Foto: 201708/tafel.jpg

Eettafels om aan te dineren, te knutselen of te computeren

Een eettafel. Niemand kan zonder, maar de verschillen zijn groot.

Van klassiek tot modern en van klein en praktisch tot royaal en kamervullend. Een eettafel, waar moet die eigenlijk aan voldoen, waarom kun je niet zonder en hoe zorg je ervoor dat die tafel perfect matched met de inrichting? De tijd van de hoogglans gelakte tafels in donkerbruin eiken is voorbij en toch komen we ze nog steeds tegen. Eigenlijk willen we ook nu wel zo’n oerdegelijke tafel, maar dan wel in een ander kleurtje. Stevig en onverslijtbaar, het liefst volgens de nieuwste trends.

Scandinavisch

Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets. Het Scandinavische design onderscheidt zich door het gebruik van nieuwe materialen, eenvoudige gladde vormen en zachte kleuren. Scandinavische eettafels zijn bijna minimalistisch te noemen. Een rond of rechthoekig tafelblad van dun sterk materiaal met daaronder tafelpoten die de aandacht opeisen. Dunne rechte tafelpoten, schuin geplaatst of onderling met elkaar verbonden. Daar is over nagedacht. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar geeft ook stevigheid aan het ontwerp

Massief eiken

Onbehandeld massief eikenhout, wie wil dat nou niet in zijn kamer. Hout is natuurlijk, heeft een warme uitstraling en is heel goed te combineren. Massief eikenhout heeft een levensduur van minimaal 30 jaar. Ben je zuinig op je massief eikenhouten eettafel, dan behandel je hem af en toe met speciale olie en doe je je uiterste best om beschadigingen te voorkomen. Bescherm je de tafel tegen hete pannen, ruwe voorwerpen en vocht, dan kan een degelijke massief eikenhouten tafel een leven lang mee.

Eettafels met een natuurlijk karakter

Een robuuste eettafel met een massief houten blad is en blijft altijd populair. Het maakt niet uit of je kiest voor een boomstamtafel waarbij de oorspronkelijke vormen nog duidelijk te zien zijn of de glad geschuurde en/of gelijmde variant. Houten tafelbladen zijn te koop van heel veel verschillende soorten en kleuren. Ook de afwerking verschilt onderling. In de eerste plaats is er natuurlijk eikenhout in de varianten rustiek, oud en antiek. Dan de bekendere soorten zoals noten-, vuren- en mahoniehout. Tenslotte bamboe, padouk, douglas en suar. Vooral de laatste zijn minder bekende soorten hout met een bijzondere warme gele of rode kleurtint.

De studententafel

Heb je maar weinig ruimte, dan zoek je een eettafel, bureau en salontafel ineen. Groot genoeg voor een laptop, een heerlijke pizza, een biertje en misschien zelfs de televisie. Zo’n tafel mag niet te groot zijn, maar je moet er wel op kunnen zitten. Hecht je geen waarde aan trends? Dan ga je voor een goedkope eettafel naar de kringloopwinkel. Op grote plaatselijke markten waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat kom je ook eettafels tegen. Meestal van het oerdegelijke donkerbruine soort. Maar voor een student is een goedkope kleine stevige eettafel toch wel een musthave.

Met z’n allen aan tafel

Het nut van een royale stevige eettafel laat zich pas echt zien op het moment dat er één of meerdere kinderen aanschuiven. In de kinderstoel aan tafel wordt er pas echt gejengeld en krijgt de tafel die er voor staat het zwaar te verduren. Heb je gekozen voor een voordelige beginners-tafel, dan krijg je daar misschien spijt van. Aan een kleine eettafel is het met drie personen nog prima vertoeven. Zodra het er vier worden en de kinderstoelen zijn verruild voor normale eettafel stoelen dan heb je een grote tafel nodig.

Verschillende stijlen

Mensen die heel trendgevoelig zijn doen er goed aan om regelmatig een nieuw meubelstuk te kopen. Het is een leuke manier om de inrichting ‘up tot date’ te houden. Dit kan ook in het klein met behulp van accessoires zoals kussens, bijzettafeltjes, planten en ander decoratiemateriaal. De eettafel helemaal leeg houden lukt bijna niemand, maar verstoppen onder een groot kleed is ook niet nodig. Zorg ervoor dat de tafel matched bij de rest van je inrichting. Matched de kleur van het tafelblad niet, maak dan gebruik van een tafelloper, placemat of dienblad. Met decoratiemateriaal in de juiste kleuren hoort de eettafel er weer helemaal bij.

Handige weetjes

De meeste eettafels zijn 90 cm hoog. Ben je heel lang of juist heel klein, bestel dan een tafel in een andere hoogtemaat. Eettafels met rustieke houten bladen zijn meestal voorzien van een stevige tafelpoten die soms zelfs schuin zijn geplaatst. Zit je met meerdere personen aan tafel die allemaal zijn voorzien van lange benen, dan kan het lastig zijn om genoeg ruimte onder de tafel te vinden. Voordelige tafels zijn vaak voorzien van een zijpaneel voor de stevigheid. Het blad lijkt hierdoor dikker en het oogt robuuster. Het nadeel van een dergelijk zijlat is dat het niet goed samengaat met het gebruik van een kinderstoel. Meestal is het blad wel hoog genoeg, maar door de lat kan de stoel toch niet aangeschoven worden.

Reacties