Foto: Gordijnen

5 tips voor het kiezen van de juiste gordijnen in je woning

Het wordt nog weleens vergeten, maar gordijnen kunnen een belangrijke rol spelen in je interieur.

Peter 29 Maart 2024

Omdat ze opvallend aanwezig zijn, of juist omdat ze helemaal niet in het oog springen; ze dragen bij aan de uitstraling van een ruimte. Ben je op zoek naar de juiste gordijnen voor bijvoorbeeld je woonkamer of slaapkamer? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om het kiezen gemakkelijker te maken.

1. Denk aan de functie van een ruimte

Je kunt op een heel praktische manier kijken naar gordijnen, door vast te stellen wat de belangrijkste reden is waarom je ze ophangt. In de slaapkamer bijvoorbeeld zijn de gordijnen vaak bedoeld om licht tegen te houden. Verduisterende gordijnen zijn een uitkomst wanneer je graag een goede nachtrust wilt hebben. In de woonkamer is het verduisterende effect vaak van minder belang. Daar kun je dus ook heel goed kiezen voor licht doorlatende gordijnen. Met gordijnen op maat houd je nieuwsgierige blikken buiten, maar kan het natuurlijke licht wel naar binnen stromen. Ook in de keuken of badkamer kun je werken met gordijnen. Daar is het alleen wel erg belangrijk dat ze vochtbestendig zijn en gemakkelijk schoon te maken zijn.

2. Kies het juiste materiaal

Wanneer je de functie van een ruimte duidelijk hebt, wordt het ook makkelijker om het juiste materiaal te kiezen. Zware materialen zoals fluweel bieden extra isolatie en kunnen een gevoel van luxe toevoegen. Mooi voor in de woonkamer of slaapkamer dus. Lichte stoffen zoals katoen geven een luchtige uitstraling en zijn gemakkelijk te onderhouden. En zijde kan een elegante en glanzende touch toevoegen, maar moet wel voorzichtig worden gereinigd.

3. Bepaal de juiste lengte

Bij gordijnen kun je spelen met de lengte. Voor een elegante uitstraling kun je kiezen voor gordijnen die tot aan de vloer reiken. Maar wanneer je wilt dat een ruimte groter lijkt, kun je juist beter kiezen voor gordijnen die net boven de vensterbank hangen. Let ook op de breedte van de gordijnen. Het is prettig wanneer de gordijnen elkaar bij het sluiten gedeeltelijk overlappen. Zo voorkom je inkijk.

4. Speel met kleuren en patronen

Met gordijnen valt enorm te variëren, doordat ze met allerlei verschillende kleuren en patronen beschikbaar zijn. Kies bijvoorbeeld kleuren die passen bij de rest van het interieur, om een rustige uitstraling te creëren. Of kies juist voor een contrasterend accent, waarmee je gordijnen een echte eyecatcher maakt. Het kan erg leuk zijn om voor stof met een patroon te kiezen. Houd er dan alleen wel rekening mee dat een staaltje van een bepaalde stof een stuk kleiner is dan de gordijnen die je uiteindelijk ophangt. Patronen kunnen op een groter stuk stof een ruimte ongewenst overheersen.

5. Denk aan de ophangmethode

Met alleen het kiezen van gordijnen ben je nog niet klaar. Je moet namelijk ook nog bedenken op welke manier je ze gaat ophangen. Gordijnroedes geven een klassieke uitstraling en maken het gemakkelijk om gordijnen te openen en sluiten. Gordijnrails kunnen juist een moderne look creëren en zijn ideaal voor zware gordijnen. Je kunt ook kiezen voor ringen of haken. En dan zijn er natuurlijk ook nog rolgordijnen, die een eigen ophangmechanisme hebben. Kies bijvoorbeeld voor HEMA rolgordijnen op maat, die je kunt selecteren in zowel licht doorlatende als verduisterende varianten. Door deze tips mee te nemen in je beslissing, kun je de juiste gordijnen kiezen die niet alleen de gewenste functionaliteit bieden, maar ook de stijl en sfeer van elke ruimte versterken.

Reacties