Donkere muren in je woonkamer, durf jij het aan?

In de nieuwste trends en woonstijlen zie je bijna niet anders. Donkere en rijke muren in combinatie met dezelfde soort meubels voeren de boventoon.

Van meubels en muren tot het plafond aan toe; donkere kleuren zijn de trend van nu.

Leuk, al die mooie inspiratiebeelden van perfecte interieurs. Maar hoe groot is deze trend nu eigenlijk echt in onze eigen woonkamers? In veel gevallen merk ik tijdens mijn adviesgesprekken, dat men bang is voor donkere kleuren. Zonde! Of het met lef of een stukje advies of onzekerheid te maken heeft; wij moeten toch eens van die witte muren af. Juist nu de wintermaanden op ons staan te wachten, maar ook juist omdat deze trend op zich al veel meer is dan ‘gewoon’ een trend.

Contrast mag, maar hoeft niet

In de nieuwste trends en woonstijlen zie je bijna niet anders. Donkere en rijke muren in combinatie met dezelfde soort meubels voeren de boventoon. Daar waar we eerder kozen voor contrast in de vorm van een donkere bank met een lichte muur, mag dit nu totaal worden omgedraaid. Donkere meubels kunnen namelijk perfect tegen een donkere muur. Nu hoor ik je denken: “Ja dat mag nu, maar trends veranderen.” Klopt! Mits dit goed is uitgevoerd, maak je het heel tijdloos. Kies bewust voor de kleuren die je gebruikt en voer dit door in andere elementen in je interieur. Denk aan gordijnen in dezelfde tint of schilder bijvoorbeeld een kast, die in je woonkamer voor deze donkere muur staat, in dezelfde kleur. Met een goede basis kunnen zowel lichte als trendkleuren toegevoegd worden.

Donker maakt kleiner – feit of fabel?

Daar heb je hem weer, de vraag die ik maar wat vaak hoor tijdens mijn interieuradviezen. En dé vraag die onlosmakelijk verbonden is met het gebruik van donkere kleuren: “Wordt mijn kamer daar niet te klein van?” Een complete fabel is het niet, een donkere muur laat je de kamer visueel kleiner ervaren. Ik zeg bewust erváren, want in de praktijk krijg je er geen vierkante meters bij door alles wit te houden. Een donkere tint brengt een bepaalde (luxe) sfeer in huis, het geeft warmte en maakt het geheel sfeervoller. Vooral dat laatste is iets, waar wij maar wat graag naar hunkeren.

Ruimtes verbinden met donkere muren

Hoe je een donkere kleur op de muren van je woonkamer gebruikt, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. In de praktijk en helemaal als je al bang bent voor donkere kleuren, gaan mensen voorzichtig te werk. Kleine muurtjes of vlakken worden voorzien van donkere verf of behang en vormen donkere vlakken in een interieur. Het mooie aan kleur (licht of donker) op muren is het geheel dat gecreëerd kan worden. Het gaat om gebaren maken in een ruimte. Dit doe je met duidelijke gedeeltes aanpakken. Nu zeg ik niet dat je de langste muur in je woonkamer donker moet schilderen. Nee, het gaat om wanden verbinden. Of je nu kiest voor één lange of meerdere korte donkere muren; zorg in ieder geval dat een (donkere) kleur onderdeel wordt van je interieur.

Verzacht het contrast met bewuste keuzes

Wanneer je eenmaal overtuigd bent van een donkere kleur op je muur of muren in je woonkamer, is het belangrijk om ook een stapje verder te denken. Donkere wanden met donkere meubels: dat is de trend die je nu veel ziet. Wil je toch wat lichters, zorg dat dan de contrasten niet te groot zijn. Door hiermee rekening te houden, kun je ervoor zorgen dat je donkere kleur minder donker gaat ogen en de lichtere kleur minder licht. Dit klinkt heel gek, maar kijk maar eens naar de onderstaande voorbeelden. Uitgaande van de grijze kleurfamilie ‘Grafiet” van Flexa. In het eerste voorbeeld heb ik de donkerste en lichtste kleur uit deze familie naast elkaar gezet. Het contrast wordt hier enorm hard van; het donkere oogt nu net zwart en de lichte kleur bijna wit. Maar dat is het in werkelijkheid niet. Zetten we namelijk de ‘100% grafiet’ naast zwart en ‘wit grafiet’ naast een witte RAL9016, dan zie je toch echt een heel duidelijk verschil.

Dit harde effect kun je (onbewust) dus ook creëren in je woonkamer. In sommige gevallen wordt hier bewust voor gekozen. Maar wil je meer harmonie, let dan op de lichte tinten. Ga voor een tint net van het wit af of voor een extra (tussen)kleur. Dit kan bijvoorbeeld een tint uit dezelfde familie zijn, maar ook een tint die iets verder weg staat. Dit harde effect kun je (onbewust) dus ook creëren in je woonkamer. In sommige gevallen wordt hier bewust voor gekozen. Maar wil je meer harmonie, let dan op de lichte tinten. Ga voor een tint net van het wit af of voor een extra (tussen)kleur. Dit kan bijvoorbeeld een tint uit dezelfde familie zijn, maar ook een tint die iets verder weg staat. 

Populaire donkere kleuren voor je muren

In de trends die afgelopen jaren voorbijgekomen zijn, zie je veel kleur. Lichte tinten, middentonen, kleuren met veel pigment; alles kwam voorbij. Ook donkere kleuren kwamen meer en meer in beeld. Nu juist alle focus ligt op het “binnen warm en gezellig” krijgen, kleuren ook de meeste woonkamers donkerder en warmer. Momenteel zijn groen, blauw en zwart populair. In het geval van zwart raad ik je aan, om de alinea hierboven in gedachten te houden. Voor een zachtere overgang kun je beter net van het zwart afgaan of ervoor zorgen dat je witte wanden net van het wit af zijn. Dit laatste is bij iedere kleur trouwens een stap om over na te denken. Populaire kleur of niet, kies altijd een kleur die bij je past en ga ervoor!

Tekst: interieurarchitect Lisa Voet
Afbeeldingen: Flexa, Design on stock, Stressless

Heb je na het lezen van deze blog vragen aan interieurarchitect Lisa? Of wil je graag professioneel en onafhankelijk woonadvies op maat? Reserveer via onze online afspraakmodule een gratis en geheel vrijblijvend adviesuurtje van Lisa. Zij is elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig.