Foto: 2019/levensloopbestendig_foto2.jpg

World Interiors Day 2019: “Levensloopbestendig is anders dan je denkt!”

Interieurarchitect Doret Schulkes heeft een ander idee bij levensloopbestendig dan je zou denken. 

Op zaterdag 25 mei wordt over de hele wereld World Interiors Day gevierd. Interieurarchitect Doret Schulkes besteedt als enige in Nederland jaarlijks aandacht aan deze dag. In de workshop ‘levensloopbestendig wonen’, die Schulkes tijdens de World Interiors Day houdt in Eindhoven, geeft zij dit begrip een compleet nieuwe inhoud.

Levensloopbestendig

Binnen het wereldwijde thema ‘Designing spaces, changing lives’ koos Schulkes voor haar eigen activiteit het onderwerp ‘Levensloopbestendig is anders dan je denkt’. “Levenloopbestendig is een hip woord”, zegt Schulkes daarover. Voor haar is de algemeen geldende invulling van het begrip echter veel te beperkt. “Het begrip wordt gebruikt om woningen aan te duiden die worden gebouwd of verbouwd tot huizen waar ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen als er eventueel lichamelijke beperkingen ontstaan door ouderdom. “

Gemiste kans

Je huis alleen op deze wijze levensloopbestendig maken vindt Schulkes een gemiste kans.
“Het is zo’n beetje als rietjes klaar leggen voor het geval je straks je eten niet meer kunt kauwen. Ga jij afwachten tot dit gebeurt? “En ze vervolgt: “De huidige invulling spreekt mij -ik ben nog net onder de zestig- in ieder geval totaal niet aan. Ik heb echt nog geen zin om mijn huis in te richten op de beperkingen die misschien een keer gaan komen.“

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg pleit men steeds meer voor een proactieve houding. Hoe voorkomen we dat mensen ziek worden, in plaats van actie te ondernemen om zieke mensen weer gezond te krijgen. “Op deze wijze moeten we ook naar levensloopbestendig wonen kijken” zegt Schulkes stellig.“ Een huis kan je helpen langer vitaal te blijven. Maar daar moet je dan op tijd over nadenken en mee starten.”

Programma 25 mei

Tijdens de World Interiors Day deelt Schulkes haar ideeën voor zo’n levensloopbestendige woning nieuwe stijl. De workshop vindt plaats op Zaterdag 25 mei om 13.30 uur op een inspirerende locatie in Eindhoven. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden via www.doretschulkes/levensloopbestendig. Het aantal plaatsen is beperkt.

Meer informatie is te vinden op www.eenheerlijkhuis.nl

 

Reacties