Foto: Copy_of_Slide-19

Gordijnen open of dicht tegen inbrekers?

Driekwart Nederlanders sluit gordijnen als ze niet thuis zijn.

02 Maart 2023

Amsterdam, 16 februari 2023 - Met de voorjaarsvakantie voor de deur, rijst bij veel Nederlanders de vraag: wat te doen met de gordijnen als ik niet thuis ben? Driekwart van de Nederlanders sluit de gordijnen gedeeltelijk of helemaal als ze van huis zijn. Maar bij een langere periode, zoals een vakantie, laat 61 procent de gordijnen juist gedeeltelijk of zelfs geheel open. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van Slide, ontwikkelaar en producent van het smarthome-systeem dat (bestaande) gordijnen slim maakt. In het onderzoek zegt twee derde van de ondervraagden bovendien meerdere andere voorzorgsmaatregelen te treffen om het huis bewoond te laten lijken, zoals het laten branden van lampen of het aanzetten van de televisie of radio.

Laat je de gordijnen open of sluit je ze juist als je niet thuis bent en het huis bewoond wilt laten ogen? Tijdens een avondje uit doet 46 procent van de ondervraagde Nederlanders de gordijnen volledig dicht en 28 procent gedeeltelijk. Wanneer de afwezigheid langer duurt dan slechts één avond, zoals bij een vakantie, besluit 16 procent van de ondervraagden de gordijnen helemaal gesloten te laten, 26 procent houdt ze deels open en 22 procent vraagt vrienden, familie of de buren om een helpende hand.

Open of dicht?

Het openen en sluiten van de gordijnen is een belangrijke maatregel om een huis bewoond te laten lijken tijdens bijvoorbeeld een vakantie. Wie de gordijnen sluit, voorkomt dat inbrekers naar binnen kunnen kijken. Maar gordijnen die overdag gesloten zijn, geven een huis juist een onbewoonde indruk, zo valt te lezen in de inbraakpreventietips van de Nationale Politie. Overdag de gordijnen weer openen is daarmee net zo belangrijk als ’s avonds de gordijnen sluiten. Een combinatie van open en gesloten gordijnen lijkt dan ook de beste oplossing om een huis bewoonbaar te laten lijken.

Opvallend is dat maar liefst 78 procent in het onderzoek aangeeft op zijn beurt graag de buren te willen helpen als deze zouden vragen de gordijnen te openen en sluiten bij afwezigheid. Nederlanders vragen dus veel minder om hulp dan dat de bereidheid er is om te helpen. “Mensen kunnen zich bijvoorbeeld bezwaard voelen om dit te vragen van een ander of het niet prettig vinden dat er iemand tijdens hun afwezigheid in huis komt”, zegt Kaj Beetstra, oprichter van Slide.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat slechts 22 procent van de ondervraagden daarom de hulp van vrienden, familie of buren inschakelt. Voor wie dat niet doet, adviseert Nationale Politie de middenweg en de gordijnen ‘een stukje’ open te laten. Op die manier zorg je er volgens de tips voor dat de inbreker zichtbaar is van buitenaf als hij in je huis is: iets wat de meeste inbrekers niet prettig vinden.

Tijdschakelaar of app

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om een huis bewoonbaar te laten lijken. Zo geeft meer dan de helft van de ondervraagden die extra maatregelen zegt te treffen aan de verlichting te laten branden en 48 procent zegt tijdschakelaars te hebben voor verlichting of andere apparaten. 15 procent heeft een smart home-oplossing en krijgt een melding op zijn telefoon als er iets gebeurt.

“Het gebruik van een tijdschakelaar of app om verlichting en apparaten te bedienen is een bekende methode om een huis bewoond te laten lijken. Maar als het gaat om gordijnen, hebben veel mensen het gevoel een keuze te moeten maken voor vertrek van huis: open of dicht?”, aldus Beetstra. “Ik denk dat veel mensen niet goed weten dat het tegenwoordig ook heel goed mogelijk is om je gordijnen automatisch te laten openen en sluiten. Je bent dan niet meer afhankelijk van vrienden, familie of buren. Ideaal als je weg bent van huis – of dat nu één avondje is of voor langere tijd en of het nu gepland is of een spontaan uitje. Met een smart home-systeem voor gordijnen kunt je de gordijnen op afstand bedienen met een app en de tijden naar wens instellen. Je kunt vaste of juist wisselende tijdstippen kiezen, maar je kunt het ook afstemmen op de tijden voor zonsopkomst en -ondergang. Zo kun je altijd met een gerust hart de deur uit zonder je zorgen te hoeven maken of je huis er onbewoond uitziet.”

Reacties
Anderen bekeken ook