4 tips voor een minimalistische woonkamer

Bij een minimalistisch interieur staan de woorden rust, licht en ontspanning centraal. En minimalistisch wonen vraagt om wat inspanning.

27 Juni 2020

De kunst van minimalisme is het weglaten en veel opruimen. Waar je bij een bohemian interieur vaak veel decoratie ziet en het principe ‘meer is meer’, geldt bij minimalistisch wonen het principe ‘less is more’. Hoe kun je je woonkamer minimalistisch inrichten?

We geven je vier belangrijke tips met betrekking tot de tinten, strakke raamdecoratie en de hoeveelheid accessoires. Lees snel verder!

1. Creëer rust met een basiskleur

Kies voordat je je woonkamer gaat inrichten allereerst voor één of meerdere kleuren. Vaak bestaat het palet in een minimalistisch interieur uit één basiskleur - denk aan wit - met twee of drie accentkleuren in een aardetint. Denk aan beige, grijs of lichte bruintinten. Deze kleuren zorgen ervoor dat je woonkamer een rustige en natuurlijk sfeer ademt. Het belangrijk om deze kleuren niet alleen op je muren terug te laten komen, maar ook in je meubels, raamdecoratie en accessoires.

2. Minimalistische raamdecoratie

Raamdecoratie zorgt voor de puntjes op de ï in jouw minimalistische woonkamer. In de idealistische wereld wordt er helemaal geen raamdecoratie in een minimalistische woonkamer gehangen. Maar met de juiste raamdecoratie creëer je eenvoudig rust, kalmte en warmte in een handomdraai.

Denk aan strakke houten jaloezieen in een witte kleur of crème kleur of een lichtkleurig rolgordijn op maat. Een rolgordijn kun je online gemakkelijk samenstellen in diverse stoftypes, denk aan een transparante, lichtdoorlatende of verduisterende stof. Deze stoffen filteren het daglicht in meerdere of mindere mate. Hoeveel licht mag er naar binnen schijnen? Door de dikte van de stof bepaal je ook of je rolgordijn wegvalt in jouw interieur of wat nadrukkelijker aanwezig is. Houten jaloezieën of rolgordijnen geven sfeer aan het minimalistische interieur en zorgen voor een prettig klimaat.

3. Ruim overige spullen op

In een minimalistisch interieur wil je zo min mogelijk poespas terugzien. Kijk eens kritisch naar je interieur en de meubels en spullen die je momenteel in huis hebt. Welke spullen zijn niet nodig en gebruik je niet? Ruim deze spullen direct op. Quick win!

Wil je de overige spullen netjes wegwerken? Schaf een nieuwe strakke wandkast aan, die op de grond staat of aan de muur hangt en door de kleur mooi ‘in’ de muur wegvalt. Achter de deuren van deze kast kun je alle kleine- en overbodige spulletjes wegwerken op de planken in mandjes.

Tip: wil je niet onrustig worden bij het openen van deze kast? Deel de spullen netjes op in categorieën en stop het weg in een rieten of plastic mand. Zo zorg je ook voor overzicht in je kasten!

4. Kwaliteit boven kwantiteit

Heb je jouw woonkamer goed bekeken? Waarschijnlijk ben je dan tot de conclusie gekomen dat het één en ander weg mag en dat daar ook zeker iets voor in de plaats mag komen.

Omdat je jouw inrichting zo minimalistisch mogelijk wilt houden, is het maken van een keuze nog lastiger dan normaal. Over ieder ding is het belangrijk om jezelf af te vragen: is het nodig? Past het in mijn interieur? Dit zorgt ervoor dat het eindresultaat weloverwogen is en je langer plezier hebt van de items die je koopt. Kies daarom altijd voor kwaliteit boven kwantiteit en investeer in klassiekers. Zo eindig je met een woonkamer waarin iedereen graag tijd wil doorbrengen.

Reacties