Foto: Wegner_CH71-Walnut-Oil-Canvas794_CH72-Walnut-Oil-Canvas794_Portrait

Elegante CH71 fauteuil en CH72 bank zijn nu verkrijgbaar

Carl Hansen & So voegt met trots een fauteuil en een zitbank toe aan de collectie.

Deze klassiekers werden in 1952 ontworpen en geïntroduceerd door meester-stoelontwerper Hans J. Wegner.

Hans J. Wegner had het vermogen om esthetiek, functie en comfort te combineren. Een talent dat duidelijk aanwezig is in de sculpturale meubelset van de wereldberoemde Deense architect en ontwerper. De fauteuil CH71 en tweezitsbank CH72, die sinds eind jaren 70 niet meer in productie zijn geweest, zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de Carl Hansen & Son dealer.

Organische expressie en uitstekend vakmanschap zijn typische kenmerken van Hans J. Wegner's meubelen. Wegner had de gave om meubels te ontwerpen en te ontwikkelen die hedendaags waren - en tegelijkertijd de potentie hadden om tijdloze klassiekers te worden. Een goed voorbeeld is Wegners sculpturale fauteuil CH71, die voor het eerst in 1952 werd gepresenteerd op de tentoonstelling voor Deens meubeldesign in het gerenommeerde Kopenhaagse warenhuis Magasin du Nord. Carl Hansen & Son voegt nu de lichte relaxfauteuil en bijbehorende tweezitsbank CH72 toe aan de uitgebreide collectie klassiek designmeubilair, waarmee een lang gekoesterde wens van Knud Erik Hansen, de CEO van Carl Hansen & Son, in vervulling gaat. 

"Deze set vult onze veelomvattende collectie van Wegner-meubelen in elk opzicht aan en is uniek in het werk van deze grote Deense ontwerper: vooral wat betreft de afmetingen, licht Knud Erik Hansen toe. "Zowel de fauteuil als de zitbank passen binnen de actuele inrichtingstrend die gericht is op compacte woningen in (grote) steden, waar de ruimte vaak beperkt is. Wegner is erin geslaagd om een elegante stoel en bijpassende zitbank te ontwerpen die weinig ruimte innemen, terwijl een comfortniveau wordt geboden dat normaliter wordt geassocieerd met robuuster meubilair. De stoel en zitbank hebben een zacht, organisch uiterlijk en zijn vanuit alle gezichtshoeken prachtig, waardoor ze gemakkelijk overal geplaatst kunnen worden."

 Zowel de CH71 en CH72 worden gekenmerkt door relatief kleine afmetingen, een slank, comfortabel, volledig gestoffeerd frame en ronde, taps toelopende poten van massief hout. De meubelen hebben losse kussens en gestoffeerde armleuningen die zijn afgewerkt met elegante, afgeronde, massief houten handvaten: een functioneel en decoratief detail dat de armleuningen beschermt en het tillen en verplaatsen van de stoel vergemakkelijkt.

Uitstekend vakmanschap

Wegner staat bekend om zijn vermogen om superieure vormgeving en vakmanschap te combineren. Vanwege zijn achtergrond als kastenmaker had Wegner een voorliefde voor het werken met hout, maar had hij ook een uitstekende kennis van stofferingstechnieken. Dit komt tot uiting in fauteuil CH71 en zitbank CH72, die met hun complexe vormgeving nauwkeurige vakmanschap vereisen van de kastenmakers en stoffeerders van Carl Hansen & Son, vooral daar waar de stoffering van de armleuning grenst aan de houten handvaten. Hetzelfde geldt voor de voorkant, bij de overgang tussen de rugleuning en armleuningen, waar de dubbele ronding een naadloze stoffering vereist. De slanke, schuine poten, die de lichtheid en relaxte uitstraling van het ontwerp benadrukken, zijn zorgvuldig ontworpen en bij elk scharnier doorgevoerd om de nodige stevigheid te bieden.

De elegante meubelset wordt opnieuw geïntroduceerd in nauwe samenwerking met de familie van Wegner, die verheugd is dat deze meubels weer in productie zijn genomen. Zowel de fauteuil als de zitbank zien er precies uit zoals Wegner ze voor de eerste keer presenteerde, met alleen veranderingen in de vulling aan de binnenkant, om maximaal comfort te bieden en te voldoen aan de moderne normen.

De CH71 en CH72 zijn geproduceerd in Carl Hansen & Son's fabriek in Gelsted op het Deense eiland Funen. Met geavanceerde productiefaciliteiten is de meubelfabriek één van de modernste van Europa. Hier zorgen enkele van de meest vakkundige kastenmakers en ambachtsmensen van Denemarken dat het meubilair aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

De fauteuil en zitbank kunnen bekleed worden met diverse stoffen. Ook is er de mogelijkheid om verschillende kleuren en weefselstructuren te kiezen voor het frame en het kussen. De poten en handvaten zijn verkrijgbaar in eiken en walnoot met verschillende afwerkingen.

De afmetingen van de fauteuil CH71 zijn 41 cm (zithoogte), 84 cm (hoogte), 70 cm (diepte) en 70 cm (breedte). De afmetingen van de CH72 zijn 41 cm (zithoogte), 84 cm (hoogte), 72 cm (diepte) en 130 cm (breedte).

Beide nieuwe producten zijn in de winkels verkrijgbaar met een adviesprijs vanaf EUR 1.560 (excl. btw) voor de fauteuil CH71 en EUR 2.163 (excl. btw) voor de zitbank CH72.

Reacties