Zo kies je de juiste kleur voor je woonkamer

Kleur doet heel veel met je interieur. Zowel op de goede manier als op de slechte manier. Het kan jouw woonkamer echt maken of breken!

Guido van Loon 19 Maart 2020

Denk daarom goed na als je van plan bent om het kleurenpalet te veranderen. Dit geldt voor verf op de muur, maar ook voor kleurgebruik bij meubels. Het onderstaande artikel helpt je alvast goed op weg.

Kijk goed naar de ruimte

Kijk eerst eens naar de ruimte. Hoe ziet de basis van jouw woonkamer eruit? Is het klein of groot, is er veel of weinig daglicht en heb je juist een hoog of laag plafond? Dit zijn elementen om rekening mee te houden. Je kunt de woonkamer bijvoorbeeld groter laten lijken door te kiezen voor lichte tinten. Geef de muren en het plafond dezelfde kleur voor een ruimtelijk effect. Heb je een hele ruime woning met veel daglicht en mis je de knusse sfeer? Dan kun je juist kiezen voor een donker plafond en/of verschillende donkere tinten op de muur. In de meeste ruimtes werkt één accentwand (bijvoorbeeld achter de bank of de tv) ook erg goed. Ga een beetje op je gevoel af.

Bepaal jouw woonstijl

Natuurlijk is het kleurenpalet voor jouw interieur ook afhankelijk van de woonstijl. Misschien weet je heel duidelijk wat je aanspreekt. Dan is het waarschijnlijk een feestje om verschillende dingen te proberen binnen jouw stijl. Heb je geen enkel idee wat bij jou en jouw woning past? Dan zou je professioneel interieuradvies kunnen vragen. Dit is niet alleen nuttig, maar ook erg leuk! Bij de Bommel Meubelen kun je terecht voor dit soort advies op maat. Van een gezellig gesprek tot een concrete woonschets of 3D visualisatie - en dat allemaal geheel vrijblijvend.

Check de laatste trends

Ook handig: kijk eens naar de laatste trends op het gebied van interieur. Maak een (digitaal) moodboard met je favoriete inspiratiebeelden en producten. Vaak komt er vanzelf een duidelijk kleurenpalet uit. Dit kun je gebruiken als richtlijn.

Bekijk kleuren in ander licht

Ben je verliefd geworden op een specifieke kleur in een winkel? Zorg er dan voor dat je het ook in ander licht kunt bekijken. Of het nou gaat om verf of een bankstel. De kleur kan bij daglicht ineens een totaal andere uitstraling hebben.

Slaap er een nachtje over

Heb je een aantal kleuren voor de woonkamer in gedachten? Maak niet meteen dezelfde dag een grote beslissing. Slaap er een nachtje over en laat het even bezinken. Misschien lijkt het in een showroom allemaal geweldig, maar past het achteraf gezien toch niet zo bij jouw persoonlijke smaak.

Reacties