Foto: KleineAanpassingenInterieur-WonenNL

6 kleine aanpassingen die het interieur een compleet nieuwe look geven

Het aanschaffen van een compleet nieuw interieur kan een flinke aanslag zijn op de financiën. Door een aantal kleine aanpassingen te doen aan jouw interieur kun je al een compleet nieuwe look creëren.

Marlies 24 Maart 2023

Ook met een wat kleiner budget zijn er genoeg mogelijkheden om het interieur op te fleuren zonder gelijk je hele bankrekening leeg te hoeven trekken. Zo doet een nieuw vloerkleed wonderen, of kun je nieuwe deurklinken kopen voor een compleet andere look in jouw woning. Het eindeloos scrollen door Pinterest met allemaal jaloersmakende interieurfoto's is straks zeker verleden tijd!

1. Raambekleding

Gordijnen zorgen niet alleen voor privacy in de woning maar ook voor sfeer. De juiste gordijnen kunnen een ruimte helemaal afmaken en zorgen voor de finishing touch. Afhankelijk van de sfeer die jij wil creëren in de woning kun je op zoek gaan naar bijpassende gordijnen. Lichtgekleurde katoenen gordijnen zorgen voor een frisse uitstraling. Donkere en zware materialen zorgen voor een warme sfeer. Afhankelijk van jouw wensen kies je het materiaal dat bij de woning past. Naast gordijnen kunnen lamellen of raamdecoratie ook een boost geven aan het interieur.

2. Nieuwe handgrepen

Deuren en kasten zijn een bepalend onderdeel van het interieur. De kosten voor nieuwe deuren of kasten kunnen echter behoorlijk oplopen. Je zou daarom ook kunnen kiezen voor nieuwe handgrepen kopen. Op deze manier geef je de huidige kasten of deuren een flinke upgrade. RVS is een veelgebruikt materiaal deurbeslag omdat het een lange levensduur heeft. Toch zien we ook natuurlijke materialen steeds vaker voorbij komen bij deurbeslag. Duurzaamheid is een populaire ontwikkeling op elk aspect van het interieur. Het installeren van nieuw deurbeslag is erg eenvoudig. Dit doe je door simpelweg de schroeven van het huidige deurbeslag los te draaien en vervolgens het nieuwe deurbeslag vast te schroeven.

3. Pimp oude meubels

Ben je helemaal uitgekeken op de eetkamerstoelen of andere items in jouw woning? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om nieuwe stoelen te kopen, maar je kunt ook kiezen voor een duurzamer alternatief. Het pimpen van oude meubels is ontzettend populair. Met het oog op duurzaamheid en kostenbesparing kiezen steeds meer mensen voor deze optie. Je kunt oude stoelen bijvoorbeeld verven of opnieuw laten stofferen voor een compleet andere look. Zo worden jouw bestaande meubels weer zo goed als nieuw!

4. Verander de muren

Een nieuwe kleur of een nieuw kunstwerk aan de muur kan zorgen voor een compleet andere aanblik van de ruimte. Kunst is een waardevolle toevoeging op een bestaande ruimte omdat je er gevoel, creativiteit en persoonlijkheid mee kunt laten zien. Als je het spannend vindt om met een boormachine aan de slag te gaan op jouw prachtige gestucte muren, kun je er ook voor kiezen om een wand te verven. Kleur zorgt niet alleen voor sfeer, maar kan een ruimte ook groter of kleiner doen lijken. Warme kleuren zorgen voor een intieme sfeer waardoor de ruimte in de meeste gevallen kleiner lijkt. Koude en lichte kleuren zorgen ervoor dat een ruimte groter oogt. Bedenk dus goed welke sfeer bij jouw woning past.

5. Go green!

Omdat een mooie bos bloemen best wel kostbaar is, zijn planten een goed alternatief! Planten zijn niet alleen echte sfeermakers, maar hebben ook nog eens een positief effect op de gezondheid. Planten dragen namelijk bij aan de luchtkwaliteit in huis. Luchtzuiverende planten zetten CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht. Waterdamp zorgt voor een goede luchtvochtigheid in een ruimte. Wist je dat kamerplanten daarnaast ook werken als natuurlijke luchtverfrissers? Ze kunnen namelijk onprettige geuren afbreken uit de lucht. Het plaatsen van planten in jouw woning is dus niet alleen goed voor de sfeer, maar ook voor jouw gezondheid. Denk verder dan het plaatsen van planten in de woonkamer. Ook in de slaapkamer of op de badkamer hebben planten een positief effect. Sommige planten geven ook een prettige geur af in een ruimte zoals de Eucalyptus plant. Deze wordt daarom vaker op de badkamer geplaatst.

6. Kussens kleedjes

Het vervangen van een bank is een flinke investering die helaas niet altijd haalbaar is. Door nieuwe kussens en dekens aan te schaffen kun je met een kleiner budget de bank toch een hele andere look geven. Het is een goed idee om nieuwe kussens of dekens af te stemmen op andere kleuren in de woning. Je kunt deze dus het beste aanschaffen na het schilderen of het vervangen van gordijnen. Zo zorg je ervoor dat de ruimte een geheel wordt en minder rommelig oogt. Een opgeruimde woning ziet er ook al een stuk nieuwer uit!

Reacties
Anderen bekeken ook