Behandelen, onderhouden en schoonmaken van je tafel

Hier een aantal tips voor het behandelen, onderhouden en schoonmaken van je houten tafel.

Zo geniet je langer van je eikenhouten tafel

Daar is hij dan: de perfecte houten tafel voor in je woon-, eetkamer of keuken. Een tafel waaraan geleefd wordt; gezellig (na)tafelen met de hele familie, snel nog even werken achter je laptop of de (klein)kinderen die lekker aan het knutselen zijn. Deze aanwinst is een blijver en hier wil je zo lang mogelijk van genieten. Hier een aantal tips voor het behandelen, onderhouden en schoonmaken van je houten tafel.

Zorg voor een vochtbescherming

Om je houten tafelblad zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk dat deze is behandeld met een goed beschermingsproduct. Elk houtsoort is gevoelig voor vocht en hitte, dit kan ervoor zorgen dat je tafelblad beschadigd. Het behandelen van je houten meubel is daarom belangrijk. Kies voor een beschermingsproduct (zoals een lak) zodat er een beschermende laag bovenop het hout komt die er voor zorgt dat er geen vocht in je houten blad komt. Een lak legt een harde beschermende laag over de tafel heen, zo krijgt vocht geen kans om in het hout te trekken. De lak zorgt voor een glad oppervlakte. Bij Woodville maken wij gebruik van een matte lak die er voor zorgt dat de tafel een natuurlijke look behoudt.

Voorkomen is beter dan genezen

Dek je tafel met een tafelkleed, tafelzeil of mooie placemats op de momenten dat er aan tafel gegeten wordt of als de (klein)kinderen aan het kleuren, tekenen of spelen zijn. Kies voor leuke onderzetters voor glazen en pannen om het tafelblad niet te beschadigen. Daarnaast zorgt een gedekte tafel voor een gezellig geheel.

(Be)handel met liefde

Je tafel is met liefde gemaakt en daarom is het goed om je tafel met liefde te reinigen. Maak daarom gebruik van schoonmaakproducten die geschikt zijn voor je tafelblad. Test schoonmaakmiddel altijd eerst op een onopvallend stukje om te zien welk effect het heeft. Neem dagelijks je tafel af met een stofdoekje, dat scheelt ophopend vuil. Grote schoonmaak? Reinig de laklaag van je tafelblad met een licht vochtige doek (goed uitwringen), zodat het vocht niet in de laklaag kan trekken. Als er vocht in de laklaag trekt of een warm voorwerp (kopje koffie) op het tafelblad staat kan er een beschadiging ontstaan in de vorm van witgrijze kringen.

Onverhoopt toch vlekken en kringen op je mooie eikentafel gekregen? Wat vervelend! Afhankelijk van de mate waarin de lak is aangetast is het soms mogelijk de plekken eenvoudig te verwijderen. Lukt dit niet, dan rest slechts het meubel opnieuw op te schuren en voorzien van een nieuwe laklaag. Hiervoor dient het tafelblad lichtjes opgeschuurd te worden met fijn schuurpapier, waarna het blad moet worden gelakt met de gewenste kleur. Welke oplossing voor jouw tafel het meest geschikt is hangt af van de situatie.

Een houten tafel die volledig kring- en krasbestendig is, bestaat helaas niet. Een houten tafel met een sterke lak zorgt ervoor dat deze vochtbestendig is. Echter geeft dit geen garantie voor een volledig krasbestendige tafel. Immers, geen enkel meubel is krasbestendig. Een huishouden met kinderen? Ga dan voor een lichtere kleur tafel omdat je op een donker oppervlakte beter oneffenheden kunt zien.

Een aantal tips voor het behandelen, onderhouden en schoonmaken van je houten tafel:

  • Geknoeid? Neem het vocht met een droge doek af
  • Plak vilten dopjes onder je accessoires om krassen tegen te gaan
  • Dek je tafel met een tafelkleed, tafelzeil of placemets
  • Maak gebruik van onderzetters bij kopjes, glazen en pannen
  • Schuren? Schuur hout altijd met de nerf mee