Foto: lamellen-woonkamer

De voordelen van lamellen

Lamellen zijn toepasbaar bij normale ramen en schuifpuien, maar ook bij schuine dakramen. Lamellen dienen als zonwering en verminderen tevens de inkijk.

Wil je je woonkamer koel houden in de zomer en warm in de winter? En daarnaast pottenkijkers geen kans geven? Dan zijn lamellen de oplossing. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en in stoffen en kunststoffen uitvoering. Daarnaast zijn lamellen gemakkelijk te monteren en te bedienen. Er zijn standaardmaten voor, maar lamellen zijn ook op maat te maken. Voordat je naar de winkel gaat, is het handig als je het kozijn waar ze komen te hangen opmeet.

Ophangen lamellen

Hoe doe je dit? Het beste kun je het kozijn in de hoogte en de breedte op drie verschillende plaatsen ophangen. Een klein verschil kan namelijk al van invloed zijn op of de lamellen wel netjes hangen. De breedte die je opgeeft, wordt de breedte van het schuifsysteem waarin de lamellen hangen, de breedte is dan 1 cm smaller. Zorg ervoor dat bij stoffen lamellen de zoom altijd aan de onderkant zit en dat ze allemaal dezelfde kant op wijzen. Je sluit en opent ze met één van de bijgeleverde kettingen. Met de andere ketting bepaal je vervolgens in welke mate je ze open of dicht maakt.

Onderhoud lamellen

Het schoonhouden van de lamellen is vrij eenvoudig, maar hangt wel af van het materiaal waar de lamel van gemaakt is. Kunststof lamellen maak je eenvoudig schoon met een droge of vochtige doek. Stoffen lamellen enkel met een vochtige doek. 

Reacties