Foto: /268697.jpeg

Tapijttegel van 100% gerecycled garen

InterfaceFLOR, wereldwijd marktleider in het ontwerpen en produceren van innovatieve modulaire vloeren èn erkend duurzaamheidspionier heeft haar meest duurzame product tot nu toe gelanceerd.

InterfaceFLOR, wereldwijd marktleider in het ontwerpen en produceren van innovatieve modulaire vloeren èn erkend duurzaamheidspionier heeft haar meest duurzame product tot nu toe gelanceerd.

InterfaceFLOR, wereldwijd marktleider in het ontwerpen en produceren van innovatieve modulaire vloeren èn erkend duurzaamheidspionier heeft haar meest duurzame product tot nu toe gelanceerd. Biosfera I is wereldwijd de eerste tegeltapijtcollectie gemaakt van 100% gerecycled garen. Bij de productie is gebruik gemaakt van gerecyclede grondstoffen herwonnen uit gebruikte tapijttegels van InterfaceFLOR zelf en restproducten zoals gebruikte visnetten. Zonder afbreuk te doen aan de prestaties is er bewust voor gekozen om in dit product bovendien zo min mogelijk garen te verwerken, om op die manier de ecologische voetafdruk aanzienlijk verder te verminderen.

InterfaceFLOR lanceert Biosfera I, de meest duurzame tapijttegel van de industrie

Levenscyclusanalyses

Sinds 2000 maakt InterfaceFLOR gebruik van levenscyclusanalyses (LCA) om de ecologische voetafdruk van haar producten te beoordelen en zich te richten op het elimineren van de negatieve impact hiervan. Het gebruik van nieuw garen is voor 50% verantwoordelijk voor het totaal van de ecologische voetafdruk van een tapijttegel. InterfaceFLOR heeft samen met haar garenleverancier oplossingen gezocht om het gebruik van nieuw garen te verminderen. Door het gebruik van gerecyclede materialen, en de inzet van technieken om minder garen te gebruiken per tegel, is het InterfaceFLOR gelukt om nu al 40% van de wereldwijd gebruikte grondstoffen te laten bestaan uit gerecycled of biologisch materiaal. In 1996 was dit nog maar 0,5 %.


De cirkel sluiten

De gerecyclede garen die voor Biosfera I gebruikt worden bestaan voor 30% uit post consumer materiaal, verkregen uit restmaterialen waaronder gebruikte visnetten en teruggenomen tapijttegels. Door middel van de inzet van de ReEntry 2.0 machine is het mogelijk om van teruggenomen tapijttegels het garen en de backing volledig te scheiden. Het herwonnen garen wordt door de garenfabrikant verwerkt tot nieuw garen en het backingmateriaal kan weer worden verwerkt tot nieuwe tapijtrug. Hiermee wordt de productiecirkel in zijn geheel gesloten. InterfaceFLOR is de eerste tapijtfabrikant in de wereld die op deze manier haar producten volledig kan recyclen.


Ongekende duurzame prestaties

De Biosfera I-collectie bestaat uit drie producten; Boucle, Velours en Micro. Deze producten zijn zo ontworpen dat zo weinig mogelijk garen nodig is, zonder aan kwaliteit in te boeten. Micro is een product met het laagste aandeel garen ooit, ontwikkeld door middel van InterfaceFLOR?s baanbrekende microtuft technologie. Deze technologie levert een tapijttegel op met de uitstraling van een harde vloer, maar met de akoestische eigenschappen en het gevoel van zacht tapijt.


De gehele Biosfera I-collectie wordt standaard geleverd met Cool Carpet, wat betekent dat de nog aanwezige CO2-uitstoot van het product wordt gecompenseerd, gedurende de volledige levensduur van het product. Daarnaast worden bij de aankoop van Biosfera I gratis TacTiles geleverd voor de installatie. Dit is een innovatief, lijmvrij installatiesysteem dat een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van het binnenklimaat.


Biosfera I is verkrijgbaar in een neutrale kleurenreeks, heeft een architecturele vormgeving en is geschikt voor commerciële ruimtes.

Reacties