Foto: binnenhuisdecoratie-digitaal-printen-Mimaki

Vijf tips om binnenhuisdecoratie te verbeteren met digitaal printen

Tips en trucs om het maximale te halen uit digitaal bedrukken voor extra interessante, innovatieve en relevante interieurdecoratie.

Digitale printtechnologieën zorgen voor een aardverschuiving op het gebied van binnenhuisdecoratie, aldus Mark Sollman, Application Manager bij Mimaki. Deze toepassingen zijn digitaal niet alleen sneller en met minder verspilling en afval te produceren dan met traditionele productieprocessen, digitaal bedrukken biedt ook de mogelijkheid om binnenhuisdecoratie op maat aan te passen – of zelfs te personaliseren. Er is steeds meer vraag naar, zowel bij met pensioen gaande babyboomers als bij millennials en mensen van generatie Z. Allemaal willen ze maatwerk voor hun woonomgeving. Bedrijven halen ook voordeel uit de mogelijkheid om hun interieurdecoratie op maat te maken en uit de betaalbaarheid van het veranderen van de decoratie als dit nodig is.

Ziehier vijf manieren om het maximale te halen uit digitaal printen voor extra interessante decoratie, die te creëren is met Mimaki:

1. Behang

Wellicht de meest voor de hand liggende toepassing van digitaal printen voor binnenhuisdecoratie is behang. Lange tijd had behang een wat oubollig en ouderwets imago, maar nieuwe, moderne ontwerpen en on-demand digital printing hebben daar verandering in gebracht. Hierdoor is het behang de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Leveranciers kunnen tegenwoordig behang leveren in werkelijk elk ontwerp, zowel op basis van eigen ontwerpen als volledig naar de specificaties van klanten. Wil je behang met een specifieke foto, kleurpalet of misschien zelfs voorzien van een bepaalde structuur of materiaal? Het is allemaal mogelijk en snel en betaalbaar uit te voeren dankzij inkjetprinttechnologie.

2. Stoffering

Digitaal printen en stoffering zijn een gouden combinatie. Niet langer hoeft het ontwerp van een stof generiek en voor massaproductie geschikt te zijn. Stoffen kunnen on-demand geprint worden op alle mogelijke stoffen (zelfs zijde!) met elk mogelijk ontwerp en in een willekeurige oplage. De toepassingsmogelijkheden zijn hierdoor eindeloos en bovendien betaalbaar. Denk aan unieke gordijnen, bekleding van stoelen en banken, beddengoed en kussens. De stoffering hiervoor kan precies ontworpen worden om qua kleurstelling of print perfect aan te sluiten op de wensen van een binnenhuisarchitect. De nieuwste digitale sublimatie-printtechnologie produceert bovendien briljante kleuren, waardoor zelfs felle tropische kleuren uitstekend tot hun recht komen.

3. Glas

Als we het hebben over decoratief glas, dan denken de meeste mensen wellicht aan glas-in-loodramen. Met dank aan UV-uithardbare printtechnologie kan er nu op een groeiend aantal materialen geprint worden, waaronder glas! Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat de geprinte ontwerpen kras- en waterbestendig zijn, en in de loop der tijd niet vervagen. Naast digitaal gebrandschilderd glas kent printen op glas nog tal van andere toepassingen. Glazen panelen kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om een kunstzinnige of moderne draai te geven aan architectuur of een binnenhuisontwerp. Zo kan op standaard glas, of zelfs gestructureerd glas, geprint worden in meer dan tweeduizend transparante of dekkende kleuren. Een badkamer, vergaderruimte, kantoor, hotellobby of gevel kan hiermee compleet getransformeerd worden.

4. Tegels

Naast glas is het met de UV-printtechnologie mogelijk om keramieken tegels te printen. Dit biedt ongelofelijke nieuwe kansen om volledig zelf ontworpen vloer- en wandtegels te printen voor keukens, badkamers, zwembaden of om een complete muurschildering te creëren. Printen kan on-demand, waardoor een ontwerp probleemloos over meerdere tegels, of zelfs een hele wand, verdeeld kan worden. Hiermee wordt het volgende niveau ingeluid op het gebied van binnenhuisarchitectuur voor dit soort ruimtes. En ten slotte nog een andere, herkenbare toepassing: heb je voor een bepaald project tegels nodig die niet meer leverbaar zijn? Nu kunnen die alsnog op aanvraag in een kleine oplage gereproduceerd worden.

5. Hout

We begonnen met de meest voor de hand liggende toepassing van digitaal printen, en eindigen met misschien wel de meest verrassende: hout. Voor wie van een meer rustieke, landelijke sfeer houdt in een woning of zakelijke omgeving kan met de UV-printtechnologie namelijk ook eenvoudig op hout geprint worden. Dit kan met kleine objecten of panelen, maar er zijn ook grootformaatprinters waarmee direct op een volledige deur geprint kan worden! Dit geeft restaurants, cafés of hotels nieuwe mogelijkheden om unieke bedrukte houten elementen in hun binnenhuisontwerp op te nemen. Zonder digitale printtechnologie zou dat vrijwel onmogelijk en onbetaalbaar zijn, mede door het vele vereiste handwerk.

Digitaal bedrukken creëert niet alleen talrijke kansen voor verbluffende interieurdecoratie maar kan ook gebruikt worden voor fast fashion, om maar een voorbeeld te noemen. Stel je voor dat je niet alleen je woning of kantoor maar ook je garderobe kunt aanpassen naar wens. Digitaal printen is de toekomst en de toekomst is nu!

Voor meer informatie over UV-drogende en sublimatieprinters van Mimaki: www.MimakiEurope.com

Reacties