Foto: Behangstijlen

Deze soorten behangstijlen zijn er

Waar vroeger behang voornamelijk werd gezien als een praktische keuze voor muurbekleding, heeft het zich ontpopt tot een ware trendsetter op het gebied van binnenhuisarchitectuur

Henny 17 Juni 2024

Behang is terug van weggeweest in de Nederlandse interieurs. Waar vroeger behang voornamelijk werd gezien als een praktische keuze voor muurbekleding, heeft het zich ontpopt tot een ware trendsetter op het gebied van binnenhuisarchitectuur. Van traditionele patronen tot moderne kunstzinnige ontwerpen, behang biedt voor ieder wat wils. In deze blog duiken we dieper in de wereld van de verschillende behangstijlen, met een speciale focus op fotobehang. 

Verschillende soorten behangstijlen

Behang is er in diverse uitvoeringen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder lichten we enkele van de populairste soorten kort toe:

 • Traditioneel behang: Dit is het meest klassieke type en wordt vaak gekenmerkt door herhalende patronen. Het vereist een specifieke plaktechniek waarbij behanglijm wordt aangebracht.
 • Vliesbehang: Gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen, vliesbehang is ideaal voor beginners. De lijmlaag gaat direct op de muur, waarna het behang erop wordt geplaatst zonder inweektijd.
 • Vinylbehang: Bekend om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid, vinylbehang is perfect voor ruimtes zoals de keuken of badkamer.

Fotobehang

Fotobehang heeft zich ontpopt als een gave vorm van muurdecoratie, waarmee persoonlijke en opvallende statements in het interieur kunnen worden gemaakt. Dit is wat fotobehang kopen zo speciaal maakt:

 • Wat is fotobehang? 

Fotobehang is een grootformaat behang waarop fotografische afbeeldingen of digitale kunst wordt afgedrukt. Het biedt een unieke mogelijkheid om je interieur te voorzien van indrukwekkende, grootse visualisaties die de dynamiek van de ruimte compleet kunnen transformeren.

 • Voordelen van fotobehang in de woning:
  • Personalisatie: Fotobehang kan volledig worden gepersonaliseerd met eigen foto's of gekozen kunstwerken, wat het mogelijk maakt een zeer persoonlijke touch aan een ruimte te geven.
  • Ruimtelijk effect: Een zorgvuldig gekozen afbeelding kan de perceptie van de grootte en sfeer van een kamer veranderen, zoals het simuleren van meer diepte of het openen van een kleinere ruimte.
 • Populaire thema's in fotobehang:
  • Natuur en landschappen: Creëer een oase van rust met weidse uitzichten op natuur en landschap, van rustgevende bossen tot adembenemende bergpanorama's.
  • Urban en architectuur: Voeg een stedelijk gevoel toe met afbeeldingen van beroemde stadsgezichten of industriële elementen.
  • Kunst en abstract: Voor de liefhebbers van moderne kunst bieden abstracte en artistieke designs een opvallende en stijlvolle achtergrond.

Hoe kies je het juiste fotobehang?

Het kiezen van het juiste fotobehang vereist meer dan alleen het selecteren van een mooie afbeelding. Het gaat om het begrijpen van de ruimte en hoe de afbeelding deze kan complementeren of transformeren. Hier zijn enkele essentiële tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • De juiste afbeelding kiezen: Reflecteer op de emotionele impact die je wilt bereiken. Zoek een afbeelding die aansluit bij de stemming en stijl van de kamer. Denk aan kleurgebruik, thema en de visuele aantrekkingskracht.
 • Grootte en plaatsing: Overweeg de grootte van de muur en de kamer. Een groot, levendig landschap kan prachtig zijn in een ruime woonkamer, maar overweldigend in een kleine studeerkamer. De positie van het behang speelt ook een cruciale rol in hoe het de ruimte beïnvloedt.
 • Samenspel met licht: Houd rekening met de hoeveelheid natuurlijk en kunstlicht in de kamer. Licht kan kleuren en details in het behang accentueren of verzwakken, afhankelijk van de oriëntatie en intensiteit.
 • Afstemming met interieur: Zorg ervoor dat het fotobehang in harmonie is met de rest van je interieur. Het moet complementair zijn aan zowel de meubels als andere decoratieve elementen in de ruimte.
Reacties