Foto: Tips-reinigen-vloer

Tips voor het reinigen van de vloer

Gladde vloeren schoonmaken lijkt zo eenvoudig. Gewoon een dweil erover en klaar, toch? Zo simpel is het in de praktijk echter niet.

Guido van Loon

Door te kijken welke technieken en materialen het beste werken, kun je je vloer beter en makkelijker reinigen. Fijn voor jezelf én fijn voor de vloer, want die gaat gemiddeld 5-10 jaar langer mee als je er goed voor zorgt. Dit zijn tips voor het gemakkelijk reinigen van de vloer.

1. Begin droog, eindig vochtig

De vloer kun je beter in meerdere ‘fases’ schoonmaken. Je begint doorgaans met droge reiniging. Dat kan bijvoorbeeld door te vegen of te stofzuigen. Zo haal je grove vuildeeltjes weg. Als je dan later met een vochtige dweil gaat reinigen, sleep je het vuil niet meerdere keren over de vloer heen. Dat voorkomt bijvoorbeeld krassen door zand op de vloer. Verder wordt de vloer ook een stuk makkelijker schoon als je eerst droog reinigt en daarna pas vochtig.

2. Gebruik een goede bezem

Vrijwel elk huishouden heeft een bezem. Maar veel minder mensen hebben een góede bezem! Een goede bezem heeft natuurlijke haren en neemt het vuil goed mee. De modernste techniek is de bezem met X-haren, die kruislings op de bezemkop zitten. Zo neemt de bezem meer vuil mee en wordt de vloer grondiger gereinigd.

3. Kies de juiste wiper voor droge oppervlakken

Een wiper werkt nog handiger dan een bezem. De wiper ziet eruit als een dweil, maar de doek is veel dikker en zachter. Oppervlakten reinigers van professionele kwaliteit maken gebruik van duo technologie: twee verschillende soorten vezels op de doek. De kortere vezels houden het vuil goed vast, terwijl de wat langere vezels ervoor zorgen dat er geen enkel plekje, spleetje en groefje in de vloer wordt overgeslagen.

4. Ga voor een goede dweil

Ook dweilen zijn er in allerlei soorten en maten. Niet elke dweil is geschikt voor elke vloer. Zo heb je speciale dweilen voor laminaatvloeren, die minder vocht afgeven dan dweilen voor bijvoorbeeld een tegelvloer. Ook zijn er dweilen die je buitenshuis kunt gebruiken. Deze dweilen zijn bijvoorbeeld ideaal voor de vloer van de garage of om het balkon schoon te maken. Ze zijn sterker, robuuster en houden meer vuil vast dan de zachtere dweilen voor binnen.

5. Eindig nooit nat

Een laatste tip om vloeren te reinigen: eindig nooit nat. Je kunt natuurlijk gerust eindigen met een vochtige vloer, zoals na het dweilen. Waar je echter op moet letten is dat je niet eindigt met een echt natte vloer. Hoe natter de vloer na het schoonmaken, hoe sneller je last krijgt van schade door het vocht. Dat kan bij laminaat vochtschade zijn, maar het kan ook indirecte schade zijn zoals schimmelvorming. Heb je al last van schimmel? Dit zijn tips om er weer vanaf te komen.

6. Stoomreiniger voor harde vloeren

Wil je graag de vloeren snel, grondig en praktisch reinigen? Dan ga je voor een stoomreiniger. Een stoomreiniger ziet er een beetje uit als een stofzuiger. Er komt echter stoom uit de kop, die meteen alle bacteriën doodt. Het water en vuil wordt meteen weer opgezogen in het apparaat, waardoor de vloer slecht licht vochtig wordt. Het is de meest efficiënte manier om een harde vloer mee schoon te maken. Er zijn ook speciale stoomreinigers voor zachte vloeren, tapijtreinigers.

Je vloer schoonmaken kan een stuk eenvoudiger worden met de juiste hulpmiddelen. Kijk dus eens naar de schoonmaak spullen die je nu in huis hebt. Ben je echt goed en efficiënt bezig? Of zou het nog beter kunnen? Wie weet maakt een nieuwe wiper of dweil voor jou een wereld van verschil.

Reacties