Hoe kom je van houtworm in je huis af?

Bij de aanwezigheid van houtworm in huis is het erg belangrijk om spoedig voor de bestrijding van dit ongedierte te zorgen.

Guido van Loon 15 Maart 2019

Houtworm kan voor een ernstige verzwakking van houten constructies zorgen. Denk aan een houten vloer, een houten kast, een houten dakconstructie, enzovoorts. Naast de verzwakking van dergelijke constructies, blijkt het vaak lastig om de schade van houtworm te herstellen. In veel gevallen zal een groot deel van het hout vervangen moeten worden. Het bestrijden van houtworm is helaas niet eenvoudig! In dit artikel lees je hier meer over.

Bestrijding van houtworm met chemische bestrijdingsmiddelen

In een bouwmarkt of webwinkels vind je verschillende chemische bestrijdingsmiddelen, waarmee houtworm te bestrijden zou zijn. Het gebruik van deze middelen wordt echter afgeraden, wanneer je het een ongediertebestrijder vraagt. Niet alleen kunnen deze middelen schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en huisdieren, als zij de middelen per ongeluk aanraken. Ook zijn de middelen in veel gevallen bepaald niet efficiënt. Het middel trekt niet diep genoeg in het hout, om tot de goed verstopte houtworm te kunnen komen. Zo blijft de houtworm in leven en wordt de schade aan houten constructies alsmaar groter.

Hitte en kou gebruiken tegen de houtworm

Om de houtworm op een efficiëntere wijze te bestrijden, maken professionele ongediertebestrijders gebruik van hitte en kou. Niet alleen zijn deze middelen efficiënter, ook wordt het milieu op deze wijze veel minder zwaar belast. Voorafgaand aan de bestrijding van de houtworm zal de ongediertebestrijder uitgebreid toelichten, op welke manier er gewerkt wordt. Het gebruik van hitte en kou kan ook helpen bij de bestrijding van verschillende andere ongediertesoorten. Kijk eens op de website van een ongediertebestrijder, om hier meer over te lezen.

Preventieve maatregelen nemen tegen houtworm

Er zijn verschillende manieren om de houtworm buiten je woning te houden. Zo kan het onder meer verstandig zijn om houten constructies in te smeren met beits. Torren en kevers kunnen niet goed tegen dit middel, waardoor ze op zoek gaan naar een andere plek om hun larven op achter te laten. Ook kan het slim zijn om eikeltjes in de buurt van kwetsbare houten constructies te leggen. De eikeltjes zijn in trek bij torren, kevers en hun larven. De kans is hierdoor groot dat zij de eikeltjes gebruiken om hun larven te voeden, in plaats van je mooie antieke kast.

Tip: controleer tweedehands meubels altijd op de aanwezigheid van kleine gaatjes! Het duidt op een actieve houtworm. Reden genoeg om deze meubels niet direct in huis te zetten.

Reacties