de armatuur kijkt als naar een Escher-tekening of de CCTV-toren van OMA in Peking. Het perspectief is vreemd, verwarrend en ongrijpbaar. Het is de bedoeling dat je als kijker visueel elke grip op de vorm verliest. Die paradox is bovendien dubbel: je verliest niet alleen grip op de vorm, maar ook op de plaatsing. Bold lijkt zowel in de muur op te gaan als eruit te springen, dankzij de verborgen positionering van de lichtbron. Dat maakt de lichtillusie compleet”, zeggen Jaap Huijgen en Odin Visser van StudioKees.

Gedurfd vanuit elke hoek

Bold is een wandarmatuur die helemaal tot haar recht komt in een residentiële omgeving of hospitalitysfeer. De armatuur is tot in de puntjes afgewerkt. De lichtbron zit verborgen, en dankzij de magnetische dekplaat kun je geen schroefje of draadje zien. Je kunt de armatuur zowel horizontaal als verticaal bevestigen. Wil je Bold na installatie 180° draaien, dan kan dat in een handomdraai: je hoeft de wandbeugel niet eens te demonteren. Wel even Bold eraf halen en weer vastdraaien op de gewenste positie. Bold is dimbaar en uitgerust met kwalitatief hoogstaande ledlampen.

Bold

Zwarte of witte structuur
Up/down sfeerverlichting
4,3 W
Led CRI 90+, 2700 K, 3000 K
Dimbaar: trailing edge of 1-10 V/pushdim

Reacties