Profielfoto van Mokana Meubelen
Mokana Meubelen
Hogelandsingel 49, 7512 GB ENSCHEDE
maandag
13:00 - 18:00
dinsdag
10:00 - 18:00
woensdag
10:00 - 18:00
donderdag
10:00 - 18:00
vrijdag
10:00 - 18:00
zaterdag
10:00 - 17:00
zondag
Gesloten

Lees alles over de nieuwste woontrends van 2024!

Heb je net een nieuwe woning gekocht die je nog moet inrichten of wil je jouw bestaande interieur een upgrade geven? Dan is deze blog voor jou geschreven! Lees alles over de trends van 2024!

Wanneer is iets een woontrend en wanneer een woonstijl?

Een woontrend herken je als een populaire woontrend die op dit moment in de mode is en je dus veel ziet. Het is meestal van voorbijgaande aard en wordt beïnvloedt door bijvoorbeeld culturele veranderingen, technologie ontwikkelingen maar ook economische omstandigheden.
Een woonstijl daarentegen is meer tijdloos en zal daarom niet snel voorbijgaan. Je kunt bijvoorbeeld binnen een bepaalde woonstijl wel een (tijdelijke) woontrend integreren om jouw woonstijl een persoonlijk tintje te geven.

Als het maar duurzaam is

Bijna alles moet tegenwoordig duurzaam zijn en we zijn flink bezig om onze woningen te verduurzamen. Dat is natuurlijk een hele goede, milieubewuste keuze, die ook echt noodzakelijk is. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een schonere planeet, toch? Je kunt al niet meer zeggen dat “duurzaam wonen” een trend is, maar bijna een vanzelfsprekendheid is geworden. Zou je duurzaam wonen dan niet beter een lifestyle kunnen noemen? Ik denk van wel. Het is onmogelijk voor de meesten om volledig duurzaam te leven. Daarom is het fijn dat je op z’n minst bewust kunt kiezen voor duurzame materialen, die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu.

Natuurlijke en handgemaakte meubels

In 2024 is er een opvallende trend waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen, bij voorkeur duurzaam hout en handgemaakte meubels, om zo een uniek karakter aan je interieur te geven. Hierbij kun je denken aan tafels met een robuust blad, waar de nerfstructuur duidelijk zichtbaar is. Mangohout is een populair voorbeeld van zo'n duurzame houtsoort die momenteel veel wordt toegepast.
Natuurlijke en duurzame materialen, zoals linnen, zijn ook te zien in accessoires zoals kussens en plaids, waardoor deze trend een rustige uitstraling heeft – iets waar we juist in deze turbulente en onzekere tijden behoefte aan hebben.

Voeg wat groene planten toe om het geheel te complementeren en zo een eenheid te creëren, waar je je persoonlijkheid kunt laten doorschijnen door middel van kleine accessoires. Wees niet bang om houten meubels te combineren met recyclebare materialen, zoals metaal. Het is niet uitgesloten om metaal te gebruiken in een duurzame woning; het belangrijkste is dat je je bewust bent van de herkomst van je materialen en hoe je ze kunt laten verwerken wanneer je ze wilt vervangen.
Als je je bestaande interieur volledig op een duurzame manier wilt aanpassen, overweeg dan om je meubels te behouden en alleen de accessoires te veranderen. Je zult verrast zijn hoe je op deze manier toch een volledig nieuwe uitstraling kunt creëren.

Verlangen naar vroeger – retro is weer helemaal hot!

Lijkt het nu slechts een illusie, of was vroeger werkelijk alles beter? Soms lijkt het er sterk op. In deze periode heerst er wereldwijd veel onrust en staan velen voor onzekere tijden. Ook op politiek gebied is er veel in beweging, zoals duidelijk naar voren kwam in de verkiezingen waar het Nederlandse volk haar stem liet horen. De boodschap is krachtig; we zijn klaar voor verandering.
Het is opmerkelijk te constateren dat, wanneer zo'n verandering voelbaar is, mensen weer verlangen naar het verleden, naar tijden waarin alles anders leek en vaak als beter ervaren werd.

Nu zie je veel retro-invloeden in de meubeltrends, teruggrijpend naar de jaren 60 en 70 met die kenmerkende ronde vormen en slanke, hoge schuine poten onder banken, stoelen en kastjes. Levendige kleuren zoals oranje, oker en bruin, evenals grafische prints, zijn helemaal terug. We zijn er dol op! Het roept een verlangen op naar een tijd van 'vrijheid, blijheid', met als credo peace, love and understanding. Eerlijk gezegd, het is een heerlijke trend die je geweldig kunt combineren met grote planten, opvallende kussens en vloerkleden.
Zelfs behang maakt een comeback, en waarom zou het beperkt blijven tot slechts één accentmuur? Durf gerust wat retro accenten toe te voegen, vooral als je een wat sober basisinterieur hebt, want deze stijl laat zich uitstekend combineren met diverse andere woonstijlen.

Organische en afgeronde vormen – want we kleuren graag buiten de lijntjes

Strakke leren banken, een recht vloerkleed en een vierkante hocker - op zich is daar niets mis mee. Maar juist dat willen we doorbreken in 2024. Alles hoeft niet zo perfect te zijn. Het mag allemaal wat minder "gekaderd" zijn. Een tijdje terug zag je bijvoorbeeld bijna overal nieuwe of verbouwde huizen met visgraatvloeren en stalen zwarte deuren en stopcontacten - die tijd is nu voorbij. Mensen durven weer zelf te kiezen!

We ontwikkelen ons in rap tempo en worden steeds meer bewust onbewust. We ontdekken onze ware persoonlijkheid en zijn niet meer bang om meer naar binnen te keren en onze kwetsbaarheid naar buiten te laten zien.
Op het gebied van meubels, vooral bij de keuze van vorm en materiaal van meubelstukken zoals eettafels, banken, fauteuils en kasten, zie je als resultaat veel organische vormen. Het hoeft niet letterlijk binnen de lijntjes te passen; het mag verrassend en zacht zijn, net als onze persoonlijkheden. De kunst is om de juiste balans te vinden tussen rechte lijnen en organische en ronde vormen - precies zoals jij van binnen bent.

Een leren bank kan er bijvoorbeeld heel vriendelijk en uitnodigend uitzien met een organisch gevormd fluffy vloerkleed en bijpassende kussens. Of denk eens andersom: een rechthoekig karpet met bijvoorbeeld een lichte bank van boucléstof met afgeronde hoeken - dat staat ook echt geweldig. Het is fascinerend om te onderzoeken hoe je jouw persoonlijkheid en eigenschappen kunt vertalen naar jouw interieur en woonstijl. Durf je te kiezen voor jouw eigen smaak of blijf je bij het veilige en bekende?

Conclusie

De woontrends van 2024 nodigen uit tot creativiteit, zelfexpressie en bewuste keuzes in het creëren van een huis dat niet er niet alleen mooi uitziet, maar ook in harmonie is met duurzame waarden en persoonlijke stijl. Het is een tijd waarin perfectie plaatsmaakt voor individualiteit, en waarin het ontdekken van jouw ware persoonlijkheid een belangrijke rol speelt in het vormgeven van de plek die je thuis noemt. Dus ga ervoor, omarm de trends die bij jouw passen, en maak van jouw huis een ware weerspiegeling van wie je bent. Mokana Meubelen in Enschede helpt je graag bij het uitzoeken van een interieur dat precies bij jouw persoonlijkheid past!