Foto: Beachhouse_style

De musthaves van dé interieurhit van nu; Japandi

Wat het is en wat de musthaves zijn?

Vincent 17 November 2023

Trends komen en gaan op interieurgebied. Een beetje jaren ’80 hier en een beetje eclectisch daar, tussendoor wat Bohemien en een vleugje Ibiza chique, en we gaan weer over naar de Miami beachhouse style. Allemaal heel leuk en terug te zien in de verschillende woonmagazines. De echte liefhebbers van wonen en interieur volgen deze trends op de voet, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn echter ook trends binnen de woonwereld die eerder bewegingen te noemen zijn. Het is breder en er komen meerdere dingen samen. Afgelopen jaren hebben we dit gezien met de Scandinavische woonstijl, een stijl die al bijna 15 jaar meegaat en nog steeds niet verdwenen is. Maar er is een opvolger die klaarstaat, namelijk de Japandi stijl. Wat het is en wat de musthaves zijn? Lees snel verder. 

Japandi in het kort 

De naam doet het wellicht al vermoeden, maar de stijl Japandi is een mix tussen Japans en Scandinavisch. Hiermee krijgt de eerdere trend van het Scandinavische en het opgeruimde, een extra boost door het warme en zachte van de Japanse stijl. De Japandi stijl kenmerkt zich door warme maar lichtgekleurde tinten zoals beige, taupe, wit, crème en ecru. En gecombineerd met prachtige eiken houten vloeren. Alles van hoogstaande kwaliteit en zacht qua vorm. Mooi lamelparket op de vloer wordt gecombineerd met een grote bank met ronde hoeken. Qua stoffen worden zachte opties gebruikt zoals warm katoen, maar ook een poef van teddy stof is helemaal Japandi. Eikenhout vinden we niet alleen op de vloer, ook lamellen en panelen aan de wand geven een warme en karakteristieke uitstraling. Gordijnen zijn tot op de vloer van kwalitatief hoogwaardige stoffen, maar ademen lichtheid. Denk aan fijn linnen of hoogwaardig katoen.  

Waarom Japandi nog wel even blijft 

Zoals we al in de introductie aangaven zijn trends die langer blijven hangen in de huizen, vaak breder dan enkel een trend. Het zijn bewegingen die aansluiten bij een groter geheel. Dit is bij Japandi zeker het geval. Bij Japandi kiezen we voor minder spullen, maar wel voor méér kwaliteit. Daarom geen goedkope vloeren, maar alleen vloeren van echt eikenhout van hoogwaardige kwaliteit. Hetzelfde geldt voor meubels, die zijn duurzaam geproduceerd en groot van omvang. Ook ademt Japandi rust en overzicht uit, iets wat in de drukke levens van vandaag de dag nog wel eens ontbreekt en waar we dus thuis meer dan ooit naar verlangen. De Japandi stijl onderscheidt zich hierin van de Scandinavische stijl, want die is ook opgeruimd maar omarmd je minder met zijn of haar warmte. Door de warme stoffen, ronde vormen en vriendelijke kleuren voelt de Japandi stijl direct als thuis maar zonder te overheersen.  

De musthaves 

Zoals we hierboven al aangaven is een goede basis binnen de Japandi stijl zeer belangrijk. Die eiken vloer, eventueel gecombineerd met details elders in de woning in dezelfde eiken houten kleur is een aanrader. Daarnaast een mooie bank als eyecatcher, maar weer zonder écht een eyecatcher te zijn. Dus groot en comfortabel, in een zachte tint en ronde hoeken. Uiteraard wel met een lekker loungestuk eraan vast. Een warm vloerkleed op de houten vloer mag ook niet ontbreken, net als lichte gordijnen die speels op de grond vallen. Daarnaast is Japandi ook een blijvende trend, omdat het perfect aansluit bij de toenemende mate van bewustwording omtrent klimaat en duurzaamheid. Veel groen in zijn puurste vorm is dan ook iets wat helemaal thuishoort in dit interieur. Mooie groene planten in grote, lichtgekleurde potten. Het geeft letterlijk lucht aan een interieur.  

Kortom; wil jij er de komende jaren stijlvol bij zitten, maar vooral ook een interieur hebben wat je echt omarmt? Dan is het aan te raden je eens in de Japandi stijl te verdiepen. Dit is al eenvoudig te doen met een basis van een eikenhoutenvloer, een paar zacht gekleurde en ronde meubels, en door alle overbodige accessoires -die afleiden in je interieur- weg te halen. Een duurzame woonstijl voor koude winters, maar ook voor warme zomers!

 

Reacties