Foto: 2017/woonkamermeubels.jpg

Nieuwe woonkamermeubels nodig? Dit is waar je op moet letten

Ga je voor het eerste op jezelf wonen of samenwonen? Ga je binnenkort verhuizen? Of ben je gewoon je oude interieur beu?

Niks is zo leuk als het uitkiezen van nieuwe meubels en je woonkamer zó inrichten zoals jij dat wilt. Maar soms kan het ook best lastig zijn, want waar moet je zoal rekening mee houden als je nieuwe woonkamermeubels gaat aanschaffen? Hieronder enkele tips.

Het eetgedeelte, de centrale plek

De eettafel is ook bij jou zeer waarschijnlijk het meest gebruikte meubelstuk van de woonkamer. Het is niet alleen een plek waar je vaker per dag aan zit om lekker te eten, maar de tafel dient ook vaak als een plek om aan te werken of gewoon gezellig je bezoek te ontvangen of om bijvoorbeeld een spelletje te spelen. En iets wat je vaak gebruikt moet er natuurlijk mooi uitzien, maar het moet óók lekker functioneel zijn. Kies daarom een tafel die niet alleen bij je stijl past, maar ook bij je woonkamer. Heb je lekker veel ruimte dan is een lange rechthoekige tafel waar je met veel man aan kunt zitten de ideale uitkomst. Heb je wat minder vierkante meters tot je beschikking, dan kan bijvoorbeeld een ronde tafel handig zijn. Wat voor soort eettafel je ook kiest, zorg dat je altijd voldoende ruimte hebt om er lekker omheen te kunnen lopen. En verder is natuurlijk ook het materiaal niet geheel onbelangrijk. Heb je bijvoorbeeld kinderen die houden van knutselen of ben je zelf vaak lekker creatief bezig? Kies dan voor een tafel die je makkelijk kunt afnemen. Ten slotte: vergeet ook niet rekening te houden met je lengte en/of met de lengte van je gezinsleden. Niets zo vervelend als een tafel die te hoog of juist te laag is.

Bijpassende eetkamerstoelen

Bij een mooie eetkamertafel horen uiteraard ook bijpassende eetkamerstoelen. Ben je iemand die het heerlijk vindt om lang na te tafelen? Ga dan vooral voor comfort. Er zijn veel stoelen die er prachtig uitzien, maar die vervolgens niet lekker zitten. Heb je bijvoorbeeld mooie stoelen online gezien? Ga dan eerst proefzitten voordat je ze aanschaft of kijk goed naar de retourvoorwaarden. Mochten ze niet comfortabel zijn, dan is het goed om te weten of je ze ook weer terug mag sturen. En ook voor eetkamerstoelen geldt dat je rekening dient te houden met de hoogte en het materiaal. Je wilt natuurlijk dat de hoogte precies goed is voor de tafel die je hebt en aangezien er aan een tafel gegeten wordt is het ook wel handig als je een stofje kiest dat je makkelijk schoonhoudt. Een knoei-ongelukje is namelijk zo gebeurd.

De ideale bank

Na de eetkamertafel en -stoelen is een bank het tweede item dat veel gebruikt wordt in een woonkamer. Voordat je een bank uitkiest is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan wat voor een type je bent. Ben je iemand die vooral op de bank zit of vind je het belangrijk om heerlijk languit te liggen? Stem daar ook je bank op af. In een grote ruimte is een hoekbank een prima optie, in een kleinere ruimte neemt het teveel plek in beslag. Kijk ook naar de rugleuning. Heb je veel ondersteuning nodig dan is een hogere rugleuning prettig. En heb je kinderen en/of huisdieren? Dan is het materiaal weer erg belangrijk. Leer is makkelijker schoon te maken dan stof, maar is ook weer gevoeliger voor krassen. Allemaal belangrijke zaken om in overweging te nemen.

Goede verlichting

Naast de bovengenoemde zaken is verlichting ontzettend belangrijk. Verlichting geeft een extra dimensie aan je ruimte én aan je meubels. Bij de keuze van lampen is het belangrijk om na te gaan voor welk gedeelte van de kamer deze bedoeld zijn en wat de functie van dit gedeelte is. Een goede hanglamp boven een eettafel is cruciaal. Maar bij de bank is een vloerlamp bijvoorbeeld een uitkomst. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Dus denk goed na wat de functie van die lamp moet zijn. Gaat het om een knusse sfeer of wil je juist extra licht omdat je ’s avonds graag met een boekje op de bank kruipt?

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je als je de volgende keer naar een meubelzaak gaat om nieuwe meubels uit te zoeken voor je woonkamer.

Reacties