Zo houd je je tapijt schoon

Tapijt moet schoongemaakt worden. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel

22 Augustus 2021

Het tapijt is voor velen een belangrijk accessoire in huis. Een tapijt brengt namelijk extra sfeer en gezelligheid met zich mee en het zorgt bovendien voor een heerlijk huiselijk gevoel. Daarenboven is een tapijt ook de ideale  oplossing voor wie geen vloerverwarming in huis heeft. Het tapijt houdt je voeten lekker warm terwijl jij op de bank naar tv kijkt. Alleen moet een tapijt wel schoongemaakt worden. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel.

Je tapijt is vuil

Het tapijt kan op verschillende manieren vies worden. Een veel voorkomend geval, is dat er allerlei kruimels in het tapijt belanden. door de korte of soms zelfs langere haren, kan je de kruimels niet allemaal even goed bereiken. Het is duidelijk dat hier iets aan gedaan moet worden.

Etensresten kunnen namelijk al snel gaan rotten, of er kunnen zelfs ongewenste dieren op af komen. Ook voor je eigen huisdieren is het trouwens niet gezond om kruimels te laten liggen. Honden kunnen op die manier bijvoorbeeld dingen eten, die ze eigenlijk helemaal niet mogen hebben. Denk maar aan chocolade.

In dit geval zal je dus een stofzuiger nodig hebben om jouw tapijt weer optimaal schoon te maken. De beste stofzuiger voor tapijt is echter helemaal niet hetzelfde als een andere stofzuiger. 

Om je tapijt optimaal te kunnen reinigen, heb je namelijk nood aan een stofzuiger met heel wat zuigkracht. Hoe langer de haartjes van het tapijt zijn, des te meer zuigkracht je nodig zult hebben.

Daarnaast kunnen ook de hulpstukken een belangrijke rol spelen. Er bestaan namelijk verschillende onderdelen die je op jouw stofzuiger kunt monteren. Hierdoor kan je het tapijt effectief tot in de kleinste hoekjes kuisen.

Wat met vlekken? 

Kruimels zijn 1 ding, maar ook vlekken kunnen voorkomen op je tapijt. De meeste tapijten zijn veel te groot om in de wasmachine te steken, dus dat is geen optie. Gelukkig zijn er wel nog andere manieren om vlekken uit je tapijt te wassen. 

Het eerste wat je kunt proberen, is om de vlekken er gewoon uit te spoelen met klaar water. Zeker als het maar een klein plekje is, kan een bakje water al voldoende zijn om de vlek eruit te krijgen. Alles hangt natuurlijk ook af van de substantie die je erop hebt gemorst.

Rode wijn is bijvoorbeeld een van de moeilijkste dingen om uit je tapijt te wassen, zeker als het een bleek tapijt betreft. Andere lastigere plekken, zijn bijvoorbeeld koffievlekken. Om zulke hardnekkige vlekken weg te krijgen, zal je het tapijt grondig moeten schrobben met zeep erbij.

Je kunt kiezen om gewone zeep te gebruiken, maar er bestaan ook speciale producten die ontwikkeld zijn voor tapijten. Sommige vloerkleden zijn trouwens gemaakt van speciale materialen, waardoor je ze helemaal niet met zeep mag wassen. Let daar steeds goed voor op.

Hoe ga je te werk:

Ten eerste vul je een emmer met lauwwarm water. Vervolgens kan je daarin een zeepsop of een speciaal product oplossen. Let er steeds goed op dat je geen bijtende producten gebruikt. Deze kunnen zowel schadelijk zijn voor je tapijt, als voor je huid. 

Vervolgens kan je met behulp van een stijve borstel, of een klein borsteltje indien je dit hebt, het tapijt grondig gaan schrobben. Let er wel op dat je je beperkt tot de vlek, want soms kan er enige verkleuring optreden door het schrobben. Dit gebeurt voornamelijk bij tapijten die van mindere kwaliteit zijn.

Heb je zo’n tapijt van mindere kwaliteit, of is jouw tapijt gemaakt van een delicaat materiaal? Dan zou je beter een gewone spons kunnen gebruiken, aangezien die minder schade zou moeten veroorzaken.

Nadat je de vlek grondig hebt ingezeept, kan je ze met helder water terug afwassen. Probeer nooit in één keer te veel te schrobben, maar herhaal dit proces vaker tot je de vlek eruit hebt gekregen.

Laat vervolgens het tapijt goed drogen. Idealiter hang je het tapijt buiten open, maar als dat niet mogelijk is, dan kan je het ook perfect binnen laten drogen. Wat je wel best kunt doen, is het tapijt een beetje van de grond tillen. Zo kan de lucht er ook langs onder door. Plaats bijvoorbeeld een doos onder het tapijt.

Bij de wekelijkse schoonmaak

Ook bij je wekelijkse schoonmaak is het belangrijk om aandacht te schenken aan je tapijt. Indien er geen speciale onreinheden te bespeuren zijn, dan volstaat het om je tapijt vluchtig te stofzuigen.

Zorg er wel voor dat je steeds alle meubels verzet die zich op het tapijt bevinden. Het is namelijk op die plaatsen dat het meeste vuil zich verzamelt, aangezien je daar moeilijker aan kunt.

 

 

Reacties