Foto: design_voor_duppie

Echt design voor een duppie? Dit is het geheim!

Waar men een aantal decennia geleden voor meubels en accessoires nog overgeleverd was aan de (dure!) meubelboulevard is dat tegenwoordig wel anders.

Vincent 25 Juli 2023

Onder leiding van de Scandinavische grootgrutter zijn er heel wat vernieuwende concepten bij gekomen. In iedere prijscategorie zijn er nu de leukste en meest trendy meubels te vinden. Of je je hele huis wilt inrichten met deze spullen kun je je afvragen. Maar wat is het alternatief? Wij zochten het uit.

Kunst of kitsch?

Een lamp voor een tientje en een kleed voor vijftien euro zijn geen uitzonderingen meer. Of dit altijd perfecte kwaliteit is? Dat valt in twijfel te trekken. Maar mag je dat verwachten voor dat geld? Eigenlijk niet. Het betreft hier vaak massaproductie uit lagelonenlanden. Hiermee is niet te zeggen dat je nooit meer een dergelijk product moet aanschaffen, maar iemand met een beetje oog voor kwaliteit en design ziet wel meteen het verschil. Wanneer een huis vol staat met goedkope massaproductie meubels oogt het geheel toch wat goedkoop en fragiel. Echte kwaliteit heeft nou eenmaal een prijs. Een mengeling van dure en goedkope producten kan er al voor zorgen dat een interieur een hele andere uitstraling krijgt. Daarnaast krijgt het hiermee een méér uniek karakter. Het huis inrichten volgens de laatste, voordelige, trendy meubeltjes kan al snel als een showroom aanvoelen. Dus ga voor een mix van kunst en kitsch, en je voegt een flinke dosis karakter toe aan je huis.

Design is duur?

Echt design en de klassiekers onder de meubels zijn vrij prijzig. Het zijn echter wel investeringen die de moeite waard zijn, alleen al omdat ze hun waarde behouden. Wanneer je bijvoorbeeld echt vintage stoelen koopt van een gerenommeerd merk zoals Leolux of zelfs een Rietveld, dan kan de prijs ook nog wel eens stijgen. Wanneer je dus wilt gaan voor een paar eyecatchers in je huis, is het aan te raden de betere online fora en platformen af te struinen waar ze kwalitatief goede design vintage aanbieden. Van vintage lampen tot accessoires, alles is op de betere sites hiervoor te vinden. Maak het speuren naar prachtige vintage items tot een hobby en ga niet té gericht op pad. Wanneer je er een leuke bezigheid voor ’s avonds op de bank van maakt zul je zien dat je al snel een neus voor goede items ontwikkelt. Je stuit op accessoires en meubels voor de woon-, slaap- of zelfs werkkamer, waarvan je vooraf niet eens wist dat je ze zocht.

Eclectisch wonen

Bovenstaande wijze van inrichten van je huis past ook helemaal bij dé trend qua inrichting van dit moment. Dat is namelijk niet één stijl, maar heeft een heel ander uitgangspunt. Binnen de eclectische stijl gaat het erom dat je interieur een weerspiegeling is van jouw leven, historie en voorkeur. Er is volop ruimte voor eigen inbreng, items en spullen van verre reizen. Daarbinnen past vintage design perfect. Je kunt de items een plekje geven die aansluiten bij jouw smaak en voorkeur. Hiermee maak je een interieur tot een echte inrichting van jouzelf. Je leeft niet meer in een showroom, maar maakt van een huis echt een thuis.

Dus design voor een duppie? Het kan zeker! Ga niet te gericht op pad maar laat je verrassen door al het moois wat er op je online pad komt. Als woonliefhebber is dit een leuke en verrassende hobby, wat veel meer kansen biedt dan de standaard pagina’s van de grote aanbieders langs te gaan. Zie de vintage design items als de pareltjes die centraal staan in jouw woning, met een aanvulling van de meer gangbare meubels uit de grote winkels. Mix en match!

Reacties