Foto: 2019/paleo-empire-50552.jpg

Paleo van Arte werpt een blik op oude culturen

De kunst van de oude, inheemse culturen kleurrijk vertaald naar je muurPaleo betekent ‘het oude’, maar deze aparte motieven zijn actueler dan ooit. 

Deze collectie is geïnspireerd op de kleurrijke levensstijl van de oudste inheemse bewoners van Noord-Amerika. De tekeningen en het kleurenpalet doen je denken aan de manier waarop kleding, juwelen en gebruiksvoorwerpen van dit nomadenvolk versierd werden.

Paleo Civilia
Civilia uit de collectie Paleo van Arte. 5 kleurvariaties. Prijs op aanvraag.

 

Glazen kraaltjes

Neem nu het ‘quillwork’, waar Civilia op gebaseerd is. Het moet zowat de oudste handwerkvorm zijn, een soort van borduurwerk, en werd gebruikt om kleding, schoeisel, juwelen, tassen en manden mee te versieren. Civilia vertoont een rechtlijnig motief zonder echt strak te zijn. Het oogt heel natuurlijk en handgemaakt. Sommige lijnen lopen door, andere stoppen aan een dwarsstreep, wat je soms de indruk geeft dat er laagjes van rechthoeken over elkaar liggen.

Paleo

Paleo empire
Empire uit de collectie Paleo van Arte. 5 kleurvariaties. Prijs op aanvraag.

 

Kleurenclash

Bij Empire is hetzelfde ‘quillwork’ gebruikt, maar dan met een uitgesproken motief. Met een beetje fantasie kun je er gestileerde natuurlijke figuren in zien: een oog, een blad, een insect... Het is precies gemaakt zoals de ‘oude volkeren' het deden, figuren uitgekerfd in hout, steen of been. Uit opgravingen weten we ook dat ze veel werkten met gekleurde materialen zoals koraal, turkoois en jade, tinten die je ook in deze collectie aantreft.

 

Paleo Strata
Strata uit de collectie Paleo van Arte. 4 kleurvariaties. Prijs op aanvraag.

 

Archeologie op je muur

Strata verwijst naar de talrijke gesteentelagen die je aantreft op een archeologische site. Aan de hand van wat er in die lagen gevonden wordt – resten van potscherven, fossielen, mineralen en kristallen – kan nagegaan worden wat er ooit op die plaats geweest is. Strata suggereert inderdaad allerlei aardlagen, stevig door de tijd heen aangedrukt. Sommige lijken nat en glanzen een beetje, andere zijn als doffe droge grond. Samen vormen ze een soepel en natuurlijk bewegend, fascinerend patroon. Zelfs als faux- uni zit er zoveel schakering in dat je vanzelf beweging en diepte krijgt.

Paleo Tribu
Tribu uit de collectie Paleo van Arte. 3 kleurvariaties. Prijs op aanvraag.


Ritselende raffia

Tribu en Copa?n hebben niet alleen een prachtig en uniek dessin, ze zijn ook gemaakt van verrassende materialen, namelijk een combinatie van een ritselende raffia-imitatie en katoen. Dat maakt dat je een matte ondergrond verkrijgt met daarop de typische glans en de afwisselende dikte van de raffiadraden. Ze zijn verweven tot prachtige motieven. Tribu verwijst naar de typische tribale motieven zoals je ze kent van Mexicaanse stoffen of Peruviaanse prints. Het motief van Copa?n doet een beetje denken aan wat je als kind door een caleisdoscoop zag: allerlei wonderlijke, mandala-achtige patronen die je kon veranderen door met de caleidoscoop te schudden.

Paleo Latus
Latus uit de collectie Paleo van Arte. 21 kleurvariaties. Prijs op aanvraag.

Gulle kleuren

Latus, de effen variant in de collectie, is perfect te combineren met de andere referenties. Om deze variant een evenwaardige uitstraling te geven, werd gekozen voor een zijdelook. Je ziet heel duidelijk de oneffenheden van natuurlijke geweven zijde, met hier en daar een dikkere of ruwere draad maar met de volle en gulle kleuren van echte zijde. Intense tinten, altijd stijlvol. Ze vormen een rustpunt in combinatie met de gedurfdere prints uit deze collectie. Er werd bewust gekozen voor een zijde-imitatie, gedrukt op non-woven, omdat dit kleurvast en ook veel duurzamer is.

Paleo Latus

Reacties
Anderen bekeken ook