Foto: 2014/onderhoud-gordijnen-bron_nieuwe-gordijnen-nl.jpg

Je gordijnen reinigen: wassen of stomen?

Gordijnen wil je zo lang mogelijk mooi houden. Kun je je gordijn het beste stomen of wassen? Ontdek de beste tips voor het reinigen van elk type gordijn.

Guido van Loon

Foto boven: Frisco.

Gordijnen: zelf reinigen of stomen

Gordijnen zijn te krijgen in vele soorten, maten en kleuren. Om je gordijnen mooi te houden, moeten ze regelmatig onderhouden worden. Afhankelijk van het type gordijnen kun je het zelf wassen, of moet het door de stomerij gereinigd worden. Wanneer je je gordijnen verkeerd behandelt, kunnen garens krimpen, kleuren verbleken of naden onherstelbaar vervormen. Het is dus belangrijk dat je je gordijnen op de juiste manier reinigt. 

Volg het wasetiket voor het wassen van je gordijnen

Om je een idee te geven welke behandeling het beste is, geven we je een overzicht van de meest voorkomende gordijnen en de aanbevolen behandelmethode. Bedenk hierbij wel dat het wasetiket altijd bepalend is. Volg je dit wasvoorschrift niet en raken je gordijnen tijdens de reiniging beschadigt, dan vervalt jouw aanspraak op eventuele garantie van de fabrikant. Hebben jouw gordijnen geen wasetiket? Schakel dan hulp in van de stomerij: de werknemers kunnen je in dat geval adviseren over de uit te voeren behandeling.

Wassymbolen. Bron: Spectrum Wonen.

Overgordijnen, vitrage en inbetweens wassen

Zijn de gordijnen geschikt om zelf te wassen? Volg dan de volgende adviezen:
- Verwijder de haken en loodjes uit de gordijnen: deze kunnen de stof tijdens het wassen beschadigen. Kun je de haken niet verwijderen, pak ze dan in met een washandje en doe er een elastiekje omheen.

Handwas
- Zorg ervoor dat de gordijnen ruim in het sop kunnen weken, denk hierbij aan een grote teil of een badkuip.
- Gebruik niet teveel zeep en zeker geen chloor of iets dergelijks.
- Wring gordijnen niet uit en probeer zo min mogelijk op vlekken te boenen.
- Hang de gordijnen altijd nat uit om te drogen.

Machinewas
- Zorg ervoor dat de trommel niet te vol zit. Een volle trommel kan schuurplekken veroorzaken op je gordijnen. Let op de temperatuur en het programma: volg altijd het wasvoorschrift.
- Stop vitrage, als deze met de machinewas mee mag, in een kussensloop of waszak.
- Laat de gordijnen niet centrifugeren!
- Hang de gordijnen altijd nat uit om te drogen.

Inbetweens. Bron: Colors at Home.

Velours gordijnen
Velours gordijnen kun je niet zelf wassen, de stof is daar niet geschikt voor. Het reinigen van deze gordijnen kun je dus beter uitbesteden.

Als velours gordijnen gekreukeld zijn, kun je ze wel zelf nevelen met een plantenspuit en daarna gesloten houden tot ze droog zijn. Zo verdwijnen de kreukels als sneeuw voor de zon.

Vouwgordijnen wassen

Vouwgordijnen kun je zelf wassen, al heeft dat wel wat voeten in de aarde. Bekijk van tevoren goed hoe het geheel in elkaar zit, maak desnoods een paar aantekeningen, want eenmaal uit elkaar is het soms lastig om de gordijnen weer goed in elkaar te krijgen. Maak touwtjes en knoopjes los en verwijder de koordjes, verwijder daarna ook de baleinen/houtjes. De losse vouwgordijnen kun je wassen, net zoals je overgordijnen en vitrage zou wassen. Let hier uiteraard weer op het wasvoorschrift.

Vouwgordijn. Bron: Luxaflex.

Er bestaan ook andere systemen om dit soort gordijnen te reinigen. Denk hierbij aan ultrasoon reinigen, reinigen met stoom of het stofzuigen van je gordijnen. Vraag advies aan een specialist om te zien of deze mogelijkheden ook voor jouw gordijnen geschikt zijn en hoe effectief deze dan kunnen zijn.

Rolgordijnen wassen

Rolgordijnen zijn niet geschikt om uit elkaar te halen en te wassen. Het reinigen van rolgordijnen beperkt zich dus tot het afnemen met een vochtig doekje. Ook kunnen rolgordijnen over het algemeen niet tegen schoonmaakmiddelen (je krijgt hier snel vlekken van), dus houd hier rekening mee als je aan de slag gaat.

Rolgordijn. Bron: Luxaflex.

Plisségordijnen wassen

Plisségordijnen kun je regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand. Vlekken? Neem de gordijnen zo snel mogelijk af met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel. Let op: hebben je plisségordijnen een gemetalliseerde achterzijde? Werk dan niet met water!

Plisségordijn. Bron: Luxaflex.

De manier waarop plisségordijnen grondig gereinigd kunnen worden, hangt af van het type doek dat je hebt gekozen. Kijk dus altijd goed of je gordijnen geschikt zijn om te wassen. Was het gordijn in een warm sopje van 30 graden met fijn wasmiddel en spoel het daarna met schoon water uit. Plooi daarna het gordijn weer tot een pakket en druk dan het water eruit. Hang de gordijnen vochtig terug en laat ze in opgetrokken toestand drogen. Belangrijk: zorg er altijd voor dat mechanische delen niet met reinigingswater in aanraking komen!

Lamellen en jaloezieën wassen

Lamellen en jaloezieën zijn eenvoudig te onderhouden: neem ze regelmatig af met een vochtig doekje. Let er wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, deze kunnen de lamellen of jaloezieën beschadigen.

Jaloezieën. Bron: Luxaflex.

Gordijnen laten stomen

Je gordijnen kun je natuurlijk altijd laten reinigen, maar dit is uiteraard niet de goedkoopste optie. Ook zit je wellicht langere tijd zonder gordijnen. Het voordeel van het uit handen geven van de reiniging van je gordijnen is dat het personeel van een stomerij meer verstand heeft van stoffen en welke vorm van reinigen hiervoor geschikt is. De kans is dus groot dat je je gordijnen in perfecte, schone staat weer terugkrijgt.

Kreukels na het wassen van je gordijnen

De meeste gordijnen zijn voorzien van een kreukvrije finish. Wanneer er na het wassen kreukels zijn, dan zullen de meeste kreukels in de loop van een paar weken vanzelf weer uit de stof zakken. Mocht het toch zo zijn dat de gordijnen na droging toch ernstige kreukels blijven houden, dan kun je een poging wagen om ze te strijken. Kijk wel goed of je gordijnen geschikt zijn om te strijken en op welke stand dit dan kan gebeuren. Weet je het niet zeker, vraag het dan na bij de leverancier.

Kleurige gordijnen van Kendix.

Gordijnen krimpen

Over het algemeen geven leveranciers een krimppercentage van 3% aan, dit is normaal. Gordijnen die 100% krimpvrij zijn, bestaan immers niet. Dit betekent dat een gordijn dus aardig wat kan krimpen. Op een kamerhoogte van 2,5 meter is dit zo'n 7,5 centimeter! Met risicovolle stoffen kun je hierop inspelen. Haal voor het wassen de zoom los: krimpen de gordijnen, dan kun je er naderhand een nieuwe zoom inzetten. Een meegewassen zoom blijf je zien, dus dat is dan geen optie meer.

Als gordijnen over een langere tijd niet worden onderhouden, kunnen ze door hun eigen gewicht ‘uithangen’ en dus langer worden. Ga je ze dan wassen, dan worden de vezels nat en nemen ze hun oorspronkelijke vorm weer aan. Op deze manier kan een gordijn dus overmatig krimpen. Het is dus belangrijk dat je je gordijnen regelmatig onderhoudt.

Lees hier meer over de verschillende soorten gordijnen en welke het best in jouw huis passen.
Lees hier meer over gordijnstof, verschillende plooien en het opmeten van gordijnen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties