Foto: Woonaccesoires

In & Uit: De laatste trends in woonaccessoires

De wereld van interieurdecoratie is voortdurend in beweging, met trends die komen en gaan.

Henny 22 April 2024

Om je huis fris en modern te houden, is het belangrijk om te weten wat momenteel in de mode is en wat achterhaald raakt. Klik hier als je direct inspiratie wilt opdoen! Laten we een duikje nemen in de huidige 'in' en 'uit' trends in woonaccessoires.

Trends in Opkomst

 1. Duurzame en Natuurlijke Materialen
  Materialen zoals hout, bamboe, en kurk zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar brengen ook een gevoel van rust en warmte in je interieur. Deze trend benadrukt een terugkeer naar de natuur en een waardering voor duurzaamheid.

 2. Technologische Integratie
  De opkomst van slimme woonaccessoires toont aan dat technologie en design hand in hand kunnen gaan. Slimme lampen en meubels met ingebouwde oplaadstations kunnen niet alleen praktisch zijn, maar ook stijlvol!
 3. Handgemaakte en Ambachtelijke Producten
  Unieke, handgemaakte items zijn enorm populair. Ze voegen een persoonlijke touch toe aan je interieur en bewijzen vakmanschap en originaliteit. Vandaar dat dit een trend is die je steeds vaker ziet.
 4. Planten en groen

  De voortdurende populariteit van planten in het interieur bevestigt onze liefde voor groen. Planten voegen leven toe aan elke ruimte en verbeteren de luchtkwaliteit. Daarnaast zijn planten een ambassadeur voor duurzaamheid.

Wat verdwijnt

 1. Industrieel Ontwerp

  Het tegenovergestelde van groen en duurzaam is natuurlijk een industriële look. De voorkeur verschuift van het koude, industriële ontwerp naar een warmere en meer uitnodigende sfeer. Mensen zoeken naar comfort en gezelligheid in hun leefruimtes en vandaar dat dit een trend is die je steeds minder vaak terugziet.

 2. Fast-Fashion Decor
  We zien nu een verschuiving van snel veranderende decoratietrends naar het kiezen voor tijdloze stukken die duurzaamheid en kwaliteit uitstralen. Dit betekent dat we weggaan van het snel achterna jagen van de nieuwste trends. In plaats daarvan investeren we meer in items die lang meegaan. Mensen zoeken nu naar stukken die niet alleen vandaag goed staan, maar ook over tien jaar nog steeds een plek in hun huis verdienen. Zo wordt ons huis gevuld met betekenisvolle items waar we ieder jaar met plezier naar kunnen kijken.

 3. Overmatig Minimalisme
  Hoewel minimalisme nog steeds populair is, zoeken mensen naar een balans waarbij persoonlijke items en warmere elementen worden geïntegreerd voor een gezelliger gevoel. Overmatig minimalisme zorgt daarentegen voor een koude en industriële look en daar zijn we niet meer naar op zoek in huis.

 4. Synthetische Materialen
  In de wereld van woninginrichting zien we een duidelijke verschuiving. Mensen stappen af van het gebruik van plastics en materialen die slecht zijn voor het milieu. In plaats daarvan kiezen ze meer en meer voor natuurlijke en milieuvriendelijke opties. Dit is niet alleen beter voor de planeet, maar deze materialen brengen vaak ook een warmere en gezelligere sfeer in huis.

Richting een Duurzamer Thuis

De verschuiving naar duurzaamheid, persoonlijke expressie, en technologische integratie in woonaccessoires markeert een bewuste keuze voor een verantwoordelijk en betekenisvol thuis. Deze trend richting tijdloze kwaliteit en ecologische verantwoordelijkheid weerspiegelt een nieuw tijdperk in interieurdesign, waarin esthetiek en milieubewustzijn samengaan. Voor hen die verder willen duiken in het duurzaam inrichten van hun huis, biedt de Consumentenbond praktische tips en adviezen.

Reacties