Foto: wonen-glazen-tafel

Hoe je glas op verschillende manieren kunt toepassen in je woning

De laatste jaren is het onderwerp 'duurzaamheid' alsmaar belangrijker in de woonbranche.

Marlou 04 Maart 2023

Dat is niet zo gek wanneer je je bedenkt dat 1 op de 3 Nederlanders het liefst duurzamer zou willen leven, blijkt uit MilieuCentraal onderzoek. Ook in je interieur kun je diverse keuzes maken met betrekking tot duurzaamheid.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor duurzame materialen. Glas, en dan met name gerecycled glas, is met oog op een betere wereld een aantrekkelijk materiaal om te gebruiken in je woning. Hoe je glas op diverse manieren kunt toepassen thuis lees je in dit inspiratie-artikel.

Gebruik glazen voor woondecoratie en meer

Er zijn verschillende manieren om te werken met glas in je interieur. Wanneer je niet heel creatief bent, maar het wel interessant vindt om glas toe te passen thuis is het een leuk idee om eens te kijken wat je met bestaande (drink)glazen kunt doen. Denk aan feestelijke cocktailglazen, shotglaasjes, mason jars en whiskeyglazen die je bijvoorbeeld bij deze aanbieder ziet. Zolang een glas er een beetje luxe en feestelijk uitziet, kun je het gebruiken voor mooie woondecoratie.

Met een mason jar kun je bijvoorbeeld veel meer dan het gebruiken voor smoothies en sapjes. Wat dacht je van een zelfgemaakte oliekaars waarbij je een gat maakt in het metalen deksel waardoor de lont komt? Met zo'n glazen jar kun je ook hele toffe lampen met een industriële look maken. Whiskeyglazen en andere opvallende glazen zijn perfect om te gebruiken als basis voor kaarsen en langere glazen dienen goed als vaasje voor droogbloemen. Extra leuk: van omgekeerde wijnglazen kun je sneeuwballen of andere themadecoratie knutselen.

Glazen meubels voor meer optische ruimte

Het zijn niet alleen de daadwerkelijke glazen waar je wat mee kunt in het interieur. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om dit mooie transparante materiaal te gebruiken. Het grote voordeel van glas is dat je er, afhankelijk van het soort glas, meestal doorheen kunt kijken. Daardoor wordt een ruimte al gauw optisch gezien groter, omdat je meer lichtinval krijgt en het idee hebt dat je 'verder' de kamer in kunt kijken wanneer je door een glazen meubelstuk of accessoire ziet.

Daarom zijn glazen meubels ideaal voor mensen met een kleine woonkamer, een krappe badkamer of een andere ruimte met weinig oppervlakte. In de woonkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een glazen salontafel of een glazen eettafel. Door ook actief aan de slag te gaan met het zichtbaar maken van de ramen zorg je automatisch voor meer lichtinval. In de badkamer is een glazen douchewand ideaal, omdat de badkamer op die manier groter lijkt. Kortom: met glas kun je heel wat experimenteren voor meer optische ruimte.

Glas-in-lood in je woning voor speels karakter

Wat ook zo leuk is aan glas als materiaal is dat je er van alles mee kunt maken en kunt doen. Al jarenlang wordt er geëxperimenteerd met glas in huis. Kijken we naar oudere woningen dan zien we dat daar vaak gebruik wordt gemaakt van glas-in-lood ramen en deuren. Ook daarmee kun je vandaag de dag aan de slag gaan door bijvoorbeeld zelf een glas-in-lood raam te maken met de tips in dit artikel. Maak je een raam op maat dan kun je deze laten plaatsen in een venster of in een deur in huis.

Glas-in-lood is extra bijzonder omdat je er niet alleen volledige ramen mee kunt produceren, maar ook allerlei mooie woon- en wanddecoratie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een klein kunstwerkje te maken op een klein stuk glas dat je vervolgens ophangt in de keuken of op het toilet. Ook kun je met glas-in-lood andere soort kunstwerken maken, zoals hangers van glas die je boven je tafel of bij het raam hangt. De keuze met glas-in-lood en dus met glas in je interieur is reuze, waardoor er voor ieder wel wat wils te vinden is.

Andere ideeën om te doen en te maken met glas

Natuurlijk zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk met glas en met glazen. Je kunt het materiaal en glas als verpakking bijvoorbeeld ook goed gebruiken in het dagelijks leven, zoals in het huishouden. Het is een handig materiaal om eten in te bewaren en eventueel in te vriezen. Andere dingen die je kunt doen met glas zijn onder andere:

  • Maak je eigen jam en bewaar de jam in glazen potjes of kleinere drinkglazen.
  • Gebruik glazen flessen om je eigen kroonluchter of staande lamp van te maken.
  • Grotere glazen kun je gebruiken als opbergbakjes voor pasta, rijst en suiker.
  • Maak van een oude drankfles een shampoo- of zeeppomp.
  • Je kunt oude wijnflessen en drankflessen zelfs gebruiken als tafelpoten van een lage of kleine salontafel.
  • Gebruik glas om thuis mee te knutselen met kinderen en/of vriendinnen.
Reacties