Foto: Vijf-redenen-waarom-raamdecoratie-in-je-huis-echt-een-must-is

Vijf redenen waarom raamdecoratie in je huis écht een must is

Veel ramen in je woonkamer zorgt voor veel licht en prachtige uitkijk op het leven buiten.

Guido van Loon

Toch wil je soms lekker de gordijnen dicht kunnen doen en het leven buiten aan je voorbij laten gaan. Of je mist nog net wat gezelligheid in de woonkamer, maar je weet niet precies wat er nu mist. Raamdecoratie is hiervoor de perfecte oplossing. Het begrip raamdecoratie is erg breed. Je hebt natuurlijk gordijnen en bijvoorbeeld vouwgordijnen. Maar je kunt ook nog kiezen uit rolgordijnen, plisségordijnen, jaloezieën, paneelgordijnen en dat is nog niet het einde van de lijst. De mogelijkheden zijn dus eindeloos en kun je geheel aanpassen aan je eigen smaak. Om verschillende redenen is raamdecoratie dé oplossing om jouw woning helemaal af te maken en van je huis echt een thuis te maken. 

Raamdecoratie geeft de ruimte sfeer 

Een grote raampartij is prachtig, maar kan er ook wat kaal uitzien. Wanneer je bezig bent een ruimte in te richten en je bent zover dat je alle meubels hebt staan, de accessoires op hun plek liggen en je de ruimte voorzien hebt van een persoonlijke touch, en toch nog het idee hebt dat de ruimte wat kaal aanvoelt. Vaak komt dat omdat er nog geen raambekleding hangt. Zodra je die hebt hangen ga je zien dat de ruimte er ineens ‘af’ uitziet. Het voegt warmte en sfeer toe en omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, kun je ze aan iedere stijl aanpassen. Zeker in de winter wanneer het vroeg donker is, maakt het de woonkamer heel knus en sfeervol als je de raambekleding dicht doet. Alsof je in je eigen beschermde omgeving zit. Steek nog wat kaarsjes aan en kruip lekker onder een dekentje op de bank. 

Het zorgt voor een betere isolatie

Raamdecoratie ophangen en vervolgens geld besparen? Het kan! Veel warmte in de winter en koelte in de zomer gaan verloren via de ramen. Zeker met de huidige gasprijzen loopt de rekening om je huis goed te kunnen verwarmen behoorlijk op. Met raamdecoratie voorkom je voor een groot gedeelte dat er warmte verloren gaat. In de zomer houdt het de warmte van buiten juist tegen en kun je de woning wat aangenamer van temperatuur houden als de temperaturen omhoog schieten.  

Voorkomt vervelende inkijk

Een vrij voor de hand liggende reden om raamdecoratie te plaatsen is vanwege inkijk. In Nederland wonen we nu eenmaal met veel mensen in een klein land en huizen staan vaak dicht op elkaar of dicht aan de straat. Dat betekent dat je snel inkijk hebt van langslopende mensen of mensen die in het tegenoverliggende pand wonen. Vaak wil je het liefst zo min mogelijk inkijk, maar wel zelf nog naar buiten kunnen kijken en bovendien licht binnen kunnen laten. Kies dan voor bijvoorbeeld duo-rolgordijnen, waarbij je zelf kunt spelen met de hoeveelheid licht en inkijk. Ook plissé gordijnen zijn dan een goede keus door het top-down/buttom-up systeem. Hiermee kun je bijvoorbeeld aan de onderkant het gordijn dicht doen voor privacy, maar de bovenkant open laten voor voldoende licht. En zo zijn er nog meer veel meer opties om je huis te beschermen tegen pottenkijkers.

Betere akoestiek

De meeste ruimtes klinken erg hol en galmend wanneer er weinig spullen in staan. Wanneer je het eenmaal meer inricht wordt dat vanzelf al een stukje beter. Maar soms kom je maar niet af van die vervelende galm. Dit zorgt voor een slechte akoestiek in huis en dat kan erg vervelende zijn en bovendien leiden tot klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies. Grote ramen zijn fijn, maar hierdoor ontstaat er een groot oppervlakte waarop geluid goed weerkaatst kan worden en laat dat nou net zorgen voor die vervelende galm. Raamdecoratie kan hierin een groot verschil maken. Raamdecoratie van stof absorbeert het geluid waardoor de galm wegvalt. Gordijnen werken hiervoor het beste, vanwege het grote oppervlakte aan stof. Maar andere raamdecoratie zoals rolgordijnen of vouwgordijnen zijn ook zeer geschikt. Naast raamdecoratie kun je daarom bij slechte akoestiek ook het beste kiezen voor stoffen bekleding op meubels, vloerkleden en eventueel speciale akoestische wandpanelen. 

Zorgt voor een fijne donkere slaapkamer

Raamdecoratie plaats je natuurlijk niet alleen in de woonkamer, maar kan overal in huis. Van keuken tot badkamer en uiteraard de slaapkamer. In een goede donkere kamer slaap je nu eenmaal het beste, dat geldt ook zeker voor kinderen. Dus ben je bezig met de inrichting van een baby-of kinderkamer, vergeet dan zeker de gordijnen niet. Er bestaat speciale verduisterende raamdecoratie, of je kunt kiezen voor een extra binnenvoering. 

Reacties