Foto: 6-tips-woonkamer-opnieuw-in-richten

6 tips om je woonkamer opnieuw in te richten

Wil je een bezem door het interieur van je woonkamer halen? Met deze 6 tips haal je het meeste uit de inrichting van je woonkamer.

De woonkamer is de belangrijkste plek van het huis. Je spendeert er tenslotte de meeste tijd. Daardoor is de kans wel groot dat je op een gegeven moment uitgekeken raakt op de inrichting. 

1. Bepaal in welke stijl je de woonkamer wilt inrichten

Over de mooiste woonkamers is goed nagedacht. Dat betekent niet dat alles er tot op de puntjes gelikt uit hoeft te zien, wel dat de ruimte volgens een bepaalde stijl is ingericht. De stijl is de basis van elk interieur. Voordat je aan de slag gaat, doe je er goed aan om eerst een stijl te kiezen. Welke stijl vind je het mooist en past het best bij jouw woonkamer? Deze stijlen zijn het meest bekend:
- Modern. Een modern interieur is strak, eenvoudig en maakt gebruik van minimalistische kleuren en materialen.
- Klassiek. Een klassiek interieur laat zich kenmerken door luxe en tijdloze materialen en kleurgebruik en straalt elegantie en warmte uit.
- Landelijk. In een landelijk interieur zie je veel natuurlijke materialen en kleuren terug. Dit type interieur won flink aan populariteit de afgelopen jaren.
- Industrieel. Een industrieel interieur is robuust, rauw en stoer.
- Romantisch. In een romantisch interieur domineren zachte pastelkleuren en weelderige bloemmotieven.
- Bohemian. Een bohemian interieur bestaat uit een bonte mix van stijlen, kleuren, prints en materialen. Je ziet er veel Oosterse prints, opvallende kleurencombinaties en veel vintage meubels.

2. Verzamel inspirerende afbeeldingen

Zodra je een stijl hebt gekozen, kun je de woonkamer in gedachten verder vormgeven door inspirerende afbeeldingen op te zoeken. Het internet barst van foto’s van prachtige woonkamers. Neem een kijkje op Pinterest, Instagram of simpelweg Google afbeeldingen. Je kunt zo al goed zien welke meubels, kleuren en accessoires in je woonkamer gaan passen.

3. Ga voor een nieuw kleurtje op de muur

Een nieuw kleurtje op de muur zorgt meteen voor een groot verschil. Het laat niet alleen de ruimte anders aanvoelen, kleuren hebben ook een psychologische werking op ons. Kies dus verstandig en ga voor een kleur die bij de ruimte past én waar je je goed bij voelt.

De witte muur is over het algemeen erg geliefd omdat het elke ruimte groter laat lijken. Heb jij een kleine woonkamer? Dan is het zeker geen gek idee om voor een witte of andere lichte en neutrale kleur te gaan. Als je wat meer ruimte hebt, schroom dan niet om voor een kleurtje te kiezen. Een kleurtje kan je woonkamer een flinke opknapbeurt geven. Een andere optie is de ‘statement wall’, waarbij je slechts één muur een ander kleurtje geeft. Kies de kleur nooit in de winkel, maar neem altijd staaltjes mee naar huis.
Alleen zo kun je goed zien of de kleur echt bij je woonkamer past.

4. Maak een wishlist van meubels en accessoires voordat je ze koopt

Shoppen voor meubels en accessoires is het leukste gedeelte van je woonkamer opnieuw inrichten, dus de verleiding is groot om alles wat je mooi vindt meteen in je mandje te kieperen. Zo vergroot je wel alleen de kans dat het een bijeengeraapt zooitje wordt.

Ga dus eerst uitgebreid rondsnuffelen voordat je spullen daadwerkelijk afrekent. Maak een wishlist van de meubels en accessoires die je mooi vindt en maak daar je keuze uit, op basis van wat het beste bij de gekozen stijl en bij elkaar past. Als je hulp nodig hebt met de aankoop van een product, kun je bij Bestenu aankloppen voor onderzoek naar de beste producten.

5. Denk goed na over de indeling van de woonkamer

Zodra je je nieuwe spullen in huis hebt, dien je goed na te denken waar je wat neer gaat zetten. De grootte van de ruimte bepaalt voor een groot deel hoe je je woonkamer het beste in kunt delen. Maak vooraf een plattegrond van de kamer, zodat je een goed overzicht hebt waar meubels het beste tot hun recht komen. Neem daarin ook de vaste elementen in een kamer op, zoals gordijnen of een open haard. De nieuwe meubels kun je het beste los tekenen, zodat je makkelijk kunt schuiven.

6. Maak de woonkamer af met planten en lichtjes

Zodra je een nieuwe kleurtje op de muren hebt en je je nieuwe meubels en accessoires een plaatsje hebt gegeven, is het tijd om het interieur een finishing touch te geven. Planten en lichtjes zijn echte sfeermakers, waarmee je je woonkamer een gezellig en sfeervolle ruimte maakt. Zorg voor zowel goede basis- als sfeerverlichting en check van tevoren welke planten het goed doen binnenshuis en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Reacties