Houten plinten leggen in vijf eenvoudige stappen

Hoewel het leggen van houten plinten misschien wat lastig klinkt, is het met de juiste materialen een klus die je prima zelf kunt uitvoeren.

Guido van Loon 11 Mei 2022

Er zijn doorgaans twee manieren om houten plinten te bevestigen. De meest gebruikte is vastlijmen met montagekit, maar ook het vastzetten met pluggen en schroeven komt voor. In dit artikel leggen we je in vijf eenvoudige stappen uit hoe jij zelf de plinten kunt leggen.

1. Voorbereiding

In het aanbod van plinten zien we meerdere mogelijkheden. Zo kun je volledig afgewerkte plinten aanschaffen, wat je weer wat werk bespaard. Je kunt ook kiezen voor onbehandelde plinten. Deze kun je zelf vervolgens in de juiste kleur verven, om hem zo goed als mogelijk te laten aansluiten bij de rest van je interieur. Het advies is om het schilderwerk te doen, voordat je de plinten plaatst. Voor het beste resultaat geef je de plinten voor de schilderbeurt al een likje grondverf. Om te voorkomen dat de plinten krom gaan trekken is het raadzaam om ook de achterkant van een verflaag te voorzien.

2. Breng de plinten op de juiste afmeting

Bij de aanschaf van plinten moet je er vaak zelf voor zorgen dat je ze op de juiste afmeting zaagt. Wanneer je de plinten aanbrengt kun je ervoor kiezen om elke plint direct vast te zetten, maar je kunt ook eerst alle plinten op maat zagen. Je maakt het voor jezelf makkelijker als je in dat geval de gezaagde plinten markeert, zodat je weet waar ze komen te liggen

Tip: Zorg ervoor dat je zo'n 10% extra plintmateriaal aanschaft, dan je hebt berekend bij het opmeten van je kamer. Bij het zagen heb je namelijk altijd te maken wat houtverlies.


3. Bevestig de plinten (montagekit)

Wanneer je gebruik maakt van montagekit, heb je hiervoor ook een kitpistool nodig. Voor het beste resultaat breng je de kit aan in stippen met ongeveer 10 centimeter ertussen, of met een golvende streep over de hele lengte van de plint. Zorg ervoor dat zeker op de hoeken genoeg kit wordt aangebracht. Wanneer je dit hebt gedaan druk je de plint krachtig tegen de muur, waarbij je er op let dat de plint goed aansluit bij de ondergrond. Montagekit hecht doorgaans erg snel, waardoor de plint snel op zijn plek zit. Het is zelfs beter om paar seconden met veel kracht te drukken, dan langere tijd met middelmatige kracht.

4. Buitenhoek aanleggen

Bij het aanleggen van plinten kom je ongetwijfeld hoeken tegen. Dit kan een buitenhoek en een binnenhoek zijn. Beide hoeken vragen om een andere aanpak. Bij een buitenhoek zaag je met een verstekzaag een hoek van 45 ° naar binnen. Bij de tweede plint doe je exact hetzelfde, maar dan met de verstek naar buiten. De gezaagde hoeken samen vormen nu samen een perfecte hoek.

5. Maak een binnenhoek

Bij een binnenhoek zet je om te beginnen de eerste plint vast in de hoek. Vervolgens schuif je de tweede plint er tegenaan. Accentueer met een potlood de contouren op de tweede plint en zaag deze vervolgens tot op de lijn

Met deze stappen is het plinten kitten een stuk eenvoudiger dan het klinkt

Reacties